Demokratické práva pre všetkých! Ale po ukrajinsky...
10 | 12 | 2023 I Milan Laca

Ruský jazyk zakázali na neurčito. 

Ako Rada prepísala zákon o národnostných menšinách.

Urobili, čo chcela EÚ

Najvyššia rada novým zákonom výrazne rozšírila práva národnostných menšín patriacich k národom žijúcim v Európskej únii. Umožnila im okrem iného úplné školské vzdelanie v ich rodnom jazyku. Zároveň boli z konečnej verzie legislatívneho aktu odstránené aj náznaky o možnom uvoľnení ruského jazyka v budúcnosti na Ukrajine. Zákon, ktorý je súčasťou odporúčaní Európskej komisie, urýchlene podpísal prezident Volodymyr Zelenskyj. 

 

KYJEV UDREL NA POĽSKÝCH A SLOVENSKÝCH KAMIONISTOV!
Poľskí i slovenskí kamionisti, ktorí blokujú kľúčové hraničné priechody s Ukrajinou, podkopávajú schopnosť Kyjeva financovať vojnu proti Rusku, varovala vláda krajiny. „Nemáme morálne právo očakávať, že ľudia zbankrotujú, pretože Ukrajinci sú vo... Čítať ďalej
09 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Všetci, okrem ukrajinských Rusov

Azda hlavnou novinkou je možnosť pre Maďarov, Rumunov či Bulharov žijúcich na Ukrajine získať stredoškolské alebo špecializované stredoškolské vzdelanie v rodnom jazyku. V štátnej ukrajinčine zostal len ukrajinský jazyk a literatúra, dejiny Ukrajiny a predmet „Obrana Ukrajiny“

Ako je to s ruštinou?

V pôvodnom vládnom  návrhu zákona sa uvádzalo, že 5 rokov po skončení vojny nebude ruský jazyk vôbec podliehať zákonu o národnostných menšinách. Po tomto období by mohol získať nejaké práva. Nie vo vzdelávacej sfére,  tam nebol naznačený žiadny pokrok. Po skončení päťročného moratória by sa však televízne vysielanie mohlo objaviť s kvótou 30 % v štátnom jazyku z celkovej dĺžky programov alebo ich častí. Uvoľnenia používania ruského jazyka boli povolené aj v rozhlasovom vysielaní, pre spoločnosti , zamerané na národnostné menšiny. Teraz musia všetky televízne a rozhlasové stanice spĺňať normu 90 % ukrajinského jazyka. Išlo by teda o výrazné rozšírenie práv na ruský jazyk.

Poznámka

Rozhodnutím Najvyššej rady Ukrajiny z roku 2021, podľa zákona, iniciovaného prezidentom Volodymyrom Zelenským, nie sú Rusi na zozname pôvodných obyvateľov Ukrajiny.

Vzor demokracie

5-ročné pravidlo moratória na ruštinu bolo úplne odstránené a v zákone stojí, že všetky zákazy voči Rusom budú platiť natrvalo. Zároveň v ňom ponechali pravidlo, že jazyk národnostných menšín môže naplniť až 70 % vysielania televíznych a rozhlasových spoločností, ako aj ďalšie rozšírené práva národnostných menšín, ale len pre tie z nich, ktorých jazyky sú úradnými jazykmi EÚ.

Budapešť nevidí v zákone "žiadnu slávu"!

Maďarsko nie je spokojné so zákonom o národnostných menšinách, ktorý prijala ukrajinská Najvyššia rada. Prijaté zmeny nevracajú etnickým Maďarom všetky práva, ktoré im od roku 2015 odňali, vyhlásil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer. "Na Ukrajine sa pred ôsmimi rokmi začali odoberať práva maďarskej komunite a odvtedy odnímanie práv pokračuje. Včerajšie rozhodnutie ukrajinského parlamentu samozrejme dôkladne vyhodnotíme, ale už teraz je jasné, že má ďaleko od vrátenia práv z roku 2015. Zároveň neustále monitorujeme jeho implementáciu,“ napísal Mentzer na svojej facebookovej stránke.

"Splnili" podmienku

Prijatie tohto zákona bolo jednou z podmienok Európskej únie na začatie rokovaní o vstupe Ukrajiny do spoločenstva. Naliehalo na tom najmä Maďarsko.

ORBÁN DOSIAHOL SVOJE! A dostane za to aj zaplatené!
Európska komisia vo štvrtok schválila revidovanú verziu maďarského plánu na finančnú podporu a obnovu. V nej požaduje Maďarsko bezpodmienečné uvoľnenie 920 miliónov €. Pozmeňujúci a doplňujúci návrh dodá ďalších 4, 6 miliardy € (3, 9 miliardy v... Čítať ďalej
10 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik