Bude vojna USA - Rusko?
07 | 12 | 2023 I Milan Laca

Aké sú skutočné riziká vojny medzi USA a Ruskom?

Keď padne Ukrajina, je to možné!

Už sa netaja

Koordinátor Bieleho domu pre strategickú komunikáciu John Kirby  hovoril o možnosti priameho stretu medzi USA a Ruskom. Podľa jeho názoru, je takýto scenár celkom možný za predpokladu, že Rusko zvíťazí nad Ukrajinou. Pravda.Ru píše o tom, aká je pravdepodobnosť, že sa Washington rozhodne zapojiť do konfrontácie s Moskvou.

Vojnové finančné suchoty v Bielom dome
Biely dom uviedol, že „zúfalo žiada“ Kongres, aby pridelil finančné prostriedky pre Ukrajinu. Prezidentský úrad žiada Kongres USA, aby pridelil prostriedky na pomoc Ukrajine. Oficiálne zaznelo Pre ABC News to vyhlásil John Kirby, koordinátor pre... Čítať ďalej
07 | 12 | 2023 | Milan Laca

Pozícia USA

„Americká armáda sa bude musieť veľmi pravdepodobne zapojiť, ak Putin získa strategické víťazstvo na Ukrajine,“ cituje RIA Novosti Kirbyho. Zástupca Bieleho domu zhodnotil šance Kyjeva vyhrať konflikt s Ruskou federáciou. „Existuje veľké riziko, že Ukrajina môže prehrať,“ povedal Kirby.

Biden strašil

Prezident Joe Biden  6. decembra, počas osobitného prejavu v Kongrese o Ukrajine povedal, že Rusko po porážke Kyjeva zaútočí na krajiny NATO. „Ak ruský prezident Vladimir Putin porazí Ukrajinu, bude pokračovať v pohybe a útočiť na spojenca v NATO“, povedal americký líder.

Problém so zbraňami

O zložitej situácii na Ukrajine hovoril aj oficiálny predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia Matthew Miller. Vysvetlil, že je to spôsobené tým, že Ukrajine dochádzajú podporné prostriedky pridelené Washingtonom. „Pokiaľ ide o požiadavku na dodatočné financovanie, sme absolútne znepokojení, že úroveň financií vysychá,“ povedal Miller. Zdôraznil, že z prostriedkov, pôvodne pridelených Washingtonom, už Ukrajina minula viac ako 97 %.

Reakcia Ruska

Ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov  v reakcii na vyhlásenia z americkej strany poznamenal, že Spojené štáty „stratili kontakt s realitou“. „Takéto „hororové príbehy“ sú vymyslené, aby ospravedlnili daňovým poplatníkom a triezvo zmýšľajúcim politickým silám rozprávkové výdavky na „zadržiavanie“ Ruskej federácie. Tento druh provokatívnej rétoriky je pre zodpovednú jadrovú veľmoc neprijateľný, povedal veľvyslanec. Antonov navyše vyzval americkú vládu, aby sa „spamätali a prestali páchať zmätok po celom svete“.

A čo Kremeľ?

Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov  v komentári k postoju Washingtonu poznamenal, že Kremeľ ľutuje, že Spojené štáty používajú Ruskú federáciu ako nástroj „démonizácie“. "Videli sme a veľmi ľutujeme, že vedenie USA pokračuje vo svojom zvyku využívať Rusko vo svojich vnútorných záležitostiach. V tomto prípade sa zapájajú do absolútne očividnej démonizácie našej krajiny, aby indoktrinovali svojich kongresmanov a senátorov, s cieľom pokračovať v spaľovaní peňazí Amerických daňových poplatníkov v peci ukrajinskej vojny."  

Tento rok nie

Dmitrij Taran, vojenský analytik a politológ, sa pre Pravda.Ru vyjadril k situácii, keď sa diskutuje o „priamom strete“ medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Podľa jeho názoru takéto diskusie „vyvolávajú hystériu“.  "Myslím si, že tento rok bude všetko dobré. Najdôležitejšie je nerobiť veľké chyby, nesadať si k rokovaciemu stolu, kde nás lákajú a tak ďalej, držať sa svojej línie a všetko bude v poriadku. Myslím, že celá táto hystéria príde nazmar."

Ešte jeden názor

Ruský politológ a historik Stanislav Tarasov povedal -  "Sú to špekulatívne vyhlásenia, ktoré pochádzajú zo Spojených štátov amerických. Ide o eskaláciu napätia. Súvisí to predovšetkým s udalosťami na Ukrajine a na Blízkom východe. USA strácajú Ukrajinu, Izrael prehráva informačnú a politickú kampaň. Žiaľ, konflikt naberá známky regionalizácie. Spojené štáty mali pocit, že budú musieť región buď opustiť, alebo tam oslabiť svoju prítomnosť. Vákuum vypĺňa Rusko,“ domnieva sa Tarasov.

Bude Putin znova prezidentom?
Ruská Rada federácie určila termín prezidentských volieb. Rada federácie prijala rezolúciu, určujúce prezidentské voľby v Ruskej federácii - budú sa konať na budúci rok 17. marca. Je tu začiatok Prezidentské voľby v Rusku, podľa zákona,... Čítať ďalej
07 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!