RUSI SA VYSMIALI ZÁPADU! Skoro všetku svoju ropu predali po svete drahšie
08 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Rusko minulý mesiac vyviezlo takmer všetky svoje dodávky ropy za cenu, ktorá prekračovala cenový strop stanovený skupinou vyspelých krajín G7, napísala vo štvrtok s odvolaním sa na štúdiu Kyjevskej ekonomickej školy (KSE) agentúra Bloomberg. Označuje to za poslednú známku toho, že západné sankcie nedokážu obmedziť prístup Moskvy k financiám pochádzajúcim z predaja ropy, informuje idnes.cz.

    Spomínaná štúdia KSE ukázala, že vyše 99 percent ropy prepravovanej po mori sa predalo nad stropom 60 dolárov za barel, ktorý vlani stanovila skupina G7. Cena ropy, ktorá sa vyváža z hlavných ruských prístavov, podľa nej v priemere dosiahla cenu 79,40 dolára za barel.

    Skupina vyspelých krajín G7 sa vlani dohodla na mechanizme, ako Rusku znemožniť predaj surovín na svetových trhoch, a tak mu skomplikovať financovanie vojnového ťaženia na Ukrajine.

    Úplný zákaz by poškodil západné ekonomiky

    Pretože úplný zákaz nákupu ruskej ropy by poškodil aj západné ekonomiky, dohodli sa krajiny G7 spolu s Austráliou a Európskou úniou, že ruskú ropu je možné nakupovať pri splnení stanovených podmienok. Tou hlavnou je, že cena neprekročí 60 dolárov za barel. V prípade prekročenia tohto limitu je zakázané ropu prevážať a poisťovať jej prepravu.

    Ukrajina ZAVRAŽDILA kritika Zelenského! A s vraždami ešte zďaleka neskončila
    ZRADCA, KOLABORANT! Iľja Kyva, ktorý bol členom ukrajinského parlamentu, kým nezačala vojna a neboli vyčistení poslanci, ktorí nesúhlasili s režimom, bol zastrelený do hlavy pri atentáte. Prihlásila sa k nemu ukrajinská spravodajská služba,... Čítať ďalej
    07 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

    V prvých mesiacoch tohto roku pomohol strop obmedziť ruské príjmy z ropy, ale jeho účinnosť sa postupne znížila. Rusko sa v posledných mesiacoch viac spolieha na tieňovú flotilu tankerov s nejasnými vlastníkmi a poistením, a svoje príjmy z ropy tak zvyšuje.

    Krajiny skupiny G7 na situáciu reagujú

    USA sankcionovali päť tankerov za porušenie cenového stropu a napísali spoločnostiam po celom svete ohľadom približne stovky plavidiel, ktoré mohli toto opatrenie porušiť. Európska únia tiež podniká kroky, ktoré spoločnostiam sťažia predaj tankerov do tieňovej flotily.

    Podľa inštitútu KSE bolo v októbri takmer 30 percent všetkej ruskej ropy prepravenej po mori poistených v krajinách G7, EÚ či v inom západnom štáte.

    Sfalšované informácie o cenách

    Lodné spoločnosti a poisťovatelia musia od obchodníkov dostať potvrdenie, že náklad spĺňa cenový strop. Neexistuje však žiadny reálny spôsob, ako to kontrolovať, a je známe, že ceny ruskej ropy už niekoľko mesiacov prekračujú stanovený strop, napísala Bloomberg.

    „To znamená, že obchodníci s ropou a makléri pravdepodobne poskytujú poskytovateľom služieb v krajinách G7 a EÚ sfalšované informácie o cenách,“ uvádza autori štúdie.

    Bude vojna USA - Rusko?
    Aké sú skutočné riziká vojny medzi USA a Ruskom? Keď padne Ukrajina, je to možné! Už sa netaja Koordinátor Bieleho domu pre strategickú komunikáciu John Kirby hovoril o možnosti priameho stretu medzi USA a Ruskom. Podľa jeho názoru, je takýto... Čítať ďalej
    07 | 12 | 2023 | Milan Laca

    Vážení naši čitatelia

    Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

    Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
    Do poznámky prosíme uviesť "dar".

    Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

    Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik