Možno slovenským poslancom závidieť? Ako sú na tom v porovnaní s poslancami iných krajín?
10 | 12 | 2023 I Mária Sliacka

Možno poslancom Národnej rady Slovenskej republiky závidieť? Určite! Majú nielen vysoké platy, ale aj nadpriemerne dobré pracovné podmienky. 

Nadpriemerne dobré podmienky

Zo zákona majú vysoké platy, nárok na bezplatné ubytovanie a zo štátneho rozpočtu sa uhrádza aj mzda pre ich asistentov. Po skončení výkonu mandátu im navyše do vrecka putujú ďalšie pekné peniažky. Je to tak aj v iných krajinách alebo sme unikátom? 

Na výplatnej páske hrubá mzda vo výške 3912 eur a ešte aj čosi navyše

Byť politikom a poslancom sa vyplatí. "Poslancom Národnej rady pribudne každý mesiac na účet krásna suma vo výške 3 912 eur. Je to síce suma v hrubom, no k nej patrí aj nezdaniteľný príplatok na výdavky, ktoré súvisia s výkonom funkcie. Ide o takzvanú paušálnu náhradu a jej výška je tento rok stanovená na 2 348 eur pre poslancov z Bratislavského kraja, poslanec z iného regiónu dostane o necelých tristo eur viac," píše sa v denníku Pravda.

Plne vybavená kancelária a až traja asistenti

Členovia parlamentu majú takisto zadarmo plne vybavenú kanceláriu v priestoroch NR SR, môžu si zamestnať  až troch asistentov, na ktorých náhrady sú hradené z rozpočtu. Okrem toho majú aj nárok na bezplatné ubytovanie ak do práce dochádzajú z iného mesta. K dispozícii je pre nich  aj garáž priamo v budove parlamentu.

A ako sú na tom poslanci v iných krajinách?

Analýza Parlamentného inštitútu Kancelárie Národnej rady SR ukázala, že platový systém je vo všetkých krajinách nastavený podľa podobných princípov, ale ďalšie podmienky práce poslancov parlamentov sú už iné. Rozdiel vidno napríklad pri položke paušálne náhrady.

Slovenskí poslanci tento príplatok dostanú automaticky a nemusia dokladovať, na čo ho minú. Môže to byť napríklad na úhradu nákladov na služobné cesty, stravovanie alebo nocľažné. Poslanci českej snemovne majú dokonca zo štátnych peňazí hradené výdavky na reprezentačné účely a výdavky na stravovanie pri tuzemských cestách, tento rok ide o sumu okolo 620 eur.

Okrem toho majú nárok na viacúčelové paušálne náhrady podľa vzdialenosti obce, v ktorej má poslanec trvalý pobyt. Čím ďalej od Prahy člen snemovne býva, tým väčšiu náhradu dostane. Náhrady sú aj  na zriadenie kancelárie vo volebnom kraji. Ak poslanec nevyužije byty ponúkané Poslaneckou snemovňou, môže si nájsť vlastný prenájom a za ten dostane náhradu  výdavkov, maximálne však do 850 eur mesačne.

Ako je to vo Fínsku?

Poslanci fínskeho parlamentu majú dvojnásobne vyšší plat oproti slovenským kolegom, ale nižšie paušálne náhrady. Čím ďalej od hlavného mesta poslanec býva, tým väčšiu kompenzáciu dostane. Fíni tiež môžu  bezplatne používať prostriedky osobnej železničnej dopravy, štát im  uhrádza výdavky na leteckú dopravu a taxislužby v metropolitnej časti Helsiniek.

Grécky systém

V Grécku existuje viacero druhov paušálnych náhrad. Okrem štandardného príspevku od 660 do 830 eur mesačne majú aj cielene zamerané na kompenzovanie určitých typov nákladov. Ide o náklady na bývanie v Aténach, ale napríklad 900 eur mesačne môžu minúť na poštové služby. Poslanci s trvalým pobytom mimo Atén majú nárok na zaplatenie spätnej letenky, ak majú v blízkosti bydliska letisko s priamou linkou do gréckej metropoly.  Ak do práce dochádzajú autom, majú nárok na uhradenie pohonných hmôt každý mesiac vo výške až do 648 eur. Môžu zamestnať až  piatich asistentov.

Ani Maďari na svojich nešetria 

Maďarský poslanec dostane okrem platu zaplatené účty za mobil, internet a má pridelenú palivovú kartu. Kredit na nej je dopĺňaný každý mesiac a jeho výška sa určuje v závislosti od vzdialenosti bydliska poslanca od Budapešti. Regionálni politici majú právo na bezplatné ubytovanie, diéty a kompenzáciu ďalších pracovných nákladov.

Skromní Estónci

Estónci patria k tým skromnejším. Paušálne náhrady estónskych poslancov  patria k tým najnižším, z rozpočtu sa im vykompenzujú služobné výdavky do výšky 1 624 eur za mesiac. Hradia si náklady na dopravu, poštovné, cestovné, kancelárske potreby, školenia, reprezentáciu a pohostenie, preklady a tlmočenie, zhotovenie štúdií a znaleckých posudkov. Poslancovi okrem toho patrí náhrada za bývanie, výška príplatku však nesmie presiahnuť 20 percent platu poslanca, teda 1 100 eur.

Skromní sú aj Chorváti 

Skromné príplatky majú aj chorvátski poslanci, zákon im prideľuje diéty za služobné cesty vo výške okolo 200 eur. Ďalšie paušálne náhrady v súvislosti s ubytovaním a cestovaním sa pohybujú v sumách 66 až 332 eur mesačne. Nárok na asistenta nemajú. Členovia chorvátskeho parlamentu dostávajú plat okolo 2 700 eur.

Litva a Portugalsko patria takisto k tým skromnejším

V Litve majú poslanci nárok na paušálne náhrady vo výške 1 332 eur. Na výkon odborných úloh parlament poskytne asistentov a uhradí ich plat, ale kanceláriu si poslanec musí zriadiť sám. V Portugalsku poslancovi zaplatia len výdavky na cestovanie z regiónu, kde býva, do práce. Takisto majú nárok na príplatok za účasť na rokovacích dňoch parlamentu a schôdzach výborov a na každoročný 13. a 14. plat.

Najlepšie podmienky majú v Nemecku

Nemeckým poslancom prislúcha plat v sume necelých 11-tisíc eur a  paušálna náhrada až do výšky 4 725 eur. Z tejto sumy si hradia výdavky na bývanie, cestovanie, tlmočenie a prevádzku poslaneckej kancelárie mimo hlavného mesta. Železničnou dopravou po celom Nemecku poslanci cestujú zadarmo. Na platoch asistentov môžu mesačne minúť až 23-tisíc eur. A takisto poslanci Bundestagu môžu popri poslaneckej funkcii zarábať aj inde, lenže však prídu o polovicu mzdy v parlamente.

Rakúski poslanci sa tešia 13. a 14. platom

Rakúšania majú každý rok nárok na 13. a 14. plat. Kancelária parlamentu im hradí výdavky na cestovanie a ubytovanie a kancelárske vybavenie. Maximálna výška náhrad je stanovená na 3 226 eur na mesiac a všetky náklady musia vydokladovať.

Magistrát Bratislavy MUSÍ vrátiť Vajanského nábrežie do PÔVODNÉHO STAVU! (FOTO)
Magistrát Bratislavy musí na žiadosť KDI vrátiť Vajanského nábrežie do pôvodného stavu!! Boli tam porušené všetky predpisy ktoré sa dali porušiť!! Magistrat nerešpektoval sťažnosť KDI už z 8.9.2023!! Bye bye, Vallo, Au revoir, pá pá,... Čítať ďalej
09 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik