Budú zdravotné sestry na Slovensku liečiť?
10 | 12 | 2023 I Mária Sliacka

V niektorých západných krajinách je už niekoľko rokov bežné, že sestry liečia pacientov namiesto lekárov. Zrejme k tomu smeruje aj Slovensko. Časť výkonov, ktoré robia v ambulanciách všeobecní lekári, by mohli po novom vykonávať aj zdravotné sestry.

Sestry čaká špeciálne školenie

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková bude mať na starosti zastrešenie celého projektu, informuje portál Plus jeden deň.

Problém s nedostatkom lekárov a kvalifikovaných sestier je skutočne alarmujúci, a tak sa ako prví túto skutočnosť  rozhodli riešiť v Bratislavskom kraji lekári spoločne  so samosprávnym krajom. Sestry čaká špeciálne školenie, aby mohli časť práce lekárov prevziať na seba. Zdravotné sestry by mohli robiť napríklad preventívne prehliadky u mladších pacientov.

Kvalifikované sestry je potrebné si udržať

Lekár BSK Tomáš Szalay sa vyjadril, že samospráva aktívne spolupracuje s odbornými organizáciami, so zdravotnými školami a s ďalšími inštitúciami.

Hlavná sestra BSK Mgr. Ivana Šurinová uviedla: „Kvalifikovaných zdravotných sestier je málo, a preto je potrebné robiť všetko pre to, aby sme ich v kraji udržali, zlepšili pre ne podmienky na prácu a zabezpečili im kvalitné vzdelávanie a vyššie kompetencie. Ide o odborné zdravotnícke pracovníčky a pracovníkov.“ 

Spolupráca lekára a zdravotnej sestry je kľúčová

K problematike sa vyjadrila aj hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková. Podľa nej dôležitou súčasťou práce v ambulancii je spolupráca lekára a sestry. Lekárov i sestier je nedostatok. „Vieme však zdravotné sestry dovzdelávať tak, aby mali zvýšené kompetencie. Takže to, čo dnes robí v ambulancii všeobecný lekár, by postupne robila zdravotná sestra. Samozrejme, závažné stavy alebo diagnózy by manažoval všeobecný lekár,“ vysvetlila pre portál Pluse jeden deň Šimková.

Pacienti budú musieť novú skutočnosť prijať   

Pacienti musia pochopiť, že nie vždy sa dostanú priamo k lekárovi. Mnohé veci vie vyriešiť aj kvalifikovaná zdravotná sestra. Tá by mala posúdiť závažnosť situácie a určiť poradie pacientov podľa závažnosti ich stavu, myslí si všeobecná lekárka Jana Striško Senčáková. Nemalo by sa stávať to, čo  je dnes bežné, že v čakárni vedľa seba sedia pacient s akútnou virózou a pacient čakajúci len na predoperačné vyšetrenia, dodala.

Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik