Dolinková takmer ODPADLA! Sekera v zdravotníctve je SKORO MILIARDA!
09 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Sekera 800 miliónov eur! Nepríjemné prekvapenie pre túto vládu obmedzí vynakladanie financií na rozpočet do budúceho roku. Ministerka zdravotníctva bude robiť, čo sa dá. Niektoré opatrenia nebudú populárne, musí sa však škrtať.

Zuzana Dolinková, ministerka zdravotníctva, bude mať neľahkú úlohu. Matovičovsko-Odórovská vláda jej zanechala v pokladnici nečakaný predvianočný darček. Dlh približujúci sa jednej miliarde eur. Je to dôsledok neodbornosti vedenia rezortu, do ktorého musela naskočiť po predčasných voľbách ako do rozbehnutého rýchlika. Potvrdzuje to predpoklad, o ktorom hovorila táto vláda už na jar. Keby sa voľby konali skôr, situácia by bola pokojnejšia.

Narýchlo pripravený rozpočet nahráva škodoradosti opozície

Opoziční poslanci sa začali venovať vlastným problémom, navštevujú Brusel, fabulujú a nevenujú sa problémom, za ktorými stojí ich neschopnosť. Nechali krajinu, o ktorej tak básnia a o ktorej tvrdia, že jej záujmy obhajujú v zahraničí takmer v ruinách. Ministri musia lepiť diery, ktoré tu za sebou zanechali. Súčasťou ich rozhodnutí budú aj menej populárne opatrenia.

Akokoľvek sa snaží Zuzana Dolinková snaží postaviť svoj rezort doslova z prachu, musí šetriť a hlavne hľadať. Vždy sa však nájdu námietky voči jej konaniu. Počítala s tým a postupne nachádza riešenia. Pri svojej namáhavej práci sa jej podarilo získať 170 miliónov eur. Tie však nebudú k dispozícii na postavenie nemocnice v Rázsochoch.

„Ten projekt sa už ťahá vyše 30 rokov, za posledné dva roky sa tam v zásade nič nerobilo, neposunulo, okrem toho, že sme na to mohli čerpať peniaze z plánu obnovy… Teraz už vieme, že Rázsochy ani z plánu obnovy nebudú“, bilancuje neodborné a pasívne konanie bývalej vlády.

Požiadavku o navýšenie nákladov považuje ministerka za legitímnu a neprotirečí jej právoplatnosti. „Budem sa snažiť ešte do konca roka, podľa toho, ako sa bude vyvíjať navyšovanie budúcoročného rozpočtu, nájsť nejaké zdroje. Neviem síce presne povedať akým spôsobom, ale budeme sa snažiť rezort zdravotníctva dofinancovať, ak to bude treba.“

„Aj zdravotná poisťovňa si musí sama plniť nejaký ozdravný plán“nezabudla pripomenúť. „Potrebujeme peniaze aj pre ambulantný priestor, o ktorom hovorím od začiatku, že sú to tie prvé dvere, na ktoré pacient zaklope, ak má zdravotné problémy. Potrebujeme ho posilniť, aby sme mohli naplniť optimalizáciu siete nemocníc. Nehovoriac o prevencii. Tá je kľúčovou témou, ktorá je aj v našom programovom vyhlásení vlády."

SITUÁCIA SO ZÁCHRANKAMI SA NEMENÍ. Všetky kroky ministerstva idú podľa pravidiel
Ministerka zdravotníctva ubezpečila obyvateľov regiónov s problematickou dostupnosťou záchranných vozidiel, že na tom nie sú o nič horšie, ako obyvatelia v ostatných častiach Slovenska. Zdravotníci sa musia prispôsobiť situácii, ktorá je dôsledkom... Čítať ďalej
07 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Netreba opomínať dôležitosť duševného zdravia

Problémov v zdravotníctve, tak zo strany inštitúcií ako i zo strany pacientov je skutočne veľa. Zuzana Dolinková bude mať čo robiť, aby uspokojila potreby občanov i zdravotníkov. Nezávideniahodný stav zdravotníctva, ktorý doľahol na jej bedrá preverí kvality súčasnej koalície a upozorní na neodbornosť a lajdáctvo bývalej vlády, zaoberajúcej sa absolútne nepodstatnými záležitosťami, nehovoriac o rôznych konfliktoch. Tie boli totiž na jej programe viac, ako akékoľvek pregnantné riešenia, posilňujúce štátnu ekonomiku v ktorom hrá zdravotníctvo jednu z najkľúčovejších úloh.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!