JASNÝ odkaz premiéra Roberta Fica ambasáde USA
07 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

„Odmietam akúsi predstavu, že Ruská federácia neexistuje,“ odpovedal premiér Robert Fico (Smer-SSD) na otázku, ktorá smerovala na jeho minulotýždňové stretnutia s veľvyslancami USA a Ruska. „Ruská federácia tu bola, je a bude,“ konštatoval ďalej Fico, ktorý po ukončení konfliktu na Ukrajine avizuje veľký záujem západu o obnovenie stykov s Ruskou federáciou (RF).

Robertovi Ficovi sa nepáči ruská izolácia, pretože len rozhovorom sa dá čokoľvek riešiť. Reagoval však aj na nótu, ktorá prišla z americkej ambasády a nesie sa v duchu nesúhlasu so zrušením ÚŠP. Tomuto kroku by podľa USA mala predchádzať dôkladná analýza a Spojené štáty sa mienia zasadzovať za zachovanie právneho štátu v Slovenskej republike. 

Ruská izolácia

Premiérovi sa nepáči predstava, že ambasáda RF je totálne izolovaná. Nemyslí si, že je správne, že sa s nikým nestretávajú.

„My sa musíme rozprávať. Ak sa nebudeme rozprávať, tak sa veci nebudú posúvať ďalej,“ myslí si Fico, ktorý aj v minulosti veľvyslancovi RF povedal, že použitím vojenskej sily na Ukrajine porušili medzinárodné právo. To ale neznamená, že sa s ním nestretne. Pripomenul, že to isté povedal aj veľvyslancovi USA, keď jeho krajina použila vojenskú silu voči Iraku.

ŠIMEČKA A HOJSÍK ZAVÁDZAJÚ! Ich misia v Bruseli až taká úspešná nebola
Tvrdenia Šimečku a europoslanca Hojsíka o akomsi veľkom úspechu, spočívajúceho v tom, že EK listom akoby čosi nariadila slovenskej vláde ich zásluhou, nie je taká, ako to verejne prehlasujú. Mierne povedané, Šimečka a Hojsík zavádzajú, skonštatoval... Čítať ďalej
07 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vstúpili do interných záležitostí SR

Veľvyslanectvo USA si však podľa neho dovolilo niečo, čo by sa nemalo stávať - vstúpilo do interných slovenských záležitostí.  Spravilo tak vyhlásením k zmene Trestného zákona. Veľvyslanca preto požiada o zdržanie sa podobných vyjadrení.

facebook | Róbert Fico - Igor Bratčikov - Gautam Rana

„Je to neadekvátne a neželám si žiadne napätie medzi Úradom vlády SR a veľvyslanectvom USA v Bratislave. Neželám si, aby kvalita tých vzťahov bola taká, ako vidíme možno v Budapešti,“  vyjadril sa Fico v NR SR, pričom jeho prianím je, aby USA videli Slovensko ako suverénnu krajinu.

Na čo reagoval

„Spojené štáty americké súhlasia s Európskou komisiou, že široký rozsah zamýšľaných zmien Úradu špeciálnej prokuratúry a ďalších navrhovaných reforiem si vyžaduje dôkladnú a jasnú analýzu. Podporujeme Európsku komisiu v odporúčaní nepokračovať v zamýšľaných zmenách ani sa neuchyľovať k zrýchlenému postupu bez riadnej a dôkladnej konzultácie so zainteresovanými stranami na národnej a európskej úrovni a s Benátskou komisiou Rady Európy. Spojené štáty sú naďalej odhodlané podporovať právny štát a presadzovať transparentnosť v správe vecí verejných na Slovensku. Sme pripravení podporovať Európsku komisiu a Slovenskú republiku v úsilí o posilnenie týchto základných hodnôt v prospech všetkých občanov,“  uvádza sa podľa Denníka N v nóte z americkej ambasáde, na ktorú Fico reagoval.

ŠIMEČKOVCI sa vrátili z Bruselu! Ozvali sa aj Američania. VLÁDA, TRAS SA!
Blesková správa z „renomovaného“ Denníka N hovorí, že veľvyslanec USA na Slovensku apeluje na koaličnú vládu našej republiky v znení: „Spojené štáty americké súhlasia s Európskou komisiou, že široký rozsah zamýšľaných zmien Úradu špeciálnej... Čítať ďalej
07 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Veľvyslanec Spojených Štátov Amerických Gautam A. Rana pôsobí na Slovensku len od 14. septembra 2022, takže zrejme si nestihol všimnúť čo tu robila vláda Eduarda Hegera, ktorá hoci už v totálnom rozklade s právnym štátom na Slovensku robila také veci, že keby si len časť z nich dovolil aktuálny premiér, mala by s nami Európska komisia rovnaký, ak nie väčší problém, ako mala s Poľskom, či s Maďarskom.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!