Nový kandidát na prezidenta!
09 | 12 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

O post prezidenta SR sa chce uchádzať líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró. Informoval o tom na sobotňajšej tlačovej konferencii s tým, že o tom rozhodol stranícky kongres.

Kandidatúru vníma aj ako priestor na upriamenie pozornosti na témy dôležité pre maďarskú menšinu. So zberom podpisov potrebných na kandidatúru začne v najbližších dňoch.

"Sme si vedomí toho, že je malá pravdepodobnosť, že sa stane prezidentom Slovenska Maďar, ale je takisto malá pravdepodobnosť, že v prvom kole sa rozhodne o tom, kto bude prezidentom," povedal Forró s tým, že kandidatúra tak vytvorí priestor na prízvukovanie dôležitých tém. Za dôležité témy označil regionálne školstvo, dvojité občianstvo či problematiku južných regiónov.

Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

Súčasnej prezidentke SR Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

Piatok s Pellem: Nikdy nenecháme ľudí napospas! (VIDEO)
Dva týždne pred Vianocami má predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) pre Slovákov dobrú správu – ceny energií sa napriek avízu drastického zvyšovaniu, meniť nebudú. Aj túto správu priniesol vo svojej tradičnej rekapitulácii týždňa nazvanej... Čítať ďalej
09 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik