Biden ide UKĽUDŇOVAŤ Zelenského... V Bielom dome
11 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Prezident Joe Biden bude v utorok v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Pravdepodobne ho chce ukľudniť, keďže rokovania o dohode o pomoci pre krajinu sú v Kongrese pozastavené, informuje POLITICO. Návšteva vraj "podčiarkne neotrasiteľné odhodlanie Spojených štátov podporovať ľud Ukrajiny," uviedla v nedeľu tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

Zelenského návšteva „podčiarkne neotrasiteľné odhodlanie Spojených štátov podporovať ľudí na Ukrajine pri ich obrane pred brutálnou ruskou inváziou,“ uviedla Karine Jean-Pierre vo vyhlásení na X, predtým Twitteri.

Šéfka rozpočtu Bieleho domu Shalanda Youngová minulý týždeň v liste lídrom Kongresu varovala, že nečinnosť v novom kole financovania pred koncom roka ohrozuje „Ukrajinu na bojisku“.

Demokratické práva pre všetkých! Ale po ukrajinsky...
Ruský jazyk zakázali na neurčito. Ako Rada prepísala zákon o národnostných menšinách. Urobili, čo chcela EÚ Najvyššia rada novým zákonom výrazne rozšírila práva národnostných menšín patriacich k národom žijúcim v Európskej únii. Umožnila im... Čítať ďalej
10 | 12 | 2023 | Milan Laca

V nedeľu Youngová zopakovala svoj tlak na konanie v Kongrese a vykreslila hrozný obraz toho, čo by ukrajinská porážka doma znamenala. "Čo sa stane, ak Putin porazí Ukrajinu, čo bude ďalej? Krajiny NATO, naši synovia a dcéry sú vystavení riziku, že sa stanú súčasťou väčšieho konfliktu. A nie je to len Putin – ďalší diktátori sledujú, čo robí Kongres," uviedla.

Ale doterajší tlak je márny. Senátor Chris Murphy (D-Conn.) obvinil republikánov, že sú vo svojich požiadavkách „nerozumní“.

„Keby som bol cynik, povedal by som, že republikáni sa rozhodli spojiť podporu pre Ukrajinu s imigračnou reformou, pretože chcú, aby pomoc Ukrajine zlyhala,“ povedal v nedeľu v relácii „Meet the Press“ NBC. "Ale ja nie som cynik. A tak sa stále snažíme vyriešiť niekoľko dosť veľkých rozdielov, ktoré zostávajú."

Murphy povedal, že republikáni podmienili svoju podporu návrhu zákona o dodatočných výdavkoch vo výške 106 miliárd dolárov, ktorý prešiel Senátom, uzavretím dohody o zmenách hraničnej politiky. Doplnok zahŕňa okrem peňazí na hranicu aj pomoc pre Izrael, Ukrajinu a Taiwan.

Prezident Joe Biden kráča s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským pred pracovným stretnutím o Ukrajine počas summitu lídrov G7 v Hirošime.
Stretnutie je najnovšou snahou Bieleho domu vyvinúť tlak na Kongres. | Susan Walsh/Pool/AFP cez Getty Images

 

Najnovší návrh republikánov o hraniciach obsahuje niekoľko požiadaviek vrátane zákazu triedneho „podmienečného prepustenia“ a oživenia formy vyhostenia podľa hlavy 42 – z ktorých niektoré demokrati v Senáte už odmietli.

A zatiaľ čo niektorí presadzovali, aby sa pomoc Ukrajine poskytovala oddelene, pretože krajina bojuje o zadržanie ruských síl, senátor James Lankford, ktorý viedol rokovania za svoju stranu v Senáte, v nedeľu túto myšlienku zakázal. 

"Môžete dosiahnuť, aby bola pomoc Ukrajine poskytnutá oddelene od tohto?" Margaret Brennanová sa opýtala Lankforda počas rozhovoru pre „Face the Nation“.

"Nie, nie... to, čo počujete od toľkých ľudí, je, prečo by sme sa zaoberali národnou bezpečnosťou iných ľudí a ignorovali americkú národnú bezpečnosť?" Povedal Lankford. „Pre Spojené štáty americké môžeme urobiť dve veci naraz,“ dodal neskôr.

UKRAJINA JE V HLBOKEJ JAME!
Pokiaľ majú začať rozhovory o riešení situácie na Ukrajine, musel by Kyjev najprv zmeniť svoj prezidentský dekrét, ktorý zakazuje rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V nedeľu to vyhlásil minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov.... Čítať ďalej
11 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik