SITUÁCIA SO ZÁCHRANKAMI SA NEMENÍ. Všetky kroky ministerstva idú podľa pravidiel
07 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Ministerka zdravotníctva ubezpečila obyvateľov regiónov s problematickou dostupnosťou záchranných vozidiel, že na tom nie sú o nič horšie, ako obyvatelia v ostatných častiach Slovenska. Zdravotníci sa musia prispôsobiť situácii, ktorá je dôsledkom nehospodárneho konania bývalej vlády.

Zuzana Dolinková obdržala v stredu mnoho podnetov od občanov, starostov a primátorov. Veľké množstvo otázok sa týkalo novej siete záchranných vozidiel. V úvode zdôraznila: „...akékoľvek zmeny v systéme záchraniek nastanú až v druhej polovici roka 2025, čo znamená, že sa pre občanov v regiónoch, z ktorých dostala podnety nedá nič robiť...“

Dokument, popisujúci nové sídla záchraniek nemení nič na súčasnej situácii. Žiadne regióny nie sú tým pádom ani znevýhodňované, ani uprednostnené. Tento dokument je založený na odbornom matematickom modely, overenom časom. Je však pochopiteľné, že momentálny stav na RZP súvisí aj s možnosťami, ktoré má táto služba k dispozícii. Tie sú všeobecne obmedzené. Vyplýva to z faktu, že šafárenie bývalej vlády nedovolí prečerpávať finančné prostriedky tak, ako by to bolo možno pohodlné. Takáto situácia stále zostáva iba v teoretickej rovine.

Dolinkovej rezort zruší platnosť usmernenia k zmene pohlavia u transrodových ľudí
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zruší platnosť odborného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí. Urobí tak na žiadosť koaličného partnera SNS. TASR o tom informovali z komunikačného oddelenia... Čítať ďalej
21 | 11 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Model, vytvorený odborníkmi, je uspôsobený reálnym možnostiam a schopnostiam RZP

Ministerka zdravotníctva ďalej ubezpečuje pacientov o svojej snahe vyjsť im v ústrety. „Budem stále pracovať na tom, aby sa súčasná situácia zlepšovala v prospech pacientov tak, aby model siete RZP čo najvhodnejšie a zároveň najekonomickejšie pokrýval celé územie Slovenskej republiky.“ Rezort Zuzany Dolinkovej sa postará o to, aby systém záchranných vozidiel zohľadňoval potreby občanov v jednotlivých regiónoch.

„Finálna podoba siete bude reflektovať na reálne potreby pacientov a optimalizáciu siete nemocníc,“uviedla vo svojom facebookovom videu.

Vyhlásenie referenda o pričlenení obcí trvajúcich na navýšení počtu vozidiel RZP k susedným štátom je absolútne bezpredmetné. Vo všeobecnosti by si v konečnom dôsledku mohli tieto regióny skôr pohoršiť, pretože v záujme susedných krajín nie je prečerpávať svoje zdroje v prospech občanov s inou štátnou príslušnosťou.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!