Vyšegrád vydal DEKLARÁCIU K UKRAJINE! Zelenského nepoteší
09 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

V rámci predsedníctva Českej republiky Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC) a krajín Vyšegrádskej skupiny (V4) hostila Praha v uplynulých dvoch dňoch stretnutie obranných delegácií z 13 stredoeurópskych a balkánskych krajín. Toto stretnutie sa konalo vôbec prvýkrát v Česku, pripomína na sociálnej sieti česká ministerka obrany Jana Černochová. Stretla sa však aj poľnohospodárska komora V4, a to priamo na Štrbskom plese.

Podpora Ukrajiny? Podľa svojho uváženia

Ministri obrany Vyšegrádskej skupiny, ktorá združuje Poľsko, Česko, Maďarsko a Slovensko, v piatok prijali vyhlásenie, že každá krajina bude naďalej podporovať Ukrajinu podľa svojho uváženia.

Česká ministerka obrany Jana Černochová uviedla, že zníženie podpory Ukrajine by bolo signálom, že Západ slabne. Spomenula, že krajiny V4 sa zhodnú na základných otázkach a samy si určia, ako podporiť Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej invázii, a „nenechajú ju padnúť“.

Podľa spoločne schválenej deklarácie, vedľa podpory formou vojenského vybavenia sa krajiny V4 zhodli na poskytovaní humanitárnej pomoci, lekárskej podpory a na pomoci pri odmínovaní.

Ochrane vzdušného priestoru Slovenska

Spoločné vyhlásenie ministrov obrany krajín V4 potvrdzuje význam obrannej spolupráce, spolupráce pri ochrane vzdušného priestoru Slovenska a potrebu posilniť obranný priemysel krajiny.

Po rokovaní Bratislava oznámila, že slovenské ministerstvo zahraničia previedlo na rozvojovú pomoc Chersonu sumu 750.000 eur na nákup dvoch odmínovacích strojov Božena 4.

Podpora Ukrajiny za rok KLESLA o 90 percent!
Nemecký výskumný orgán, ktorý sleduje dary pre Ukrajinu, tvrdí, že hodnota prisľúbenej pomoci klesla medzi jeseňou 2022 a 2023 takmer o 90 percent. Od tohto leta, približne od kyjevskej „jarnej ofenzívy“, sa úroveň ešte znižuje, informuje americký... Čítať ďalej
08 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Ministri sa tiež zhodli na podpore Izraela a jeho práva na sebaobranu.

Rokovania v Prahe sa v piatok zúčastnili zástupcovia celkom 13 krajín. Okrem zástupcov krajín V4 a ďalších členov Európskej únie združených v Stredoeurópskej obrannej spolupráci (CEDC) – Rakúska, Slovinska a Chorvátska – prišli do Prahy aj zástupcovia západobalkánskych krajín Albánska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny, Severnej Macedónie, Srbska a Kosova.

POĽNOHOSPODÁRSKE KOMORY V4 SA SPOJILI A ŽIADAJÚ OBMEDZENIE DOVOZU Z UKRAJINY

"Veľmi rada som sa spolu s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richardom Takáčom zúčastnila dvojdňového rokovania 4 agrárnych komôr nášho regiónu - Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska," uviedla europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová na sociálnej sieti.

Informuje, že na ňom jasne zaznel odkaz do Bruselu, že nechceme ničiť naše poľnohospodárstvo na východe EÚ a nemôžeme platiť za nezmyselné rozhodnutia vo vzťahu k Ukrajine.

Predstavitelia V4, foto: FB/KRN

"Poľnohospodári žiadajú férovosť, znovuzavedenie kvót na ukrajinské produkty a zdravý rozum pri uvažovaní. Nikto totiž nekontroluje nielen extrémné množstvá, ktoré mali končiť v Afrike, ale zázračne miznú na trhoch EÚ, čo priamo ohrozuje naše záujmy, lebo naša produkcia ostáva v skladoch, ale nekontroluje sa ani kvalita a dodržiavanie noriem a pravidiel pri pestovaní, chove a spracovaní týchto produktov," upozorňuje europoslankyňa.

Témou bola okrem Ukrajiny aj príprava na budúcnosť poľnohospodárskej politiky a aj tu sa partneri zhodli, že chcú férový prístup, dorovnanie platieb našim farmárom a jasné pravidlá.

"S ich spoločným stanoviskom budem ďalej pracovať na pôde europarlamentu," uzavrela Roth Neveďalová.

Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

RUSI SA VYSMIALI ZÁPADU! Skoro všetku svoju ropu predali po svete drahšie
Rusko minulý mesiac vyviezlo takmer všetky svoje dodávky ropy za cenu, ktorá prekračovala cenový strop stanovený skupinou vyspelých krajín G7, napísala vo štvrtok s odvolaním sa na štúdiu Kyjevskej ekonomickej školy (KSE) agentúra Bloomberg.... Čítať ďalej
08 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik