Svet sa obracia "hore nohami"? Vráti sa Rusko k socializmu?
13 | 12 | 2023 I Milan Laca

 Autor: Jurij Tavrovský

Socializmus s ruskými špecifikami je pre Rusko alternatívou.

ČĽR demonštruje svojimi úspechmi výhody alternatívnej sociálno-ekonomickej štruktúry k liberálnemu kapitalizmu.

Iná možnosť

Vytvorením vysoko efektívneho modelu ekonomického a sociálneho rozvoja, nazývaného „socializmus s čínskymi charakteristikami“ Čína  vedome, či nevedome, postavila existenčnú výzvu liberálnemu demokratickému modelu, ktorého správcom sú Spojené štáty americké, píše autor.  ČĽR svojimi úspechmi demonštruje možnosť existencie zásadne odlišnej sociálno-ekonomickej štruktúry. Samotní Američania pripúšťajú, že celý svet bude musieť „urobiť zásadnú voľbu medzi demokraciou a autokraciou “. Joseph Biden vo svojom prejave v Pittsburghu 31. marca 2021 prvýkrát priznal, že „toto je súťaž medzi Amerikou a Čínou vo zvyšku sveta“. V snahe zabrániť ďalšiemu pokroku čínskeho socializmu, Biden a jeho tím zmobilizovali svojich globálnych spojencov. To bol bod „Summitu za demokraciu“, organizovaného koncom roka 2021. Amerika svoje ideologické a propagandistické zdroje zamerala práve na základ systému „socializmu s čínskymi vlastnosťami“, na komunistickú stranu. Čas, ktorý odvtedy uplynul, ukázal neúspech pokusov odvrátiť čínsky socializmus a obmedziť Čínu.

Ruskí agenti strašia Čechov: Nech sedia doma!
Česká republika navrhla obmedziť pohyb ruských diplomatov a ich rodinných príslušníkov po Schengene. Minister zahraničných vecí Jan Lipavský predložil návrh na obmedzenie pohybu ruských diplomatov v krajinách EÚ. O tejto otázke sa, podľa neho,... Čítať ďalej
12 | 12 | 2023 | Milan Laca

Úspechy Pekingu

Naopak, atraktivita Čínskej cesty, ktorej ideologickým základom je teória „socializmu s čínskymi charakteristikami“, stále rastie. Pred našimi očami táto teória a prax nadobúda globálny a historický rozmer, napísal autor. Prezident Si Ťin-pching v júli 2021 povedal: „ Na základe pokračujúceho a rozvíjajúceho sa socializmu s čínskymi charakteristikami... sme vytvorili nový čínsky model modernizácie a vytvorili novú formu ľudskej civilizácie.

Socializmus nezanikol?  

Povesti o zániku svetového socializmu sa „ukázali ako značne prehnané“. Neosocializmus, ako štátotvorná veľká myšlienka víťazí v Číne, Vietname, Severnej Kórei a Laose. Našou planétou už neblúdi „duch komunizmu“, o ktorom písali Marx a Engels, ale kráča nový spoločensko-politický model, ktorý sa preveril v praxi – socializmus s čínskymi črtami. Tento model ekonomickej a sociálnej štruktúry možno uplatniť aj v iných krajinách,  ako „neosocializmus s národnými špecifikami“. V našom prípade ruský neosocializmus, pripomína autor.

Čo urobí Rusko?

Rusko teraz čelí naliehavým a vážnym reformám sociálneho a hospodárskeho života. Liberálny kapitalistický model, ktorý nám bol vnútený po rozpade Sovietskeho zväzu, sa ukázal ako stratený, zdôražňuje autor. Samotný model vyčerpal svoje zdroje a odsudzuje západné krajiny k ekonomickej stagnácii a úpadku, k zvrátenostiam v politickom a duchovnom živote. V ruskej spoločnosti však zatiaľ neexistuje konsenzus o novom modeli rozvoja.  

Moskva a Peking

Politické skutočnosti prispievajú k presadzovaniu myšlienok ruského neosocializmu. Rusko a Čína vstúpili do novej etapy strategického partnerstva, ktoré možno nazvať „bojová koordinácia“. Po stretnutí prezidenta Putina a predsedu Si Ťin-pchinga v marci tohto roku, sa táto etapa rýchlo naplní novým obsahom. Rusku, aj Číne však chýba iná forma „bojovej koordinácie“ – ideologická.  

Zmeny sú viditeľné

V podmienkach vojnového konfliktu dochádza k zásadným zmenám v hospodárstve a spoločenskom živote Ruska. Plánovaná, štátna zložka ekonomiky prudko posilňuje. Súkromný sektor sa tiež čoraz viac zameriava na záujmy národa a z mobilizácie má veľký úžitok. Ruská spoločnosť sa zbavila ilúzií o možnosti vzájomne výhodného partnerstva so Západom. Liberálne kapitalistické myšlienky sa stávajú okrajovými a najmä medzi mladými ľuďmi rýchlo rastie záujem o socializmus. Filmy a hudba zo sovietskej éry, štúdie o Stalinovi a jeho stratégii, sú čoraz populárnejšie. Prieskumy verejnej mienky ukázali, že asi 50 % mladých ľudí by chcelo žiť v socializme. 

Socializmus opäť na scéne?

V Rusku v podstate rastú materiálne a duchovné predpoklady na postupný prechod na aplikáciu aktualizovaného modelu socializmu. Medzi politickými stranami v Rusku nie je žiadna socialistická. Existujú však „mozgové kapacity“, výskumné skupiny a think-tanky, ktoré pracujú na myšlienke ruského neosocializmu. Myslím si, že táto alternatíva bude v Rusku čoskoro veľmi žiadaná, uzatvára autor článku Jurij Tavrovský.

Občania Slovenska vyzývajú nielen Brusel!
Občania Slovenska vyzývajú nielen Brusel! "Sme to my, občania suverénneho Slovenska, komu sa naša vláda zodpovedá na základe demokratického konsenzu väčšiny. História nám poskytla cenné poučenia, aby sme boli ostražití a odmietli akékoľvek... Čítať ďalej
12 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik