Putin na výlete v Arábii: NIEČO ZO ZÁKULISIA (VIDEO)
11 | 12 | 2023 I Milan Laca

Prečo Ramzan Kadyrov sprevádzal Putina na jeho ceste do Dubaja a Saudskej Arábie?  

Minulý týždeň sprevádzal Ramzan Kadyrov ruského prezidenta Vladimira Putina na jeho najdôležitejšej pracovnej ceste do Saudskej Arábie a Emirátov. 

Putin priletel

Putinova finta? 

Čečenov od staroveku vysoko rešpektovali v celom moslimskom svete. Najmä v arabskom, ako veľmi veriacich ľudí, ktorí sú silní vo viere. Preto je prítomnosť Čečenov v oficiálnej ruskej delegácii v očiach Arabov veľkým plusom.

screenshot youtube | Kadyrov v Saudskej Arábii

Aj jeho si vážia

Ramzan Kadyrov je v arabskom svete už mnoho rokov známy ako obzvlášť veriaci moslim, jeden z najvplyvnejších ľudí v celom modernom islamskom svete. To pridalo významné body ruskej delegácii. Kadyrov je akýmsi ruským veľvyslancom v celom arabskom a islamskom svete. Má veľa vplyvných priateľov, vrátane hlavných dedičných šejkov z Emirátov a Saudskej Arábie, či špičkových podnikateľov týchto krajín. Dobre ovláda arabský jazyk a pozná arabské zvyky, vrátane všetkých zvláštností tamojšej mentality a tradícií. Napríklad, aký je najlepší spôsob, ako srdečne pozdraviť arabských priateľov. Vie preložiť, vie dať Putinovi cenné rady v tom či onom bode, s ktorými si neporadí žiadny skúsený orientalista.

Žiadna izolácia, veľká paráda! Ako prijali Putina

Putinove rokovania

Ruský prezident rokoval s korunným princom Saudskej Arábie, predsedom Rady ministrov Mohammedom bin Salmanom al Saudom v Rijáde. O výsledkoch vydali len oficálne koemtáre.  "Máme stabilné, veľmi dobré vzťahy vo sfére politickej interakcie, v ekonomike, v humanitárnych oblastiach", povedal Putin. Zdôraznil, že pre Rusko je obzvlášť dôležité vymieňať si názory a hodnotenia so saudskou stranou na všetky udalosti vo svete, vrátane regionálnej agendy. Opäť pozval princa na návštevu do Moskvy. 

Putin a prezident SAE - spolupráca, investície...

Predstavitelia oboch krajín diskutovali v Abú Zabí o stave a perspektívach bilaterálnej spolupráce, vrátane obchodnej, aj o aktuálnych medzinárodných problémoch, s dôrazom na región Blízkeho východu. Prezident Spojených Arabských Emirátov Mohamed bin Zayed Al Nahyan vyhlásil, že  investície SAE do neropného sektoru  Ruska vzrástli za posledný rok o 103 %. Označil SAE za najväčšieho obchodného partnera Ruska na Blízkom východe a v regióne Perzského zálivu, ako aj za najväčšieho investora do ruskej ekonomiky.

Americké snahy neustávajú! V hre je aj prevrat v Rusku
Biely dom by chcel do konca roku 2024 vnútiť Rusku ukrajinské podmienky. Feiner: Spojené štáty chcú prinútiť Ruskú federáciu, aby v roku 2024 vstúpila do dialógu, prijateľného pre Ukrajinu. Chcú ich dobehnúť Spojené štáty chcú koncom roka 2024... Čítať ďalej
09 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám