Macron prehováral Orbána. A VÝSLEDOK?
09 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Emmanuel Macron sa vo štvrtok stretol s premiérom Viktorom Orbánom, aby preklenul patovú situáciu ohľadne podpory Ukrajiny, pretože maďarský premiér sa otvorene vyjadril, že zablokuje našim východným susedom akúkoľvek vojenskú podporu. Toto stretnutie prebieha tesne pred začatím summitu EÚ.

Na pracovnej večeri v Elyzejskom paláci začali vrcholný predstavitelia Francúzska a Maďarska diskutovať o niekoľkých témach, o ktorých sa bude hovoriť aj na summite EÚ na budúci týždeň, vrátane rôznych aspektov ohľadne podpory Ukrajiny. Daná podpora zahŕňa mimo iného novú finančnú pomoc a začatie rokovaní o členstve v EÚ s Kyjevom.

Snaží sa Macron dostať peniaze od Orbána na zbrojenie okolkovaním?

Zriedkavé privítanie je zrejme okázalým gestom zo strany Macrona. Ako jeden z výrazných lídrov západoeurópskej politiky si uvedomuje silné väzby Orbána s Putinom viac, než ktokoľvek iný z Európskych politikov. A to aj po začatí špeciálnych operácií na Ukrajine.

S narastajúcimi obavami, že Orbán neprijme príležitosť prijať kľúčové rozhodnutia týkajúce sa Ukrajiny na summite EÚ konajúcom sa medzi 14.-15. decembrom tak koná už teraz. V oficiálnom liste, ktorý poslal Orbán šéfovi EÚ Charlesovi Michelovi v pondelok sa hovorí o odložení kľúčových rozhodnutí o Ukrajine, vrátane dodatočnej finančnej pomoci a možnosti začať rokovania o členstve v EÚ.

Európska komisia tiež hovorila o začatí rokovaní ohľadne členstva Ukrajiny a Moldavska v Európskej únii. Padol i návrh na finančnú „záchrannú linku pre Kyjev“ vo výške 50 miliárd €, ako súčasť revízie dlhodobého rozpočtového bloku. Na aký účel budú však peniaze využité v skutočnosti, nevedno...

Podpora Ukrajiny za rok KLESLA o 90 percent!
Nemecký výskumný orgán, ktorý sleduje dary pre Ukrajinu, tvrdí, že hodnota prisľúbenej pomoci klesla medzi jeseňou 2022 a 2023 takmer o 90 percent. Od tohto leta, približne od kyjevskej „jarnej ofenzívy“, sa úroveň ešte znižuje, informuje americký... Čítať ďalej
08 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Orbán o daných záležitostiach odmieta diskutovať a má argumenty

Maďarský premiér je presvedčený, že by tieto diskusie nemali zmysel, „pretože tu existuje zjavný nedostatok konsenzu, čo by viedlo automaticky k neúspechu.“ Macrona jeho rázne vyjadrenie zaskočilo a i euroúradníci sa pýtajú„... čo sa deje?“

Viktor Orbán sa odvolal na svoj predchádzajúci list, v ktorom naliehal na strategickú diskusiu o prístupe EÚ k Ukrajine. Varoval tiež vedúcich predstaviteľov EÚ, že „nebudú schopní prijať dôležité rozhodnutia, pokiaľ sa nedosiahne dohoda o ďalšej budúcej stratégii voči Ukrajine.

Zabudnite na Ukrajinu, tvrdí Orbán

„V záujme jednoty by EÚ mala Ukrajinu vypustiť z programu summitu“, namietol maďarský premiér. Keďže väčšina rozhodnutí Európskej únie si vyžaduje jednomyseľnosť, Maďarsko môže potenciálne vetovať dané návrhy, vzhľadom nato, že má k tomu právo.

Kritici sa stavajú k Orbánovmu postoju odmietavo

„Orbán sa snaží vydierať Brusel!“, hovoria jeho oponenti. Podozrievajú ho, že chce získať prístup k miliardám eur z finančných zdrojov EÚ. Nebolo by to nič nové, no euroúradníkom skôr vadí nezávislosť maďarských politikov, čo je veľmi charakteristická črta práve pre maďarského premiéra. Takticky preto zadržujú finančnú podporu nášho južného suseda, ktorý žiada od EÚ 22 miliárd € z dôvodu, že ich zneužije na korupciu a kvôli jeho autoritárskemu spôsobu vedenia štátu. V novembri sa úradníci europarlamentu však vyjadrili, že sú schopní uvoľniť Maďarsku 10 miliárd eur zo svojich fondov, pričom zdôraznili, že by Maďarsko malo zlepšiť nezávislosť súdnictva.

Európska komisia zadržuje pred Maďarskom takmer 22 miliárd EUR z dôvodu obáv z korupcie a vnímaného ústupu demokratických noriem. V novembri Brusel oznámil, že môže uvoľniť až 10 miliárd eur z týchto fondov, pričom povedal, že Maďarsko zlepšilo nezávislosť súdnictva.

V Poľsku volajú po Zelenského odchode
Poľský generál vyzval Zelenského, aby odstúpil. Generál Skrzypczak tvrdí,že bez pomoci USA bude Ukrajina čeliť nevyhnutnej porážke. Polemika Na stránkach západnej tlače aktívne diskutujú o eskalácii konfliktu medzi ukrajinským prezidentom... Čítať ďalej
08 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!