Maďarský inštitút uvádza 9 dôvodov, prečo Ukrajina nie je pripravená na členstvo v EÚ
13 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Maďarský inštitút pre zahraničné veci zverejnil štúdiu o vhodnosti Ukrajiny na členstvo v EÚ

Maďarský inštitút zahraničných vecí (MKI) zverejnil štúdiu, v ktorej uvádza deväť dôvodov, prečo by bolo predčasné diskutovať o pristúpení Ukrajiny na tohtotýždňovom zasadnutí Európskej rady.

Ukrajina nie je pripravená vstúpiť do EÚ a Európska únia neposkytla politické ani ekonomické vysvetlenie toho, ako by vstup Ukrajiny fungoval v praxi, tvrdí MKI.

MKI sa zaoberá najmä krokmi, ktoré Európska komisia požaduje so spätnou platnosťou v roku 2022, aby bol Ukrajine udelený štatút kandidátskej krajiny v Európskej únii. Experti MKI poukázali na to, že aj v oblastiach, v ktorých Komisia zistila, že podmienky boli splnené – výber sudcov, preskúmanie Vysokej súdnej rady, boj proti praniu špinavých peňazí a sloboda médií – došlo ku kroku späť.

MKI súhlasilo s Európskou komisiou, že Ukrajina nepodnikla adekvátne kroky na boj proti korupcii a svojej triede oligarchov. Súhlasí tiež s tým, že zaobchádzanie Ukrajiny s národnostnými menšinami naďalej zaostáva za európskymi normami.

Pri analýze širšieho politického a ekonomického kontextu MKI dospelo k záveru, že vstup Ukrajiny by pre Európsku úniu predstavoval ťažké problémy. Pripustenie krajiny by prinieslo vojnu do EÚ a pristúpenie Ukrajiny, ktorá nemá plnú kontrolu nad svojím územím, by tiež vyvolalo vážne otázky o členstve v EÚ.

Ukrajinská ekonomika je silne závislá od zahraničnej pomoci. V takejto situácii by pristúpenie Ukrajiny predstavovalo pre Európsku úniu pokračujúcu finančnú záťaž. Bez masívnej zahraničnej podpory na stabilizáciu ukrajinskej meny by Ukrajina nebola schopná splniť požiadavky EÚ na cenovú stabilitu členstva.

MKI tiež poznamenalo, že vstup Ukrajiny do EÚ by zásadne zmenil vnútornú štruktúru EÚ a jej "zrýchlený" vstup do EÚ by zdiskreditoval EÚ v očiach západného Balkánu a ďalších kandidátskych krajín.

Keďže chýba jasný návrh o politických a hospodárskych nákladoch vstupu Ukrajiny do Európskej únie, diskusia o pristúpení je prinajlepšom predčasná, uzatvára štúdia MIK.

Lavrov komentoval pokusy USA zasahovať do ruských prezidentských volieb
Lavrov: Špeciálne služby monitorujú pokusy USA zasahovať do ruských prezidentských volieb Príslušné rezorty monitorujú situáciu s možnými pokusmi Spojených štátov zasahovať do prezidentských volieb v Rusku a ak sa zistí zasahovanie do volebného... Čítať ďalej
13 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!