Orbán hovorí Ukrajine rázne NIE! Je to náš sused... presne vieme, čo sa deje
09 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Orbán označil Ukrajinu za „jednu z najskorumpovanejších krajín na svete“! Maďarský premiér zopakoval svoj silný odpor k otvoreniu prístupových rokovaní s Kyjevom do EÚ, informuje POLITICO.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa pevne postavil proti prijatiu Ukrajiny do EÚ a označil ju za „skorumpovanú“ týždeň predtým, ako sa lídri EÚ rozhodnú začať rozhovory s Kyjevom o vstupe do bloku. „Maďarsko je susedom Ukrajiny... presne vieme, čo sa deje,“ povedal Orbán pre francúzsky denník  Le Point v rozhovore zverejnenom v piatok. „Ukrajina je známa ako jedna z najskorumpovanejších krajín na svete. Vziať ju do EÚ je asi vtip!" uviedol.

„Nemôžeme prijať rozhodnutie začať proces prístupových rokovaní,“ povedal Orbán.

Historické rozhodnutia o Ukrajine už budúci týždeň

Lídri EÚ sa budúci týždeň zídu v Bruseli, aby prijali dve historické rozhodnutia o Ukrajine: schválili plán na začatie diskusií o vstupe Kyjeva do 27-členného bloku a uvoľnenie 50 miliárd eur na pomoc pre Ukrajinu.

Napriek tomu sa nad summitom vznáša Orbánov tieň, keďže maďarský líder sa rázne postavil proti otvoreniu prístupových rokovaní s Ukrajinou – napriek tomu, že Európska komisia dala v novembri zelenú – a pohrozil, že využije právo veta Maďarska na zablokovanie vyplácania prostriedkov pomoci.  

V tom, čo Le Point označil za prvý Orbánov rozhovor vo Francúzsku od roku 2015, maďarský líder si stál za svojím postojom a označil plán EÚ začať prístupové rozhovory za „zlé rozhodnutie“. "Ukrajina nie je pripravená na vstup do EÚ," povedal Orbán napriek deklarácii Komisie.

Problém - korupcia

Jednou z Orbánových hlavných obáv zostáva „korupcia“ Ukrajiny, a to aj napriek krehkej povesti Maďarska, pokiaľ ide o transparentnosť. EÚ opakovane vyjadrila obavy z korupcie a porušovania zásad právneho štátu v Maďarsku a varovala pred demokratickým spiatočníctvom počas Orbánovho desaťročia pri moci v Budapešti.

Správa Transparency International zo začiatku tohto roka zistila, že Maďarsko bolo vnímané ako najskorumpovanejšia krajina v EÚ. Ukrajina dopadla na škále vnímanej korupcie vo verejnom sektore podľa Transparency International o deväť bodov horšie ako Maďarsko.

Lídri na samite EÚ s úsmevom tlieskali Zelenskému. Opačnú reakciu Orbána zachytili kamery, foto: TASR

Zmluva o strategickom partnerstve

Orbán tiež povedal, že EÚ musí urobiť oveľa viac „prípravnej práce“, kým bude blok pripravený privítať Ukrajinu.

„Ak dovolíte tomuto [ukrajinskému] poľnohospodárstvu vstúpiť do európskeho poľnohospodárskeho systému, na druhý deň ho zničí,“ povedal Orbán pre Le Point. "Bez transformácie nášho systému dotácií na farmy ich nemôžeme pustiť dovnútra. Následky budú hrozné," dodal.

Namiesto toho Orbán navrhol „zmluvu o strategickom partnerstve“ na zvýšenie úrovne spolupráce medzi EÚ a Ukrajinou bez ponuky členstva v EÚ.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v snahe podnietiť maďarského lídra vo štvrtok večer hostil Orbána na večeri v Paríži. Maďarský líder však pre Le Point povedal, že sa „nemôže vzdať [svojej] pozície“ voči Ukrajine.

„Mojím nápadom je pokúsiť sa ho presvedčiť, aby si vypočul moje argumenty,“ povedal Orbán. "Veľmi ma zaujíma jeho názor na dôvody, ktoré nútia Francúzsko konať týmto spôsobom."

Belgický premiér Alexander De Croo reagoval na Orbánov rozhovor počas piatkového odhalenia programu belgického predsedníctva v Rade EÚ slovami, že keď existujú „odlišné názory“, je lepšie hovoriť „z očí do očí“, a nie prostredníctvom tlače, povedal De Croo.

Macron prehováral Orbána. A VÝSLEDOK?
Emmanuel Macron sa vo štvrtok stretol s premiérom Viktorom Orbánom, aby preklenul patovú situáciu ohľadne podpory Ukrajiny, pretože maďarský premiér sa otvorene vyjadril, že zablokuje našim východným susedom akúkoľvek vojenskú podporu. Toto... Čítať ďalej
09 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik