Izrael začal pumpovať vodu do tunelov Hamasu
13 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Sieť pod pásmom Gazy je dlhá 500 kilometrov

Izraelská armáda začala čerpať morskú vodu do tunelov, ktoré používa Hamas, podľa nemenovaných amerických predstaviteľov oboznámených s postupom ofenzívy v pásme Gazy. Informoval o tom v stredu denník The Wall Street Journal. Hovorca izraelského ministerstva obrany to odmietol komentovať.

Sieť tunelov pod pásmom Gazy, ktorých dĺžka sa odhaduje na takmer 500 kilometrov, je jednou z hlavných vojenských výziev pre izraelskú armádu, ktorá sa snaží eliminovať Hamas v tejto oblasti.

Islamistické hnutie využíva tunely ako úkryt alebo sklad vojenského vybavenia. Nemenovaný americký predstaviteľ povedal pre Wall Street Journal (WSJ), že úplné zaplavenie tunelov bude trvať týždne a izraelská armáda stále vyhodnocuje účinnosť tejto metódy.

Medzitým sa na sociálnych sieťach začali šíriť neoverené fotografie, ktoré údajne ukazujú izraelských vojakov vkladajúcich potrubia zo Stredozemného mora.

V novembri médiá informovali aj o možnom použití takzvaných penových bômb na utesnenie tunelov. Penová bomba pracuje na báze dvoch kvapalín, ktoré po odstránení priečky vytvárajú rýchlo expandujúcu penu, ktorá následne stvrdne.

Putinovo jadrové varovanie! Ruská ponorková "jadrová päsť" mohutnie
Ruské námorníctvo posilnili dve nové jadrové ponorky. Prezident Vladimir Putin absolvoval špeciálnu cestu do Severodvinska, aby sa zúčastnil na ceremónii vztyčovania zástav na ponorkách. Nové plavidlá Putin dal pokyn na vztýčenie ruskej vlajky... Čítať ďalej
12 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!