„...Ste gágaji, táraji a pre mňa prďúsi..."
12 | 12 | 2023 I LIH

„...Ste gágaji, táraji a pre mňa prďúsi...". Tieto slová boli adresované v októbri 2006 spoza rečníckeho pultu rokovacej sály Národnej rady Slovenskej republiky večne najmúdrejším, najspravodlivejším najčestnejším poslancom, ktorých celoživotné porevolučné dielo predstavujú iba prázdne reči v parlamente. A prípadne ešte ich absurdná servilnosť svojim straníckym šéfom.

Gágaji, táraji a prďúsi majú zas svoj festival parlamentnej tuposti.

V zástupoch čakajú na prihlásenie sa do rozpravy, najskôr písomné, potom sa hlásia ešte ústne, exhibujú vo faktických poznámkach, procedurálnych návrhoch. Hovoria to isté, stokrát opakujú frázy, ktoré im napísal stranícky bos či ten nižší šéf, veliteľ poslaneckého klubu, niektorí zas trpia slovnou dyzentériou a iní si proste potrebujú iba zanadávať, povyhrážať sa a nikto ich už neberie vážne. Mnohí ani len nevedia prečítať text, s ktorým by mali absolvovať „svoje“ cirkusové číslo. S nekonečným počtom trápnych „prídavkov“. Vladimír Mečiar vtedy, v tom októbri, naozaj trafil.

A ešte dačo trefnejšie

S tým neskôr prišiel do parlamentu dnes už nebohý prokurátor Dobroslav Trnka. Kto mu výrazne „pomohol“ do hrobu, je nám jasné. (Že tam svoje zohrali aj „Lipšicovci“ asi ťažko odškriepiť.) Rakovina je totiž okrem iného aj choroba zo stresu. Trnka nazval prácu parlamentných darmožráčov „pregrciavaním sa a trtošením“. Sám o tom neskôr povedal (zdroj HN), že „termín pregrciavať zaviedol pán Šebej pri pozeraní sa na štátny znak SR. Ja som ho len parafrázoval,“ spresnil s tým, že „ak si zoberiete slovník, tak trtošiť sa, má záhorácky slengový výraz - chodiť s nasoleným zadkom.“

Ugáganá prďúska opozícia

Už ani neprekvapí, že mnohé jej politické „esá“ sú hlúpe ako punštok. Tu treba malý lingvistický exkurz do nemčiny. Punštok je odvodený od Putzstock (vzniklo z dvoch nemeckých - putzen, čistiť a der Stock, tyč ). Znamená to preťahovák alebo vytierak, čo bola vo vojenskej hantýrke tyčka obalená buničinou na preťahovanie, teda čistenie a premazanie strelných zbraní, pušiek a diel.

Bola to zrejme vec bez väčšej ceny, a preto k nej asi bol prirovnávaný človek mdlého rozumu, nápadne hlúpy. Nuž a len taký, hoci aj v pozícii straníckeho predsedu PS môže navrhnúť odvolávanie ministra vlády, ktorej ešte nebola vyslovená dôvera. Alebo, jeho kolega môže verejne hlásať, že penzisti majú vysoké príjmy a treba im ich preto znížiť. A to povie v čase, keď je 17 percentná inflácia. Ale aby sme netriafali iba do PS, podobných nositeľov Nobelových cien za múdrosť má vo svojich radoch aj Matovičov klan, zahanbiť sa často nedá ani SaS a peletón parlamentnej tuposti sa snaží dobehnúť nemastné – neslané KDH.

Kolektívna onania

K ničomu inému sa nedajú prirovnať neustále opakujúce sa parlamentné „príspevky“  dream teamov spomínaných strán. Na ploche desať minút hovoria to, čo sa vojde do dvoch viet a prihlasujú sa s tým do rozpravy opakovane. Samozrejme, nemôžu chýbať oslavné ódy na vlastného straníckeho vodcu na štýl Severná Kórea. Veď dve tisícky od bosa k poslaneckým mzdovým požitkom mesačne za to stoja, nie? A tak sa parlamentná opozícia navzájom medzi sebou ukája vulgárnosťou, hlúposťou, primitivizmom, vlezdoprdelstvom. Vraj, v mene služby ľudu.

Proste, to sa iba (a teraz spojíme dva citáty) „pregrciavajú a trtošia gágaji, táraji a pre mňa prďúsi..." parlamentom a volajú to konštruktívna opozičná politika.

Haličská celebrita PROČKO robí v parlamente neplechu (VIDEO)
Jozef Pročko, celebrita relácií formátu Čo dokáže ulica, známy slovenský umelec a adamita mal potrebu sa vyjadriť. A to priamo na pôde Národnej rady Slovenskej republiky. Jeho plodné dodatky zvyknú pobaviť plénum, tak prečo nezapnúť... Čítať ďalej
12 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik