Populistický rodinný balík bývalej vlády zasiahol aj zvieratá! Smutný príbeh zo ZOO v Košiciach
08 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Zoologická záhrada v Košiciach v snahe ušetriť peniaze začína s vyraďovaním niektorých nadbytočných zvierat. V súvislosti so zlou finančnou situáciou mesta tento mesiac upustila aj od organizovania tradičných podujatí.

TASR o tom za zoo informovala Eva Malešová s tým, že sa to s najväčšou pravdepodobnosťou odrazí aj na návštevnosti.

"Dodržať rozhodnutie mesta, že každý mestský podnik v tomto krízovom režime má povinnosť ušetriť päť percent prevádzkových nákladov, nie je v podmienkach našej organizácie jednoduché," uviedol riaditeľ zoo Erich Kočner. Dodal, že zvieratá musia mať vytvorené adekvátne podmienky na prežitie aj v zime.

Spresnil, že prešli všetky chovné zariadenia, aby eliminovali úniky tepla. Pomohli si napríklad minerálnou vatou. "V snahe ušetriť na krmive využívame aj vlastné zdroje a začali sme vyraďovať zvieratá nevhodné do chovu a z vlastného odchovu aj predajom, čo však v súčasnosti nie je cieľom zoo," zdôraznil.

Ako pre TASR vysvetlil, predaj sa týka len niektorých druhov zvierat, z ktorých majú viac kusov. "Ide o takzvané nadbytočné zvieratá, hlavne domáce plemená," dodal s tým, že záujem môže prejaviť aj verejnosť. Na predaj sú napríklad aj andulky.

K úspore nákladov na energie má tiež pomôcť upustenie od organizovania tradičných decembrových podujatí ako Mikuláš pre deti a Vianočná zoo. Malešová tak predpokladá, že sa nepodarí dosiahnuť štvrťmiliónovú návštevnosť za celý rok. "Keďže zoo zrušila predvianočné akcie, je takmer isté, že decembrová návštevnosť bude nižšia ako obvykle," dodala s tým, že od začiatku roka prišlo do areálu zoo v Košiciach 242.000 ľudí.

Mesto Košice pre nepriaznivú finančnú situáciu vstúpilo od 1. decembra do krízového režimu. Zoo je príspevkovou organizáciou mesta.

Branislav Becík sa nezdržal! Matovič je narušený jedinec (VIDEO)
Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík (HLAS - SD) ostro naložil poslancovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO), ktorému nie je nič sväté. Ani predvianočný čas a sv. Mikuláš, ktorého Matovič doslova zneuctil. Matovič je podľa Becíka... Čítať ďalej
08 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Košice vyhlásili krízový režim, kolabuje rozpočet a bude horšie

Košice začali fungovať v krízovom režime. Zavedenie krízového režimu môžu Košičania pocítiť pri odvoze komunálneho odpadu, údržbe a opravách ciest či údržbe verejných priestranstiev.

Magistrát už viackrát upozornil, že mu v rozpočte na budúci rok chýba viac ako 40 miliónov. 

Konanie bývalej vlády

"Vláda nevyhovela našim požiadavkám a podcenila sociálny dialóg a my sa dozvedáme veci z tlačových konferencií alebo zo statusov na sociálnych sieťach, kde každá ďalšia informácia znamená odkrajovanie z peňazí miest a obcí. Pre samosprávy prichádza bod zlomu, od ktorého k priepasti už skutočne nie je ďaleko," informoval ešte v roku 2022 Michal Kaliňák (HLAS - SD) dnes štátny tajomník MIRRI.

Podľa zástupcov samospráv sa Matovič len hral na pekného, pretože jeho bude verejnosť vnímať ako toho, kto presadil pomoc rodinám, a mestá a obce budú za tých zlých, lebo budú musieť zvyšovať miestne dane, poplatky a ceny za poskytované služby. Teda na jednej strane rodiny dostanú od štátu viac, ale na strane druhej im samosprávy budú musieť viac zobrať, upozorňovali v roku 2022 zástupcovia miest a obcí.

Ich obavy sa v plnej miere naplinili. Matovičov populistický návrh, ktorý mu odobrili komplici z Kollárovej Sme rodiny a Remišovej Za ľudí ruinuje mestá a obce a dopady na životy ľudí sú obrovské. Dokonca môžeme skonštatovať, že majú dopad nielen na ľudí, ale aj na zvieratá.

PRIESKUM! Vydrží vláda celé štyri roky?
Až 65,3 % ľudí si myslí, že súčasná vládna koalícia strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS vydrží celé štyri roky. Naopak, iba 29,5 % opýtaných očakáva, že koalícia do riadneho termínu volieb nevydrží. Vyplýva z prieskumu agentúry AKO z obdobia od 7. do 14.... Čítať ďalej
08 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik