GP DALA SÚHLAS: Vládny návrh týkajúci sa postavenia ÚŠP je obsahovo komplexný a vykonateľný
07 | 12 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Vládou schválený legislatívny návrh týkajúci sa postavenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je
obsahovo komplexný a vykonateľný. Z vecného hľadiska je v súlade s Ústavou SR. Vyplýva to zo stanoviska Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktoré TASR poskytla hovorkyňa prokuratúry Zuzana Drobová.

"Prokuratúra je samostatná hierarchicky usporiadaná jednotná sústava štátnych orgánov na čele s generálnym prokurátorom, v ktorej pôsobia prokurátori vo vzťahoch podriadenosti a nadriadenosti. Návrh noviel zákonov je plne v súlade s takto definovaným postavením prokuratúry," uvádza sa v stanovisku GP SR.

Organizačná štruktúra prokuratúry (upravená zákonodarcom), počítajúca s jej osobitnou súčasťou v podobe Úradu špeciálnej prokuratúry, je podľa generálnej prokuratúry plne legitímna, avšak pre napĺňanie ústavnej a zákonnej pôsobnosti prokuratúry SR nie nevyhnutná. GP SR uvádza, že je výlučnou právomocou zákonodarcu, pre akú organizáciu prokuratúry SR sa rozhodne.

Pracovná skupina implementuje zmeny

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vo štvrtok rozhodol o zriadení pracovnej skupiny, členmi ktorej budú zástupcovia dotknutých organizačných zložiek a orgánov prokuratúry SR. "Úlohou pracovnej skupiny bude príprava implementácie navrhovaných zmien z hľadiska organizačného, personálneho a materiálno - technického, vrátane prípravy súvisiacej vnútrorezortnej legislatívy," dodala prokuratúra vo svojom stanovisku.

PREMIÉR ROBERT FICO SI STOJÍ ZA SVOJIM ROZHODNUTÍM
Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa nedá opraviť. Po rokovaní vlády to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD) v súvislosti s rušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Za svojím rozhodnutím si stojí. Je pripravený spolu s ministrom spravodlivosti... Čítať ďalej
06 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Generálna prokuratúra pripomína, že princípy determinujúce organizačnú štruktúru prokuratúry a funkčné vzťahy pri výkone jej pôsobnosti sú princípmi zákonnými a nie princípmi ústavnými, pričom Ústava SR na úpravu organizácie, štruktúry a činnosti prokuratúry zmocňuje zákonodarcu.

Vládny kabinet na stredajšom (6. 12.) rokovaní odobril zrušenie ÚŠP. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy. Kabinet odsúhlasil, aby sa navrhovaná legislatíva prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní. Rovnako, ako aj novela zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

GP SR Maroš Žilinka odkázal Michalovi Šimečkovi z PS
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka reagoval na sociálnej sieti na príspevok Michala Šimečku z PS a poslal mu odkaz! Od Šimečku žiada zachovávanie elementánej slušnosti a úcty. "K dnešnému Fb stanovisku Michala Šimečku k vládou SR schválenému... Čítať ďalej
06 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!