Mikulcovi kostlivci vychádzajú zo šuflíkov (VIDEO)
07 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) už od svojho nástupu na ministerstvo vnútra (MV) hovorí o tom, že po Romanovi Mikulcovi z čias vlád Igora Matoviča (obaja bývalé OĽaNO) a Eduarda Hegera (Demokrati) v šuflíkoch nachádza množstvo veľkých problémov. Pomyselných kostlivcov zo skrine minister začína symbolicky vyťahovať na Klientskom centre v Bratislave.

Mikulec podľa Šutaja Eštoka robil všetko možné, len nie riadil MV. „Skôr ho zaujímala politická pomsta, politická objednávka, čistky v polícii, ktoré urobil preto, aby mohol zabezpečiť tri a pol ročné naháňanie predstaviteľov opozície,“dokresľuje Mikulcove aktivity Šutaj Eštok.

Problémy, ktoré zaujímajú občanov, nezaujímali Romana Mikulca. Namiesto toho si riešil osobný život a rozmary. „O tom možno niekedy nabudúce,“sľubuje Šutaj Eštok.

GP DALA SÚHLAS: Vládny návrh týkajúci sa postavenia ÚŠP je obsahovo komplexný a vykonateľný
Vládou schválený legislatívny návrh týkajúci sa postavenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je obsahovo komplexný a vykonateľný. Z vecného hľadiska je v súlade s Ústavou SR. Vyplýva to zo stanoviska Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktoré TASR... Čítať ďalej
07 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Ako Šutaj Eštok sľúbil pri nástupe do funkcie, MV sa mieni starať o bezpečnejší a pokojnejší život ľudí na Slovensku. Nechce len písať čierne knihy, ale aj prinášať riešenia. Slovensko musí splniť smernicu EÚ z roku 2006 o vodičských preukazoch.

„Musíme postupne nabehnúť na také doklady, ktoré budú totožné v celej EÚ. Na rad prichádzajú staré ružové vodičské preukazy, ktoré nemajú uvedenú dobu splatnosti. Touto agendou sa mala zaoberať Matovičova vláda, konkrétne ministerstvo vnútra,“hovorí minister o prvom „kostlivcovi zo skrine“.

MV v decembri 2020 vyhlásilo prvé verejné obstarávanie na čistopisy dokladov, takže sa všetko dalo stihnúť. Lenže verejné obstarávanie nie je ukončené ani po troch rokoch. Po roku bolo spustené druhé verejné obstarávanie v tejto veci, no bolo tak zle urobené a sprevádzalo ho veľké množstvo problémov, že ho nakoniec zrušil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Šutaj Eštok hovorí o absolútnom amaterizme Matovičovho nominanta a jeho ľudí.

V auguste 2022 už bolo jasné, že čistopisy sa obstarať nestihnú, ministerstvo spustilo priame rokovacie konanie, cez ktoré sa mali čistopisy zabezpečiť. Porušili tak zákon o verejnom obstarávaní, čo u Romana Mikulca nebolo nič výnimočné (Šutaj Eštok pripomína kauzy, za ktoré bol Mikulec rekordér v odvolávaní). Podpis zmluvy napriamo mal za výsledok rámcovú dohodu, za ktorú ÚVO udelil MV pokutu 308-tisíc eur.

„Keby rezort v tom čase uznal pochybenie, mohla byť znížená o polovicu,“ upozorňuje Šutaj Eštok a pokuta už je v lehote splatnosti, no zatiaľ uhradená nebola.

Mikulcovo dedičstvo: Bude problém s vydávaním osobných dokladov
Ministerstvo vnútra (MV) SR má na krku ďalší problém. Tentokrát ide o čistopisy s čipom pre osobné doklady. Dodávateľovi tých starých totiž vypršala zmluva ešte na konci minulého roka. Dve súťaže na nového dodávateľa sa skončili rôznymi prieťahmi,... Čítať ďalej
09 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Nominanti Romana Mikulca však podpísali ďalší dodatok, vďaka ktorému sú pokryté doklady do konca tohto roka. Ak ÚVO nájde opätovné porušenie zákona, môže to pre MV priniesť ďalšiu pokutu do výšky 150-tisíc eur. Navyše jazda s ružovým vodičským preukazom bude od 1. januára považovaná za jazdu bez dokladov. Ministerstvo preto musí podpísať dodatok č. 2 k už pokutovanej rámcovej zmluve. 

Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!