Vláda koná! Horných desaťtisíc bude musieť ustúpiť potrebám bežného obyvateľstva
12 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Robert Fico zavedie progresívne dane, čo umožní realizovať teóriu ekonomickej rovnoprávnosti. Takýto krok prinesie do štátnej pokladne 78 miliónov eur. V radách najbohatších to síce nevyvoláva pozitívne reakcie, no toto opatrenie vyrieši spoločenskú disbalanciu. Horných desaťtisíc bude musieť ustúpiť potrebám bežného obyvateľstva. Toto opatrenie bude fungovať už od roku 2025. Pracovalo na ňom ministerstvo financií, pod vedením Ladislava Kamenického a je súčasťou návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2024-2026.

Kabinet Roberta Fica konečne zavedie opatrenia, ktoré prospejú aj zdraviu spoločnosti

Vláda sa venovala aj racionálnemu a pokrokovému návrhu, ktorým je zavedenie dane zo sladených nápojov. Ide o nápoje s vyšším obsahom cukru a umelých sladidiel. Tento návrh bol vyvinutý po vzore OECD a Európskej komisie. Zdanenie sladených nápojov už využívajú viaceré štáty a má pozitívny dopad na zdravie konzumentov, ktorí majú tendenciu podľahnúť návyku nadmerného pitia nezdravých tekutín.

Výhodou je aj to, že toto zdanenie prinesie do rozpočtu veľkú sumu peňazí.

„Pri projekciách možného nastavenia sadzieb je možné očakávať celoročný výnos z dane v roku 2025 takmer 100 miliónov eur,“uvádza sa vo vyhlásení ministerstva financií.

Rok 2026 prinesie i zavedenie ročného zúčtovania sociálnych odvodov.

Týmto sa má upraviť uplatňovanie maximálnej vymeriavajúcej platforme základu z mesačného na ročný základ a má sa tiež aplikovať ročné zúčtovanie. Zamestnanci tak budú vyplácať v rámci roka odvody maximálne do výšky ročného vymeriavacieho základu. Zmení sa tým maximálny mesačný odvod vo výške, ako sa platí dnes. V roku 2026 sa zavedie ročné zúčtovanie sociálnych odvodov v podobe, ako sa platia zdravotné odvody. Tieto opatrenia prinesú do štátneho rozpočtu viac ako 100 milión €.

Krok, na ktorý vlády Matoviča, Hegera a Ódora „zabudli...“

 „Opatrenie sa plánuje zaviesť s cieľom zamedziť daňovej optimalizácii prostredníctvom kumulácie a vyplácania vysokých odmien v jednom mesiaci,“vysvetlili svoj krok na ministerstve financií.

Už vláda odborníkov navrhovala zaviesť tieto opatrenia, pretože ozdravia verejné financie. V diskusiách sa o ňom hovorilo dokonca od roku 2017 a do fungovania malo prísť o tri roky neskôr. Národná rada sa však venovala irelevantným záležitostiam, až sa na toto opatrenie definitívne... zabudlo.

Zasadá vláda, poznáme prvé výsledky
Štátny rozpočet na rok 2024 reaguje na mnohomiliardový deficit, ktorý vznikol v minulom trojročnom období, snaží sa byť však čo najsociálnejší, aby konsolidáciu pocítili bežní občania čo najmenej. Náklady na konsolidáciu majú zaplatiť najmä... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik