Piatok s Pellem: Nikdy nenecháme ľudí napospas! (VIDEO)
09 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Dva týždne pred Vianocami má predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) pre Slovákov dobrú správu – ceny energií sa napriek avízu drastického zvyšovaniu, meniť nebudú. Aj túto správu priniesol vo svojej tradičnej rekapitulácii týždňa nazvanej Piatok s Pellem.

V Piatku s Pellem rezonovali nezmenené ceny energií napriek počiatočným katastrofickým správam, no predseda NR SR má ťažké srdce aj na opozíciu, ktorá najskôr odďaľovala termín volieb, aby teraz kritizovala kroky vlády, ktoré robí v časovej tiesni. Akonáhle sa z nej dostane, mieni obnoviť sociálny a odborný dialóg, lebo len komunikácia s partnermi pri tvorení zákonov zabezpečí ich kvalitu. Nevynechal ani mediálne najzaujímavejšiu tému, zmeny v trestnom zákone a rušenie ÚŠP.

Energie a opozícia

Pripomína, že pomoc občanom s cenami energií bol jeden z predvolebných sľubov Hlasu. „Nikdy nenecháme ľudí napospas voľnému trhu, na ktorom sú ceny energií stále podstatne vyššie,“ sľubuje Pellegrini. Všíma si však aj kroky slovenskej opozície, ktorá nevynechá žiadnu možnosť napadnúť čokoľvek z „vládnej dielne“. Pri pomoci s energiami sa opozícii nepáči neadresnosť príspevkov. Pellegrini však hovorí, že urobia všetko pre adresnosť príspevkov.

Kúrenie v domácnosti, radiátor, ilustračné foto, zdroj: shutterstock

„No pri spotrebe energie momentálne nie je možné zistiť, či sa vykuruje trojgeneračný dom niekde na studenej Orave, alebo si pár jednotlivcov v Bratislave dopriava nadbytočný luxus,“ podotýka Pellegrini. Tu predchádzajúcim vládam za tri a pol roka vyčíta, že nedokázali vytvoriť ani len náznak systému a kvôli pár jednotlivcom nemá význam ohroziť pomoc pre všetkých. Tu vyzdvihuje nasadenie ministerky hospodárstva Denisy Sakovej, no znovu pripomenul, že nová vláda je tu mesiac a pol, pretože Hegerova vláda predčasné voľby odložila na koniec septembra. Potvrdili sa tak jeho slová, že opatrenia, ktoré bude nová vláda musieť urobiť, budú robené narýchlo.

„A teraz nám opäť tí istí ľudia, ktorí spôsobili najväčší rozvrat štátu od jeho vzniku a držali sa svojich stoličiek, ako prilepení, budú vykrikovať, že konáme príliš rýchlo,“podotýka Pellegrini. Ten súhlasí, že konajú rýchlo, no to len preto, lebo nechcú, aby ľudia zaplatili diletantstvo predošlých vlád.

Dolinková takmer ODPADLA! Sekera v zdravotníctve je SKORO MILIARDA!
Sekera 800 miliónov eur! Nepríjemné prekvapenie pre túto vládu obmedzí vynakladanie financií na rozpočet do budúceho roku. Ministerka zdravotníctva bude robiť, čo sa dá. Niektoré opatrenia nebudú populárne, musí sa však škrtať. Zuzana Dolinková,... Čítať ďalej
09 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Socíálny rozpočet

V duchu „stačilo chudobnenia Slovenska“ sa podľa Pellegriniho niesol aj pripravovaný štátny rozpočet na budúci rok. Slovensko síce musí sanovať rozvrátené financie, no nesmú to robiť sociálne slabší, či seniori.

„Očakávame väčšiu zodpovednosť a účasť bánk, bohatých firiem a bohatých jednotlivcov na spoločnej prosperite. To je jeden zo základných znakov sociálnej demokracie,“ pripomína predseda parlamentu, podľa ktorého takto chcú postupovať aj v budúcnosti.

Dialóg bude pokračovať

„Som veľmi rád, že napriek potrebe šetriť sme nielenže nesiahli na tých najslabších, ale dokážeme im budúci rok aj pomôcť skutočným trinástym dôchodkom, či príspevkom pri vysokých splátkach hypoték,“ pripomína Pellegrini. Odborníkov, ale aj sociálnych partnerov opakovane ubezpečil, že keď pominie časová tieseň, v ktorej je vláda kvôli neskorému termínu volieb, obnoví s nimi dialóg. Nové zákony musia byť schvaľované odborne a po predvídateľnom postupe.

Trestný zákon

Podľa médií a opozície sú zmeny v Trestnom zákone najdôležitejšou témou. Po 20-tich rokoch ÚŠP je podľa Pellegriniho na mieste návrat k normálnemu právnemu prostrediu, v ktorom svoje úlohy v trestnom práve plní Generálna prokuratúra.

„Hovoril som o tom pred voľbami a hovorím to aj teraz – právny štát nemôže byť závislý od existencie jedinej inštitúcie a už vôbec nie od jej jediného šéfa,“ pripomína predseda NR SR. Divákov nabáda, aby si odpovedali sami, či sa ÚŠP sústredil na „naháňanie mafiánov“, alebo na prenasledovanie politickej opozície.

„Lebo 20 rozsudkov Ústavného súdu o porušení základných ľudských práv svedčí skôr o tom druhom,“ dodáva Pellegrini a pripomína, že vyšetrované prípady sa budú vyšetrovať naďalej a žiadna kauza nebude zametená pod koberec.

Hrabko o protestoch: Opozícia je tá POSLEDNÁ, čo by mala VYSKAKOVAŤ!
Ako výrazní favoriti nadchádzajúceho súboja o post hlavy štátu sa javia predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) a exminister zahraničných vecí Ivan Korčok. Ak by do reálneho súboja s nimi chcel ísť nový kandidát, musela by to už byť veľmi... Čítať ďalej
09 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!