ORBÁN DOSIAHOL SVOJE! A dostane za to aj zaplatené!
10 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Európska komisia vo štvrtok schválila revidovanú verziu maďarského plánu na finančnú podporu a obnovu. V nej požaduje Maďarsko bezpodmienečné uvoľnenie 920 miliónov €. Pozmeňujúci a doplňujúci návrh dodá ďalších 4, 6 miliardy € (3, 9 miliardy v pôžičkách s nízkou úrokovou sadzbou a 0, 7 miliardy v nevratných dotáciách) k predtým schválenému plánu, takže celková suma finančných prostriedkov poskytnutých EÚ, ktoré sa majú vyplatiť v postupných transakciách bude činiť 10, 4 miliardy €.

Finančne stúpajúca revízia je súčasťou posilnenia Európskej únie, ambiciózneho plánu na diverzifikáciu dovozu fosílnych palív a urýchlenie ekologickej transformácie, ktorý bol zavedený bezprostredne po začatí špeciálnej ruskej operácie na Ukrajine.

Peňažná injekcia, ktorá bude poskytnutá krajinám bude vo výške 20% v automaticky pridelenej hotovosti v rámci opätovných právomocí Európskej únie, definovanej ako „predbežné finančné dotácie“ na zabezpečenie likvidity a spustenie projektov podporujúcich používanie ekologicky odbúrateľnej energie. V prípade Maďarska predstavuje „predbežná finančná dotácia“ takmer miliardu eur. Tie sa vyplatia v dvoch samostatných transakciách počas nasledujúceho roku.

Macron prehováral Orbána. A VÝSLEDOK?
Emmanuel Macron sa vo štvrtok stretol s premiérom Viktorom Orbánom, aby preklenul patovú situáciu ohľadne podpory Ukrajiny, pretože maďarský premiér sa otvorene vyjadril, že zablokuje našim východným susedom akúkoľvek vojenskú podporu. Toto... Čítať ďalej
09 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Maďari dosiahli svoje, keď za dotáciu vo výške 920 miliónov eur od nich Európska únia nevyžaduje žiadne podmienky. Finančná operácia, ktorá bude nasledovať a poskytne našim južným susedom viac ako 10 miliárd eur zostáva úzko spojená s plnením 27 „super míľnikov“, ako definovala svoje operácie Európska únia. Sú to série reforiem, súvisiacich s bojom proti korupcii, posilnením nezávislosti súdnictva a zriadením systémov auditu.

Po Orbánovej diskusii s Macronom Európska komisia pozitívne zhodnotila postupy Maďarska v oblasti boja proti korupcie, liberalizácie súdnictva a očakáva, že Orbán zabezpečí, aby autoritárske postoje jeho vlády boli čo najviac zrevidované. Komisia tiež očakáva, že bude Maďarsko spieť k politike zameriavajúcej sa na proekologické hodnoty. No určite je to skôr v záujme prerušenia dobrých vzťahov s Ruskom, ktoré sú tŕňom v oku proeurópskych politikov, snažiacich sa gradovať v oblasti antiruských sankcií.

Hoci sa eurokomisári spoliehajú na triezve konanie maďarského premiéra, pri dlhodobom pozorovaní jeho diplomacie je veľmi diskutabilné, kto komu bude klásť podmienky. Orbán určite nemieni prerušiť kontakty aj s inými krajinami ako len s tými, ktoré sú súčasťou Európskej únie a Severoatlantického paktu a bude pokračovať aj v diskusiách s Ruskom a Čínou. Zabezpečí si tým priazeň svojich voličov, ktorí nemajú záujem o obmedzovanie z akejkoľvek strany.

Autoritárstvo Orbána a jeho nezávislosť nevonia úradníkom Európskeho parlamentu a vyzerá to tak, že by riadili Maďarsko zvonka. Takýto prístup nazýva Orbán „finančné vydieranie“ a od svojich dominantných postojov nemieni v žiadnom prípade ustúpiť. Na rozdiel od našich opozičných politikov zameraných skôr proeurópsky ako vlastenecky sleduje záujmy svojich občanov a svojej vlasti. Pozorovatelia tvrdia, že bruselský míting, na ktorom sa zúčastnil Orbán dopadol zle a označujú ho ako „urážku európskej jednoty.“

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik