Šéf ÚRSO JURIS sa správal neprofesionálne. Výmena bola nutná!
10 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Denisa Saková, ministerka hospodárstva potvrdila, že dôvodom odchodu Jurisa bola hlavne jeho nedočkavosť. Nezachoval sa profesionálne a nebral ohľady na kompenzačné opatrenia, ku ktorým malo dôjsť až ku koncu roka.

Ministerka tiež dodala, že v roku 2024 sa ceny energií na faktúrach určite nezvýšia. Ku komunikácii na regulačnom úrade sa vyjadrila kriticky. „Bolo to nešťastné, o pár dní nás predbehli s cenovými rozhodnutiami. Nechceli sme vystrašiť obyvateľov s vysokými cenníkmi,“ dodala. Jurisovym konaním však k takejto situácii došlo, čo veľmi pohoršilo hlavne premiéra Roberta Fica. Ten sa nezdržal ostrých slov na jeho adresu, keď povedal, že by ho najradšej zaškrtil vlastnými rukami.

Fico v Sobotných dialógoch: LIPŠIC TAM NEMÁ ČO ROBIŤ A JURISA ZAŠKRTÍM HOLÝMI RUKAMI! (VIDEO)
Urobíme všetko, aby Daniel Lipšic odišiel z Úradu špeciálnej prokuratúry! Nebudeme mu však vykopávať dvere. Vyhlásil to Robert Fico v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Hovoril aj o stretnutí s predsedníčkou EK, šéfovi ÚRSO a cenách energií,... Čítať ďalej
02 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Denisa Saková chcela vyjsť Andrejovi Jurisovi v ústrety. „Snažila som sa Andrejovi Jurisovi ponúknuť dobrovoľný odchod a nesúhlasil. Na základe rozhodnutia vlády sme ho nakoniec z postu odvolali,“uviedla.

Na jeho mieste ho nahradil bývalý šéf regulačného úradu, Jozef Holjenčík. Ministerka sa vyjadrila, že to nebola jej nominácia. Udialo sa tak na základe vzájomnej dohody. „Bola to nominácia koaličných strán,“dodala a nezabudla spomenúť, že vláda intenzívne hľadala osobu, ktorá už mala s danou funkciou dlhodobé skúsenosti. Holjenčík bol a je práve takou osobou. Pracoval ako predseda Rady pre reguláciu. Túto funkciu vykonával od mája 2007 do novembra 2012. Potom sa stal predsedom ÚRSO a tiež predsedom Regulagnej rady. Na týchto postoch pôsobil do februára r. 2017.

Opozičné strany s jeho nomináciou však nesúhlasia

Jozef Hajko, podpredseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti sa vyjadril v súvislosti s minulosťou staronového predsedu ÚRSO v negatívnych intenciách. Tvrdí, že mal problémy s dotáciami pre firmy, ktoré produkovali elektrinu z obnoviteľných zdrojov. Každopádne sa snaží postaviť k Holjenčíkovi objektívne a mieni mu dať šancu. Uznáva jeho skúsenosti a posúdi jeho aktuálne správanie.

Kritika opozície na kompenzačné opatrenia však nenechala na seba dlho čakať.

Hajko si neodpustil konštatovanie, že hoci je ÚRSO nezávislá inštitúcia, vláda stále pokračuje v krízovom režime. Z toho vyplýva, že nezáleží na tom, s akými cenami príde regulačný úrad, vláda má vyššiu moc a nastavuje ceny sama. Hajko sám obhajoval Jurisove konanie, keď povedal, že „ ... úrad podľa neho nespravil nič nezvyčajné. Má povinnosť v určitých termínoch zverejňovať maximálne ceny.“ Zabudol však podotknúť, že ich nemôže upravovať svojvoľne. I tak je Hajko presvedčený, že Jurisov úrad mal plné kompetencie konať vo vlastnej réžii. Podľa neho nie je vôbec Holjenčíkové konanie hodné jeho odvolania. „Regulačný úrad skúma ceny na trhu a na základe toho stanoví maximálnu cenu.“ Zabudol však pripomenúť, že v situácii, v ktorej sa Slovensko ocitlo po spackanom hospodárení bývalej koalície treba ceny regulovať racionálne, s ohľadom na možnosti priemerného spotrebiteľa.

Vláda klepla ÚRSO po prstoch, ten mení rétoriku: Cena elektriny sa NEZMENÍ!
Regulovaná cena dodávky elektriny pre domácnosti bude stabilizovaná približne na úrovni roka 2023. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) však prerušil cenové konania pre troch veľkých dodávateľov elektriny (ZSE, SSE a VSE), keďže podľa úradu... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik