Jenčo uposlúchol Tarabovu výzvu: Vzdáva sa funkcie riaditeľa SIŽP
07 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Ján Jenčo sa vzdáva svojej funkcie. Informoval o tom na štvrtkovej tlačovej konferencii. Reaguje tak na výzvu ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS). Ten ho v pondelok vyzval na odstúpenie z funkcie pre nezákonné konanie. Jenčova výpoveď ale vraj bola z úplne iných dôvodov. Kto z koho!

Vraj sa bojí šikany

Generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Ján Jenčo sa vzdáva svojej funkcie. "Vo štvrtok som do podateľne ministerstva životného prostredia doručil súhlas s mojím odvolaním z funkcie generálneho riaditeľa SIŽP, a to s účinnosťou od 1. januára 2024," povedal Jenčo.

Prekáža mu spôsob komunikácie, ktorá podľa neho nepriaznivo ovplyvňuje inštitúciu aj zamestnancov. Tí sa s Jenčom boja spolupracovať, pretože sa obávajú možnej šikany po výmene riaditeľa. "Nechcem byť prekážkou ich ďalšieho odborného rastu a inšpekcie," podotkol Jenčo. Druhým dôvodom jeho odchodu je podľa neho neodbornosť súčasného vedenia ministerstva životného prostredia.

Taraba to vidí inak

Mestský súd v Košiciach rozhodol, že inšpekcia vedená Jenčom nezákonne odvolala z funkcie riaditeľku Inšpektorátu životného prostredia Košice Angeliku Theinerovú pre kauzu odkaliska Poša. Taraba tvrdí, že celá situácia vrhá zlé svetlo na prácu SIŽP. Mestský súd v Košiciach rozhodol, že skončenie štátnozamestnaneckého pomeru výpoveďou je neplatné.

Žalobkyni, teda riaditeľke inšpektorátu v Košiciach, súd zároveň podľa rezortu priznal nárok na náhradu trov konania v rozsahu 100 percent.

„Verejne preto vyzývam generálneho riaditeľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia, aby odstúpil z funkcie. Je to dôkaz nielen toho, že pán Jenčo nemá základnú bezpečnostnú previerku, ale zároveň aj toho, že nevie odborne a zákonným spôsobom viesť túto inštitúciu,“ skonštatoval minister ešte v pondelok.

Viac v článku:

Taraba vyzval šéfa SIŽP Jenča, aby odstúpil pre nezákonné konanie
Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) vyzval šéfa Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Jána Jenča, aby odstúpil z funkcie pre nezákonné konanie. TASR o tom informoval odbor komunikácie envirorezortu. Rozhodnutie... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!