Prekvapenie! Putin prehovoril o prezidentských voľbách
08 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Prezident Vladimír Putin nikam neodchádza! Aspoň z politického hľadiska... Ruské štátne médiá v piatok oznámili, že ohlásil svoju kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024, v ktorých je takmer isté, že vyhrá, informuje Breitbart.

Bez vážneho konkurenta

Kremeľ zhromažďuje podporu pre piate prezidentské obdobie Putina tým, že ho stavia do pozície obrancu tradičných ruských hodnôt proti „liberálnemu“ Západu, keďže vojna na Ukrajine pokračuje bez riešenia.

Putin je vo vysokej funkcii už takmer štvrťstoročie a stále počíta so širokou domácou politickou podporou napriek tomu, že na Ukrajine začal nesmierne nákladnú vojnu, ktorá si vyžiadala životy tisícok jeho krajanov, vyvolala opakované útoky v Rusku – vrátane jedného na Kremeľ. To sčasti nahlodalo jeho auru neporaziteľnosti, uvádza agentúra AP.

Jediná výzva tejto vláde prišla v júni, keď vodca Wagnerovcov Jevgenij Prigožin vyvolal rozšírené špekulácie, že by Putin mohol strácať kontrolu, no ten to prestál bez trvalých jaziev. Prigožin však o niekoľko týždňov zomrel pri leteckom nešťastí.

Piate funkčné obdobie

Zákonodarcovia v Rusku stanovili prezidentské voľby v roku 2024 na 17. marca. Putin, v prípade víťazstva, bude vládnuť piate funkčné obdobie.

Podľa ústavných reforiem, ktoré zorganizoval, má Putin nárok požiadať o ďalšie dve šesťročné funkčné obdobia po vypršaní jeho súčasného funkčného obdobia budúci rok, čo mu potenciálne umožní zostať pri moci až do roku 2036.

Minulý mesiac hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Putin, ktorý vedie totálnu vojnu na Ukrajine od februára 2022, by „sotva“ mohol čeliť skutočnej konkurencii,  ak by mal znova kandidovať. Podľa záverov ide o „nespochybniteľne najvyššie postavenú politickú osobnosť“ v krajine.

Ukrajina ZAVRAŽDILA kritika Zelenského! A s vraždami ešte zďaleka neskončila
ZRADCA, KOLABORANT! Iľja Kyva, ktorý bol členom ukrajinského parlamentu, kým nezačala vojna a neboli vyčistení poslanci, ktorí nesúhlasili s režimom, bol zastrelený do hlavy pri atentáte. Prihlásila sa k nemu ukrajinská spravodajská služba,... Čítať ďalej
07 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Jedna zmena

Prezidentské voľby v Rusku sa po prvý raz budú konať počas troch dní – od 15. do 17. marca 2024. Podľa agentúry Reuters to v piatok oznámila ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK). Predsedníčka ÚVK Ella Pamfilovová dodala, že tento návrh uznesenia podporili členovia ÚVK pomerom hlasov 13 k jednému.

Pamfilovová konštatovala, že „hlasovanie v trvaní troch dní sa už pre náš (ruský) volebný systém stáva tradičným“. Pripomenula, že prvýkrát sa použilo počas pandémie „na zaistenie bezpečnosti voličov“ a postupom času tento formát „oslovil väčšinu voličov pre svoje ďalšie výhody“. Prijateľnosť tohto systému hlasovania potvrdzujú aj sociologické prieskumy, doplnila Pamfilovová.

Ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruku so saudskoarabským korunným princom Mohammedom bin Salmánom pred ich rokovaním v Rijáde 6. decembra 2023. (Foto Alexey NIKOLSKY / POOL / AFP)

 

Zelenskyj čeliť voličom nebude

Medzitým Putinov nepriateľ na medzinárodnej geopolitickej scéne, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, nebude v dohľadnej dobe čeliť voličom.

Minulý mesiac povedal svojim ľuďom, že diskusie o plánovaných prezidentských voľbách v roku 2024 v jeho krajine sú „absolútne nezodpovedné“ vo svetle prebiehajúcej ruskej invázie do jeho krajiny, ako informoval Breitbart News .

Svoje zúfalstvo naznačil aj na úrovni podpory, ktorú dostáva zo Západu.

Zelenského prezidentské obdobie sa má skončiť v roku 2024, ale keďže Ukrajina je v súčasnosti v stave stanného práva, je protiústavné organizovať prezidentské voľby.

Ukrajinský prezident už skôr vyhlásil, že by bol ochotný uskutočniť voľby, ak by ich západné krajiny – konkrétne USA a Európska únia – zaplatili.

Bude vojna USA - Rusko?
Aké sú skutočné riziká vojny medzi USA a Ruskom? Keď padne Ukrajina, je to možné! Už sa netaja Koordinátor Bieleho domu pre strategickú komunikáciu John Kirby hovoril o možnosti priameho stretu medzi USA a Ruskom. Podľa jeho názoru, je takýto... Čítať ďalej
07 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik