Profesor Beran vážne prehovoril! Dôsledky očkovania proti Covidu! Ľudia už vedia...
10 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová

Počet pacientov infikovaných covidom rastie, ale záujem o očkovanie výrazne klesá. Konečne k infekcii začíname pristupovať ako k bežnej infekcii dýchacích ciest. To sa malo stať už dávno, povedal epidemiológ a vakcinológ Jiří Beran pre Radio Universum. Podľa neho by bola vhodná hlboká sebareflexia od politikov, ale aj od niektorých odborníkov, ktorí obhajovali najprísnejšie lockdowny. Poukázal aj na médiá, ktorých úlohou bolo v tom čase najmä šíriť strach medzi ľuďmi, píšu Parlamentní listy.

Podľa profesora Berana sa teraz s Covidom zaobchádza ako s akýmkoľvek iným respiračným ochorením. "Ľudia, ktorí mali Covid v posledných dvoch rokoch, si uvedomili, že táto choroba je v podstate veľmi mierna u 99 percent populácie a že minuloročné rozhodnutie Európskeho centra pre kontrolu infekčných chorôb považovať Covid-19 za bežnú infekciu dýchacích ciest bolo úplne správne," hovorí v rozhovore pre Radio Universum.

Ukazuje sa však, že Covid slabne a súčasné mutácie už neútočia na pľúca

V prípade vysokej horúčky, bolesti hrdla, bolesti hlavy je možné užívať izoprinozín a aspirín, dodáva Beran. Podľa epidemiológa každý, kto mal COVID-19, už má dobrú bunkovú imunitu, ktorá tiež vytvára ochranu pred budúcimi infekciami alebo zmeneným vírusom.

Beran považuje túto skutočnosť za hlavný dôvod, prečo ľudia už nemajú záujem o očkovanie: "Skutočnosť, že ľudia sa nechcú dať zaočkovať, nevyplýva zo skutočnosti, že existuje klika ľudí, ktorí by povedali: 'Očkovanie je úplne zlé!', a väčšina populácie tomu uverila. Ale je to skôr o tom, že na úrovni populácie má väčšina ľudí s touto vakcínou nejaké negatívne skúsenosti. Pre niektorých mohlo toto očkovanie dopadnúť dobre, ale pre iných napríklad s tým, že mali covid a stále sa očkovali, takže reakcia mohla byť vyššia," vysvetľuje a vysvetľuje, že v populácii všeobecná akceptácia tejto vakcíny klesá kvôli vysokému šíreniu negatívnych účinkov tejto vakcíny.

Beran zároveň povedal, že by bol veľmi rád, keby sme sa niekedy dozvedeli o skutočných výhodách a nevýhodách vakcín proti Covidu, vakcín mRNA. "Keď sa pozrieme na české dáta z aplikácie týchto vakcín, povedzme druhej alebo tretej dávky, vidíme, že táto vakcína nemá ochranu dlhšiu ako 60 dní. Prečo je to tak? A prečo by mali byť ľudia nútení očkovať sa každých 60 dní? To je absolútne nezmysel. A nehovoríme o bezpečnostných údajoch a podobne," odmlčí sa profesor.

V tejto súvislosti zdôraznil, že tehotným ženám nebude odporúčať žiadne očkovanie

"Vieme, koľko tehotných žien malo Covid a koľkým bolo kvôli Covidu ukončené tehotenstvo. Nech ukážu údaje, ktoré dokážu, že tehotné ženy potrebujú vakcínu. Takže ja osobne som proti očkovaniu tehotných žien," povedal profesor.

Podľa Berana je stále potrebné vytvárať sociálny tlak na ministerstvo zdravotníctva a Inštitút zdravotníckych informácií a služieb, aby ukázali všetky údaje, ktoré majú k dispozícii a vďaka ktorým sa dá vyhodnotiť čokoľvek.

Podľa Berana sa hlboká reflexia politikov, ale aj niektorých odborníkov v súvislosti s pandémiou Covidu pravdepodobne nedá očakávať.

"Myslím si, že to je vlastne tendencia, ktorá sa tu teraz propaguje. Skupina expertov, ktorá obhajovala najprísnejšie lockdowny, sa teraz správa, akoby nikdy neexistovali. Reflexia a sebareflexia niektorým ľuďom chýbajú, a to je len škoda," povedal a dodal, že každý by určite ocenil, keby povedal: "No, mýlili sme sa. A teraz musíme diskutovať o tom, čo robiť nabudúce."

Nezabudol však ani na médiá, ktoré zohrali kľúčovú úlohu počas tvrdých lockdownov, najmä pri strašení ľudí. "Vplyv médií počas covidového obdobia bol veľmi negatívny, pretože v ľuďoch vyvolával strach, čo má za následok oslabenie imunitného systému," povedal.

Spomenul tiež, že koniec Covidu sa zdá byť datovaný do 24. februára, keď vypukla ruská invázia na Ukrajinu a médiá jednoducho obrátili svoju pozornosť inam.

"Na internete sa objavili vtipy, že najlepším lekárom covidu je Vladimir Putin, ktorý tým, že pritiahol pozornosť médií na niečo úplne iné, odtiahol záujem médií od epidémie. Opäť to ukazuje, že v skutočnosti sme aj trištvrte roka pred začiatkom vojny na Ukrajine mali považovať Covid-19 za bežnú infekciu. Ale nikto to nerobil, médiá ho neustále kŕmili - zrazu vo februári ľudia zistili, že sa tomu nevenuje vôbec žiadna pozornosť," povedal Beran.

Nezabudol spomenúť svoj jednoduchý recept proti Covidu a chrípke: izoprinozín, aspirín, nahradiť zlých lekárov, pôst z médií, cvičiť na čerstvom vzduchu, cvičiť, stretávať sa s priateľmi, zlepšovať rodinné vzťahy, odtrhnúť sa od digitálnej závislosti a čítať knihy.

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik