Kurilovská dala Šimečku do laty: VÔBEC TOMU NEROZUMIETE!
11 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

PÁN POSLANEC ŠIMEČKA, OBSAH VÁŠHO STATUSU JE OSPRAVEDLNITEĽNÝ LEN Z DÔVODU, ŽE NEROZUMIETE TRESTNÉMU PRÁVU A NIE STE TRESTNÝ PRÁVNIK! Štátna tajomníčka minsterstva vnútra (MV) SR Lucia Kurilovská (HLAS-SD), ktorá pôsobí už 30 rokov v oblasti trestného práva, sa na sociálnej sieti vyjadrila na adresu lídra PS Michala Šimečku. Ten kritizoval pripravovanú novelu trestného zákona.

Pán Šimečka, asi ste si nič moc nenaštudovali

"Posielanie si odkazov cez sociálne siete nie je môj štýl komunikácie, ale nedá mi nevyjadriť sa k Vašej reakcii na moje video týkajúce sa boja proti korupcii. Je mi ľúto, že osoby bez právneho vzdelania dávajú nekorektné politické vyhlásenia a snažia sa len vyburcovať verejnosť. Nebudem Vám vysvetľovať základy trestného práva, ktorému sa venujem už 30 rokov, pán poslanec. No tak, ako akademická obec aj verejnosť vníma a poukazuje na neproporcionalitu trestných sadzieb pri trestných činoch, kde bola spôsobená smrť človeka v kontraste s ekonomickou trestnou činnosťou," oslovila Kurilovská Šimečku.

Trestné sadzby v podmienkach Slovenskej republiky odzrkadľujú podľa štátnej tajomníčky zmýšľanie 20. storočia. Ambíciou Vlády Slovenskej republiky je posunúť trestnú politiku do 21. storočia. "Pán Šimečka, asi ste si nenaštudovali právnu úpravu vo vyspelých krajinách Európskej únie. Spomeniem len napríklad Českú republiku, kde pri prijímaní úplatku sa najvyššia trestná sadzba pohybuje vo výške 5 až 12 rokov, zatiaľ čo na Slovensku 10 až 15. Mohla by som spomenúť viaceré trestné činy, pri ktorých má Česká republika výrazne nižšie trestné sadzby," upozorňuje.

Takéto vyjadrovanie nie je hodné gentlemana

Novela trestného zákona ďalej kladie dôraz na alternatívne tresty, napr. na trest povinnej práce. "Verím, že aj Vy uznáte, že je oveľa účinnejšie, aby odsúdený vykonával verejnoprospešné práce, než by bol v ústave pre výkon trestu odňatia slobody, keď každý odsúdený človek stojí Slovenskú republiku denne 60€. Vy, taký pokrokový človek by ste mohli vedieť, že v moderných demokratických krajinách je trend realizovať trestnú politiku štátu takýmto spôsobom," dala Kurilovská progresívca do laty.

Rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská / TASR

Ďalej upozorňuje, že znižovanie sadzieb nie je mierené na konkrétne prípady. "A ja žiadnych “parťákov” nemám, pán poslanec. Napriek tomu, že slovník, ktorý používate, mi nie je blízky a takéto vyjadrovanie nie je hodné gentlemana, nie, nezbláznila som sa, pán poslanec Šimečka".

"Roky sa venujem prevencii kriminality a ako 1. štátna tajomníčka Ministerstva vnútra v tom budem pokračovať vo všetkých oblastiach," uzavrela Kurilovská.

Miernejšie tresty za korupciu a drogy, viac domáceho väzenia či zmeny u kajúcnikov a k tomu zrušenie špeciálnej prokuratúry. To je len niekoľko bodov z najväčšej novely Trestného zákona za posledných 18 rokov, ktorú vláda Roberta Fica (Smer) prijala v stredu. Tvrdí, že chce poľudštiť tresty a priblížiť slovenské právo európskym štandardom. No progresívcom, na čele so Šimečkom sa to očividne nepozdáva.

ZAHRÁVATE SA S OHŇOM! A dokonca nielen na slovenský spôsob!
Rozkaz znel jasne! Nová koalícia vedená SMERom-SSD, ak aj vznikne, nemôže dostať šancu ani len sa nadýchnuť. Tak si povedala opozícia po prehratých voľbách, píše Marián Kéry(Smer-SD) vo svojom statuse na sociálnej sieti. Pošuškali im to na... Čítať ďalej
11 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik