Hrozba na školách: Analytik hovorí aj o ministroch
07 | 12 | 2023 I Eka Balašková

 Deň pred Mikulášom dostalo niekoľko škôl vskutku nechcený darček – mail, v ktorom sa jeho autor vyhrážal bombovým útokom. Doposiaľ nezistený páchateľ sa vyhrážal, že v stredu 6. decembra má v úmysle odpáliť výbušniny, ktoré majú byť umiestnené v bližšie nešpecifikovaných školách. Tie, ktoré dostali mail mali na stredu odporúčané dištančné vzdelávanie.

V rámci Bratislavského samosprávneho kraja túto formu odporučil jeho predseda Juraj Droba. Celou vecou sa zaoberá aj NAKA, pričom polícia ju vyhodnotila, ako teroristický útok. Dotknuté školy riešila aj psychologická poradňa IPčko a bezpečnostný analytik varuje, že takých situácií môže pribúdať.

Na Mikuláša dištančne

Gymnázium Alberta Einsteina v bratislavskej Petržalke, Gymnázium Ivana Horvátha v bratislavskom Ružinove, Gymnázium Antona Bernoláka v Senci a tiež aj bilingválne gymnázium v Žiline sú školy, ktoré výhražné maily obdržali. Ich autor tvrdil, že 6. decembra zavraždí čo najviac ľudí, pokiaľ mu nedoručia 10 miliónov eur v kryptomenách. Pluska informuje, že predseda bratislavskej VÚC Juraj Droba (SaS) odporučil na 6. december dištančné vyučovanie.

AKTUALIZOVANÉ Solák: Vyhrážky školám vyšetrujeme ako TERORISTICKÝ ÚTOK!
Poplach na bratislavskom gymnáziu. Riaditeľka školy zalarmovala policajtov po tom, čo dostala emailom vyhrážku. Podľa informácií televízie Markíza sa útočník vyhrážal, že ak nezaplatia milióny, bude vraždiť a školu odpáli. Závažný zločin... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Teroristický útok

K prípadu zvolal prezident Policajného zboru Ľubomír Solák brífing. Polícia v súvislosti s vyhrážkami školám prijala bezpečnostné opatrenia. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA) ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Policajný prezident Ľubomír Solák o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii.

"Našou snahou je zamedziť možnej hrozbe, preto boli nasadení pyrotechnici, psovodi, boli prezreté priestory škôl a okolí," načrtol Solák. Školám, ktorým bol mail doručený, odporučila polícia uzavretie škôl, kým pominú možné riziká. Všetky zložky podľa neho pracujú na zistení totožnosti autora výhražného mailu. "Vzhľadom na latentnosť a anonymitu spáchania skutku je vystopovanie digitálnej stopy veľmi sťažené. Snažíme sa získať všetky dostupné informácie," skonštatoval šéf polície.

Obavy na školách

Psychológ Marek Madro z poradne IPčko uviedol, že viaceré školy ich v utorok kontaktovali s prosbou o pomoc v tejto situácii s tým, že obavy majú aj niektorí učitelia.

„Išlo o e-maily, ktoré sa netýkali konkrétnej školy, ale prišli na viaceré školy,“tvrdí Madro. Ten si myslí, že maily rozosielal niekto s pocitom moci.

Nekompetentní ministri

Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník pripomína, že takých útokov tu bolo niekoľko. Pripomína smrť učiteľa vo Vrútkach, či ohrozovanie sekerou v Novákoch a dodáva, že ministri odvtedy na svoju funkciu nie sú kompetentní a mali by byť braní na zodpovednosť za to, čo sa deje v školstve.

Na snímke bezpečnostný analytik a plukovník v zálohe, bývalý riaditeľ Úradu ochrany ústavných činiteľov a diplomatických misii Juraj Zábojník. Foto TASR/Archív

„Je tu nebezpečie, ktoré ohrozuje všetky ostatné deti,“tvrdí Zábojník. Je potrebné vytvoriť skupinu, ktorá bude deti preventívne vzdelávať o nástrahách v reálnom a vo virtuálnom svete. „Keď sa nespamätáme, budeme prekvapení, čo sa bude diať v školách,“ obáva sa analytik.

Neskutočne trápny Juraj Krúpa z SaS!
Eduard Burda, dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského odporučil zrušenie Lipšicovej prokuratúry - Úradu špeciálnej prokuratúry čo najskôr. Ako dôvod uviedol: podozrenia z manipulácie trestných konaní. Sleduje to Brusel, vyjadrila sa Via... Čítať ďalej
06 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik