Strana HLAS - SD reaguje na Zuzanu Čaputovú! Rešpektuje jej právo, ale...
08 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Koaličná strana Hlas-SD rešpektuje právo prezidentky Zuzany Čaputovej na jej názor i na jej kroky, no tvrdí, že zodpovednosť za podobu trestného práva napokon ponesie vláda a Národná rada (NR) SR.

Strana dodala, že právny štát nesmie byť viazaný na existenciu jednej inštitúcie a už vôbec nie konkrétnej osoby na jej čele. Uviedla to v reakcii na vyjadrenie prezidentky, ktorá nevylučuje prípadné veto ani podanie na Ústavný súd SR v prípade rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

"Špeciálne inštitúcie trestného práva sú v Európskej únii absolútnou výnimkou, preto v rámci približovania trestného práva vyspelým krajinám pristupuje vláda aj k tomuto kroku," uviedla v stanovisku Hlasu-SD jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Prezidentka kritizuje aj to, že vláda predložila zmeny v skrátenom legislatívnom konaní, bez komunikácie s laickou aj odbornou verejnosťou. "Na dlhšiu diskusiu by bol dostatok času, ak by predchádzajúce vlády nezmyselne neodsúvali termín parlamentných volieb až na koniec septembra," reagoval Hlas-SD.

Čaputová v piatok uviedla, že rušenie ÚŠP sa javí ako účelový a neprípustný personálny zásah zo strany politickej moci do fungovania prokuratúry.

Kotlár z SNS vyvrátil hoax progresívcov a má pre nich odkaz!
Poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Kotlár (SNS) deklaruje v súvislosti s vysielaním TV Slovan, že ako štatutár v správnom čase rozviazal pracovnoprávny vzťah so súčasnou ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (SNS). Následne sa sám vzdal aj... Čítať ďalej
08 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik