Sudkyňa Kosová: Keby Ján Mazák reagoval včas, nemuselo k tomu vôbec dôjsť (VIDEO)
07 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Členka Súdnej rady a sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Marcela Kosová v relácii Rozhovory ZKH okrem príčin návrhu odvolania predsedu Súdnej rady Mazáka hovorila aj o  alternatívnych médiách a či by sudcovia mali selektovať tie, pre ktoré sa budú vyjadrovať. Pri rozhovore s Kosovou však rozhodne nečakajte takú uvoľnenú a priateľskú atmosféru, v akej Kovačič Hanzelová viedla rozhovor s predsedom Súdnej rady (SR) SR.

Sudkyňa Kosová sa však nenechala vyviesť z rovnováhy a na otázky a argumenty novinárky odpovedala logickými argumentami. V SR SR pôsobí sedem rokov a podľa vlastných slov nemá ambíciu nastúpiť na miesto predsedníčky Súdnej rady, pokiaľ by bol Ján Mazák odvolaný, to však vôbec nie je isté. Sudkyňa nemá najmenší problém ani s tzv. alternatívnymi médiami.

Je nutné hneď odvolávanie predsedu Súdnej rady?

Kosová vysvetľuje, že od toho, ako vyšlo v Právnych listoch symbolických dvadsať pochybení Jána Mazáka, uplynulo už niekoľko mesiacov. Členovia SR SR tento bod programu na prerokovanie vložili už na augustovej schôdzi, no odvtedy sa len presúva zo zasadnutia na zasadnutie. Pôvodne nemalo ísť o odvolávanie, len čisto o diskusiu, ktorá by viedla buď k odvolaniu, alebo k vysvetleniu Mazákových stanovísk. Ten ich síce má pripravené, no stále to bolo odkladané.

Na snímke Ján Mazák. / TASR – František Iván

„Tak sme teda dospeli k názoru, že ak sa chceme vôbec dopracovať k tomu, aby sa tieto body verejne prerokovali, čo podľa nás on porušuje svoje povinnosti, tak nám nezostávalo nič iné, ako šiesti členovia SR podať návrh na jeho odvolanie, kde už zákon striktne stanovuje termín,“vysvetľuje sudkyňa, podľa ktorej sa celkom pokojne môže stať, že Mazákove protiargumenty zavážia natoľko, že odvolaný nebude

Sudca Šamko: ÚŠP by som okamžite zrušil, je to schizofrenický model
Člen Súdnej rady (SR) SR Peter Šamko je ďalší z radu tých, čo odporúčajú zrušenie Úradu špeciálnej prokratúry. Argumentuje tým, že je to schizofrenický model. Svoje názory pritom nemá problém prezentovať tam, kde je o ne záujem. V Rozhovoroch s... Čítať ďalej
30 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Čakali na nominantov novej vlády

Podľa Kosovej neobstojí ani argument, že s návrhom na Mazákovo odvolanie čakali sudcovia na výmenu vládnych nominantov v Súdnej rade.

„To, ako dopadne to zasadnutie 14-teho decembra zistíme až potom, keď prerokujeme všetky tie body, keď ich pednesieme a pán predseda bude mať svoje protiargumenty a ako dopadne hlasovanie,“ objasnila sudkyňa moderátorkinu dedukciu o tom, že majú deväť hlasov istých. Sama Kosová pritom nikdy nemala ambíciu kandidovať na pozíciu predsedníčky Súdnej rady.

Sudcovia v médiách

Sudkyňa Kosová hovorí, že nepremýšľa nad tým, ktorým médiám odpovie – nech ju oslovil ktokoľvek, či už ta3 alebo STV rozhovor poskytla.

„Sudca si nemá vyberať, ktorej cieľovej skupine poskytne právne informácie. Ktokoľvek má záujem počuť môj názor na témy ohľadom Súdnej rady, právnych problémov, tak nikdy som nikoho na žiadny rozhovor neodmietla,” vyjadrila sa Kosová. Tá skôr uvažuje o tom, prečo si predseda Súdnej rady robí pravidelné mediálne kolečká po jemu spriaznených redakciách.

Preferovať štandardné médiá patrí k základnej mediálnej gramotnosti

Moderátorkin argument bol, že sudcovia by nemali poskytovať vyjadrenia médiám ktoré „šíria konšpirácie“ a mal by vedieť, kto je vlastníkom média, ktorému sa chystá poskytnúť rozhovor.

Reprofoto z YouTube | Predseda Súdnej rady SR Marcela Kosová

„Vy si myslíte, že keď oslovíte niekoho tak skúma vlastnícku štruktúru toho média? To nemyslíte vážne. Skúste mi povedať, či máme nejakú štátnu inštitúciu, ktorá by rozdelila médiá na štandardné a neštandardné, provládne, protivládne. Keď si niekto myslí, že sudca si sadne a prezrie si celý monitoring všetkých médií tak to tak nie je. Ja som rada, ak sa dostanem k článkom, ktoré sa týkajú Súdnej rady alebo trestných vecí,”vysvetlila Kosová.

MAZÁK NÁS OKYDÁVA, DEHONESTUJE... prezrádza sudkyňa. Teším sa na jeho ODVOLÁVANIE! (VIDEO)
Členka Súdnej rady (SR) SR a sudkyňa Krajského súdu Bratislava Ayše Pružinec Eren si myslí, že pokiaľ niekto hodnotí augustové vypočutie sudkyne Záleskej pred Súdnou radou, ako nedôstojné, mal by si vypočuť, ako s členmi Súdnej rady jednal poslanec... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Názor jej kolegyne zo SR

"Ja by som si v súvislosti s označovaním profesora práva niektorých webov ako dezinformačných, požiadala, aby mi ukázal jedno súdne rozhodnutie, na ktorom bude vymenovaný nejaký internetový denník, ktorý je súdnym právoplatným rozhodnutím označovaný za dezinformačný, alebo konšpiračný," povedala v Rozhovoroch s Mimi Šramovou sudkyňa a členka Súdnej rady Pružinec Eren na margo toho, ako sa prihliada na niektoré médiá..

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!