Na Najvyššom súde je 700 strán plných chýb v procese s Dušanom Kováčikom (VIDEO)
09 | 12 | 2023 I Eka Balašková

V uplynulých dňoch podali obhajcovia Dušana Kováčika Erik Magál a Jakub Križan dovolanie na Najvyšší súd kvôli mnohým doslova fatálnym dôkazným pochybnostiam v jeho prípade. Kováčik by preto na rozhodnutie mohol počkať mimo väzbu, keďže rozhodovanie na rozsah dovolania môže trvať aj niekoľko rokov.

V Rozhovoroch s Mimi Šramovou hovorili o 700-stranovom dovolaní, sťažnosti na Ústavný súd, o karikatúre Lipšica ako kata s odťatými hlavami, o bezdôvodnej panike pri rušení ÚŠP. Reč bola aj o tom, že prokurátor Šúrek blokuje vrátenie bankových účtov ich klientovi. 

Námietky zaujatosti

Kováčikovi advokáti namietali zaujatosť u všetkých zúčastnených sudcov, či už šlo o Pamelu Záleskú, alebo o sudcov Hatalu či Štifta. Hoci sudca Kliment bol vylúčený už na začiatku, odvolanie bolo podané aj vzhľadom k nemu rovnako, ako ku všetkým, ktorí sa podieľali na procese s Dušanom Kováčikom.

„Námietka zaujatosti sme podávali v odvolacom konaní proti celému senátu tak, ako bol pôvodne zložený – doktor Kliment, Štift a Hatala. Kliment bol z konania vylúčený, pretože v minulosti sa negatívne vyjadroval na adresu Dušana Kováčika a Ústavný súd konštatoval jeho zaujatosť,“vysvetľuje advokát Magál. Ostatní dvaja sa podľa námietky doslova až cynicky vyjadrovali v médiách na Kováčikovu adresu, takže tu nie je ani len zdanie nestrannosti. Zaujímavý je aj fakt, že hoci zúčastnení ešte nevyšli z pojednávacej miestnosti, článok o Kováčikovej väzbe v Denníku N už bol uverejnený.

Piatok s Pellem: Nikdy nenecháme ľudí napospas! (VIDEO)
Dva týždne pred Vianocami má predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) pre Slovákov dobrú správu – ceny energií sa napriek avízu drastického zvyšovaniu, meniť nebudú. Aj túto správu priniesol vo svojej tradičnej rekapitulácii týždňa nazvanej... Čítať ďalej
09 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Stále kauza Tódová-Záleská?

Advokát Križan vysvetľuje, že ak by napokon sudkyňa Záleská rozhodla inak, vystavila by tak autorku článku a v neposlednom rade aj seba, hrozbe civilných žalôb, prípadne majetkových nárokov. V tom vidí pravý dôvod právnej relevancie vzťahu sudca-novinár.

„Nie je to žiadne rýpanie sa v súkromí, je to čisto otázka práva,“dopĺňa Križan u Mimi Šramovej.

Nedôstojná karikatúra ako dar

„Z nášho pohľadu ide o jednoznačný dôkaz systémovej zaujatosti ÚŠP,“ hovorí Magál s tým, že zachytil informáciu, podľa ktorej aj ministerstvo spravodlivosti túto karikatúru vníma, ako jeden z dôkazov politickej zaujatosti osoby špeciálneho prokurátora. Navyše podľa Magála bolo od Lipšica nedôstojné prijať obraz, kde stojí na odrezanej hlave ich klienta a ešte ho aj verejne obhajuje. To, že prokurátori ÚŠP sa na obraz finančne poskladali potvrdzuje ich zaujatosť. Preto je dobré, že tento faktor zohľadňuje aj novela, ktorá má ÚŠP zrušiť.

Facebook / Za právny štát | Daniel Lipšic dostal od podriadených k 50-tym narodeninám skutočne zaujímavý darček. Dnes ho rieši etická komisia.

Zrušenie ÚŠP sa napriek tvrdeniam médií nijako nedotkne konaní, v ktorých figuruje Dušan Kováčik, keďže tie už sú na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS). Ten zrušený nemá byť a ÚŠP už do týchto konaní nemá dôvod zasahovať. Dovolanie, ktoré je aktuálne, tiež bude rozhodovať súd, nie ÚŠP.

Panika zo zrušenia ÚŠP

Magál nechápe, prečo by malo byť problémom zrušenie ÚŠP. Veď ide len o presun prokurátorov z tejto inštitúcie pod Generálnu prokuratúru, prípadne krajské prokuratúry a tie dozor v trestných konaniach vykonávajú štandardne.

„Z tohto hľadiska to problém nie je. Tí, ktorí tvrdia, že je to problém, dokazujú, že potrebujú ÚŠP ako politický orgán na odstraňovanie určitých vybraných osôb. Prenosom trestných konaní z ÚŠP na krajské prokuratúry sa na konaniach nič nekončí, tie pokračujú ďalej, no je tu nejaký veľký strach či už prokurátorov, alebo mainstreamu, alebo politikov bývalej koalície z toho, že by sa na tie podané obžaloby mohol pozrieť niekto nestranný,“ myslí si advokát Magál.

AKTUÁLNE Vianoce Slovákov sú OHROZENÉ!
Pred Vianocami prichádza zlá správa. Mnoho e-shopov je na hranici krachu. Zákazníci môžu mať problém dostať sa k svojim objednávkam. Je za tým pád kuriérskej spoločnosti 123Kurier. Balíky ostali na depe a časť internetových obchodov, ktorým... Čítať ďalej
09 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

700-stranové dovolanie

Advokáti Dušana Kováčika v jeho prípade na Najvyšší súd doručili dovolanie, ktoré obsahuje množstvo fatálnych dôkazných pochybností, ktoré potvrdil aj Ústavný súd.

„Aj preto očakávame, že v rámci podaného dovolania sa bude dovolací súd aj týmto zaoberať. A je tam aj kvantum ďalších, takže očakávame, že aj s ohľadom na rozsah dovolania a že je potrebné dovolaciu argumentáciu veľmi komplexne vyhodnotiť, tak by mohol Najvyšší súd pristúpiť k prerušeniu výkonu trestu,“ dopĺňa Magál. Križan ho doplnil, že k návrhu na prerušenie trestu pristúpili kvôli tomu, že rozhodovanie Najvyššieho súdu môže trvať aj niekoľko rokov.

Nezákonné prepadnutie majetku

Ústavný súd vydal dve rozhodnutia, že „prepadnutie majetku“ Dušana Kováčika bolo nezákonné, má v rukách aj posledné zrušené existujúce zaistenie majetku, advokáti vyzvali prokurátora Šúreka, aby zjednal nápravu a okamžite informoval banku o týchto skutočnostiach, riešili to s bankou aj oni.

„Do dnešného dňa nemá doktor Kováčik, ani jeho manželka možnosť nakladať s peňažnými účtami, takže ak niekto tvrdí, že na ÚŠP nedochádza k porušeniu niekoho práv, tak pokiaľ sú lehoty stanovené bezodkladne, tak neviem, či bezodkladne trvá dva a pol roka,“ objasňuje advokát Križan. Hoci v médiách sa objavila informácia, že všetci majú odblokovaný majetok, tak to tak nie je – Kováčikovo bezodkladné odblokovanie je už tri mesiace na stole prokurátora Šúreka.

Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!