Pozor! Na trhu sú nebezpečné orechy z Ukrajiny!
09 | 12 | 2023 I Mária Sliacka

Štátna veterinárna a potravinová správa nás občas zvykne nepríjemne prekvapiť. Najnovšie prišla so zisteniami, ktoré sa týkajú orechov. Prišli k nám z Ukrajiny a rozhodne by ste ich nemali konzumovať ani použiť do vianočného pečiva. 

Pár dní pred Vianocami neprišli dobré správy

Kontrolóri Štátnej veterinárnej a potravinovej správy odobrali vzorky v trebišovskej prevádzke ZELOMIX Kráľovský Chlmec. Závadu zistili u výrobku od značky Darát dió BacMit. Ide o mleté orechy, 200 gramové balenie. Konkrétne je problém v prípade šarže L 22 339 486.

Pochádzajú z Ukrajiny a majú zlú chuť

Orechy sú pôvodom z Ukrajiny, k nám ich dováža maďarská firma.

Odobraná vzorka bola neprijateľná pre ľudskú spotrebu. Chuť orechov bola výrazne horká, kyslá a štipľavá. Veterinári uviedli, že : „Tým bol porušený článok 14 ods.1 a ods. 2 písm. b) Nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) č. 178/2022 z 28. januára 2002.“ 

Pre istotu si skontrolujte domáce zásoby

„RVPS zakázala umiestňovať na trh nevyhovujúcu potravinu a zároveň nariadila vhodným spôsobom informovať spotrebiteľa oznamom o nevyhovujúcom výrobku na viditeľnom mieste,“ informovali inšpektori ŠVPS. Dnes síce už závadné orechy na pultoch nenájdete, ale pre istotu si dobre skontrolujte svoje domáce zásoby.

Zdravie má človek len jedno.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik