Nákaza z Číny, ktorá desí celý svet, je už rozšírená aj v Česku!
08 | 12 | 2023 I Mária Sliacka

Nákaza z Číny, ktorá desí celý svet, je už rozšírená aj v Česku! Možno onedlho dorazí aj na Slovensko. Suchý zápal pľúc sa z Číny dostal do Európy a najnovšie vyčíňa u našich západných susedov. Spôsobuje ho nezvyčajná baktéria. Hrozí nám epidémia?

V Česku evidujú rekordný počet ochorení

Počet infikovaných ľudí so suchým zápalom pľúc u našich západných susedov narastá. Respiračné ochorenie však podľa odborníkov stále nepresiahlo epidemické maximum. Lekárka Národného referenčného laboratória Helena Jiřincová informovala: „V Česku túto infekciu detekujeme v súvislosti s akýmkoľvek ochorením len veľmi sporadicky, a to ako v nemocničnej starostlivosti, tak primárnej ambulantnej starostlivosti.“ 

Najviac chorých hlási Praha 

„Za najčastejšie odhaľujúce laboratóriá môžeme považovať nemocničné laboratória Fakultnej nemocnice Motol a Fakultnej nemocnice Bulovka, čo sú však ohromné nemocnice s veľkou spádovou oblasťou, ale ani tam nedosahujeme v období od 40. do 48. kalendárneho týždňa viac než 20 záchytov,“ doplnila Jiřincová.

Odborníčka zároveň upokojila. Nejde o nič prevratné

Odborníčka zároveň upokojuje verejnosť, že nejde o nič prevratné, mycoplasmy pneumónie spôsobujú ojedinelé epidemické vlny najčastejšie v priebehu troch až piatich rokov. Uvádza, že našťastie nespôsobujú ťažké priebehy ochorení.

Problém môže nastať pri spojení tohto ochorenia s covidom

Jiřincová  vraví, že problém v Číne spôsobilo spojenie mycoplasmy pneumoniae s covidom a s ďalšími respiračnými ochoreniami.

Pri tomto type ochorenia musíte brať antibiotiká dlhšie

Je to netypická baktéria, ktorá žije parazitickým spôsobom. Tým pádom ju musíte liečiť inak. Antibiotiká nie sú baktériocidné, nezabíjajú mycoplasmu, iba ju zastavujú. Musia sa tak užívať dlhšie,“ dodala na záver.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik