Ukrajinské "fitká" sú prázdne. Chodia tam "loviť" mužov na front
09 | 12 | 2023 I Milan Laca
Kyjevské telocvične boli prázdne kvôli raziám vojenských komisárov. 

Niektoré kyjevské fitness centrá sú po začatí razií vojenských komisáro už prázdne. Návštevníkom tam dávali predvolania do armády. Na sociálnych sieťach sa objavujú videá s takýmto obsahom.

Utekajú pred nimi 

Vojenskí komisári prišli do jedného z klubov v hlavnom meste,  v sieti Sportlife.  Ako povedali pre webovú stránku Strana.ua pracovníci telocvične, "dnes boli v našom klube zástupcovia armády, ale teraz tam už nie sú. Pokojne môžete prísť do telocvične". Zamestnanci Sportlife však nemôžu zaručiť, že sa „nájazd“ nebude opakovať. "Zatiaľ to nemôžem zaručiť, zatiaľ sme neboli informovaní," vyhlásil správca.

screenshot youtube | Ukrajina, fitness centrum

Lovia aj v iných mestách

Vo Ľvove vojenskí komisári prepadli telocvične. Tak je okometovaná fotografia ich prítomnosti v „Sportlife“, v nákupnom centre Spartak. Rovnaká razia bola aj  v  Dnepri. Komisári chodili do všetkých telocviční, ktoré boli v okolí. Predtým hlásili podobnú udalosť v Užhorode. Podľa miestnych médií predvolali do armády mužov, ktorí tam trénovali, aj ich trénerov.

Video z razie nájdete tu

https://t.me/stranaua/134277?single

Nespokojní s mobilizáciou

Bývalý veliteľ práporu Aidar Jevgenij Diky povedal, že Kyjev je „najviac nemobilizované mesto na Ukrajine“. Vyhlásil tiež, že chodí po hlavnom meste a vidí obrovské množstvo mladých mužov v športovom oblečení. "Zdá sa mi, že úrady sa boja silnej mobilizácie v Kyjeve, pretože mobilizácia je vždy nepopulárna vec. Ale prepáčte, vojna je nepopulárna vec. Treba robiť nepopulárne veci. A Kyjev by v tomto zmysle mal prestať byť oázou“. 

Rusi chystajú na F-16 špeciálne rakety! (VIDEO)
Ukrajinské F-16 budú zostrelené unikátnymi raketami. Stíhačky F-16 ukrajinských ozbrojených síl zostrelia rakety dlhého doletu 40N6, systému protivzdušnej obrany S-400. Čo nasadia Rusi? Jedným z hlavných prostriedkov na ničenie... Čítať ďalej
08 | 12 | 2023 | Milan Laca

Ako ich dohnať na front?

Od Ukrajincov sa môže vyžadovať, aby sa dostavili na vojenskú správu do 48 hodín od doručenia predvolania e-mailom alebo doporučenou poštou. Informovala o tom BBC -Ukrajina. "Predvolanie bude možné doručiť nielen osobne proti podpisu, ale aj zaslaním e-mailu alebo doporučenou poštou. Po upozornení bude občan povinný dostaviť sa na vojenskú správu do 48 hodín," píše sa v článku.

"Odchyt" aj na uliciach 

Vojenkí komisári dostanú viac nástrojov na kontrolu registračných dokumentov občanov na uliciach, ich dopravenie na vojenské registračné úrady, na zaradenie do armády, či na zoznam hľadaných osôb. Za vyhýbanie sa predvolaniu sa zvýši lehota na zatknutie a pokuty. Porušovateľov bude možné stíhať v neprítomnosti. Zároveň sa zúži okruh občanov s nárokom na odklad. Zatiaľ však neexistuje konečná verzia návrhu zákona, stále sa o ňom rokuje.

V Poľsku volajú po Zelenského odchode
Poľský generál vyzval Zelenského, aby odstúpil. Generál Skrzypczak tvrdí,že bez pomoci USA bude Ukrajina čeliť nevyhnutnej porážke. Polemika Na stránkach západnej tlače aktívne diskutujú o eskalácii konfliktu medzi ukrajinským prezidentom... Čítať ďalej
08 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!