VIDEO: Najväčší hotel na svete pre 20 000 hostí postavili nacisti! Ako to vyzerá dnes?
07 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Najväčší hotel na svete sa nachádza na nemeckom ostrove Rügen v Baltskom mori. Pre zápis do Guinessovej knihy rekordov mu však chýba jedna podstatná vec: funkčnosť. Obrovský kolos postavený nacistami je opustený.

Desaťtisíc izieb, všetky s výhľadom na more: to je sen mnohých hotelierov. Nacistický hotel s názvom Prora ich má, ale žiadny hosť v nich nikdy nespal. Masívny komplex ôsmich identických budov sa tiahne 4,5 kilometra len 150 metrov od pláže. Vznikla ako súčasť nacistického programu Kraft durch Freude (Radosť silou), ktorý mal pracovníkom poskytnúť čas a miesto na odpočinok.

Avšak v roku 1939, keď bola Prora dokončená, vypukla druhá svetová vojna a Hitlerove priority sa zmenili. Stavební robotníci sa presťahovali na iné miesta. Hotel neskôr využívali utečenci z Hamburgu počas spojeneckého bombardovania mesta a neskôr sem utiekli ľudia z východného Nemecka, aby unikli postupujúcej Červenej armáde.

Po vojne tu sídlila posádka armády NDR a po zjednotení Nemecka v roku 1990 ho nejaký čas využívala vojenská akadémia Bundeswehru. Počas vojny v Juhoslávii tu našli útočisko utečenci z Balkánu. Dnes je Prora z veľkej časti opustená, s niekoľkými blokmi prestavanými a slúžiacimi na iné účely. Napríklad v roku 2011 tu bola otvorená mládežnícka ubytovňa so 40 lôžkami a plánuje sa rekonštrukcia hotela na moderné letovisko. Takže možno sa toho dočkáme časom.

Kam sa podela Zuzana? Najmocnejšie ženy sveta
Najmocnejšie ženy roku 2023. Herečka Margot Robbieová a speváčka Beyoncé sú zaradené do výberu Financial Times. Významné osobnosti Margot Robbieová, hlavná herečka vo filme Barbie, bola zaradená do zoznamu 25 najvplyvnejších žien roku 2023, ... Čítať ďalej
06 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Po celé tie roky vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme Vám, že ste nám zostali verní.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!