Rusko začalo zničujúcu operáciu
10 | 12 | 2023 I Milan Laca

Rusko útočí takou intenzitou, ako už dávno nie.

Britská spravodajská služba: Ruské ozbrojené sily spustili kampaň na zničenie ukrajinskej energetiky.

Alarmujúca správa

Ruské ozbrojené sily spustili „spoločnú kampaň“, zameranú na zničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Tieto údaje obsahuje správa vojenskej rozviedky ministerstva obrany Spojeného kráľovstva.

Prečo už USA nechcú pomáhať Kyjevu? Obavy z fiaska!
Neochota USA pomôcť Ukrajine je spôsobená obrovskými stratami západnej techniky. Americký Military Watch Magazine napísal, že nedostatok túžby Spojených štátov ďalej pomáhať Ukrajine je primárne spôsobený zlyhaním protiofenzívy a obrovskými... Čítať ďalej
10 | 12 | 2023 | Milan Laca

Udreli bombardéry

Zahraniční analytici hlásia, že v noci 7. decembra ruské vzdušné sily spustili sériu masívnych útokov na Kyjev a strednú Ukrajinu s použitím ťažkých bombardérov Tu-95, prvýkrát od 21. septembra 2023. Podľa britských vojenských expertov, ruské lietadlá odpálili z Kaspického mora najmenej 16 rakiet s plochou dráhou letu. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o rakety AS-23a KODIAK (NATO  ich označuje ako X-101, X-102). Cieľom takýchto rozsiahlych útokov je s najväčšou pravdepodobnosťou zničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry. 

Našetrili rakety

Britská spravodajská služba sa domnieva, že je pravdepodobné, že Ruská federácia skladovala riadené strely na použitie v zime. "Bol to pravdepodobne začiatok koordinovanejšej ruskej kampane, zameranej na zničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Prvé správy však naznačujú, že väčšinu týchto rakiet úspešne zachytila ​​ukrajinská protivzdušná obrana," uvádza sa v správe.

Rusko hlási niečo iné 

Ruské ozbrojené sily zasiahli miesto sústredenia veliteľského štábu taktických skupín „Katran“ a „Omaha“ ukrajinských ozbrojených síl, vyhlásil oficiálny predstaviteľ ministerstva obrany, generál Igor Konašenkov. Údery podľa neho uskutočnilo operačno-taktické a armádne letectvo, bezpilotné lietadlá, raketové sily a delostrelectvo ruských vojenských skupín. Okrem sústredenia ukrajinských veliteľov zasiahli ruské ozbrojené sily aj sklad pohonných látok pre obrnené vozidlá ukrajinskej armády. Ministerstvo obrany poznamenalo, že za posledných 24 hodín zasiahli v 128 okresoch aj nepriateľský personál a techniku.

Veliteľské stanovištia

V správach ministerstva obrany sa čoraz častejšie objavujú informácie o útokoch na ukrajinské veliteľské stanovištia. Najväčší  z nich bol útok ruských jednotiek raketami Iskander 3. novembra. Zničili celú jednotku 128. brigády ukrajinských ozbrojených síl. Na sociálnych sieťach to potvrdil aj ukrajinský minister obrany Rustem Umerov. K útoku došlo, keď sa ukrajinskí vojaci sústredili na vyznamenanie na počesť Dňa delostrelectva. V dôsledku útoku bolo zabitých viac ako tucet vojakov ukrajinských ozbrojených síl. Neskôr prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že veliteľ brigády bol odvolaný až do vyšetrenia udalosti. Jeden z účastníkov odovzdávania cien pre The Washington Post povedal, že v dôsledku ostreľovania zahynulo viac ako 50 vojakov a dôvodom bola nedbanlivosť vedenia 128. brigády.

Ruské "Cirkony" vydesili Ameriku. Panika v USA!
Ruské Cirkony sú nočnou morou pre Biely dom. Americká administratíva protestuje. Potom, čo americká vojenská rozviedka zverejnila túto správu, predstavitelia Bieleho domu sa dostali do úplnej hystérie. Už ich máme pred dverami! Tu je malý... Čítať ďalej
10 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik