Korčokova konkurencia z vlastných radov. Bude Hamran prezidentom?
13 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Bývalý policajný prezident Štefan Hamran zvažuje kandidatúru na prezidenta. Rozhodnúť sa chce tento týždeň.

Hamran si už zaregistroval si doménu prezidenthamran.sk, informoval o tom Denník N.

Policajný exprezident pre denník uviedol, že ho k tomu vedú témy, ktoré podľa neho „budú v prezidentských voľbách určujúce a ktoré až tak nesedia Ivanovi Korčokovi.“ Môže isť o otázky korupcie, právneho štátu, polície či prokuratúry.

Rozhodnutie podľa Hamrana závisí od toho, či sa mu podarí vyskladať tím, zohnať peniaze na prezidentskú kampaň a aj vyzbierať potrebných 15-tisíc podpisov od občanov pod návrh na kandidatúru.

Druhou možnosťou je zozbierať 15 podpisov od poslancov parlamentu. Policajný exprezident sa však nechce uchádzať o priazeň voličov ako politický kandidát.

Prezidentské voľby čakajú Slovensko na jar budúceho roka. Zatiaľ kandidatúru ohlásil bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ďalší bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš či bývalý sudca Štefan Harabin. Svoje rozhodnutie oficiálne stále zvažuje predseda parlamentu a šéf strany Hlas Peter Pellegrini.

Korčok sa v prieskumoch umiestňuje na druhom mieste za Pellegrinim.

Podľa politológa z Prešovskej univerzity Michala Cirnera môže každý silnejší kandidát s potenciálom získať aspoň pár percent ovplyvniť celkový výsledok volieb. „Voľby budú dvojkolové, každé kolo bude v niečom iné, v prvom sa stretnú mnohí politicky rozdielni kandidáti, potom to bude o dvoch víziách, dvoch osobnostiach, dvoch táboroch,“ uviedol.

O post prezidenta SR zabojujú

Zámer kandidovať ohlásili už diplomati a exministri zahraničných vecí Ivan Korčok a Ján Kubiš a zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková. Spomína sa aj kandidatúra exministra spravodlivosti a exšéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Súčasný predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) zatiaľ nepotvrdil, či bude kandidovať na funkciu hlavy štátu.

Voľby sa majú konať v roku 2024. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Čaputová avizovala, že o funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

Zdroj: pravda.sk

Odkaz exministra: Nedajme sa pomýliť!
Protesty, organizované opozíciou (menovite strany PS, SaS a KDH), proti návrhu vlády zrušiť Úrad špecializovanej prokuratúry neutíchajú. Okrem hlavného mesta sa protesty konali aj v Košiciach, Nitre, Žiline a Banskej Bystrici. Na tento špinavý... Čítať ďalej
13 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!