USA možno nemajú peniaze na Ukrajinu
06 | 12 | 2023 I Milan Laca

„Chystáme sa opustiť Ukrajinu“. Americký Senát pochybuje o pokračovaní pomoci Kyjevu.

Senát predpovedá dôsledky pre Európu. Kongresman Murphy nepochybuje o tom, že Spojené štáty čoskoro opustia Ukrajinu.

A je po peniazoch...

Washington je blízko k odopretiu ďalšieho balíka pomoci Ukrajine. Vyhlásil to Chris Murphy, člen amerického Senátu z vládnucej Demokratickej strany. Senátor sa vyjadril k sporom okolo žiadosti administratívy prezidenta Bidena o dodatočný balík pomoci Kyjevu. Administratíva žiadala pre Kyjev asi 60 miliárd dolárov. "Len si myslím, že niet pochýb o tom, že sa chystáme opustiť Ukrajinu", povedal  Chris Murphy.

SPOJENÉ ŠTÁTY NIE SÚ SCHOPNÉ USPOKOJIŤ DOPYT PO ZBRANIACH ani pre Ukrajinu, ani pre Izrael.
Americké obranné spoločnosti nemajú kapacitu na výrobu zbraní, aby rýchlo uspokojili globálny dopyt. Uvádza sa to v návrhu vôbec prvej národnej obrannej priemyselnej stratégie podľa Politico. Návrh stratégie má byť oficiálne zverejnený Pentagonom v... Čítať ďalej
06 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Biden - je to absolútne šialenstvo

Podľa Murphyho, odmietnutie schváliť pomoc Ukrajine údajne povedie k „ vojenskej invázii Ruska do Európy“. "Oni (republikáni), budú smútiť za dňom, keď sa rozhodli zapojiť do politických hier". Biden kritizoval  zlyhanie amerických zákonodarcov pri dohode  na novej pomoci Ukrajine. Zdôraznil, že zastavenie podpory Kyjeva je v rozpore so záujmami USA. "Odmietnutie podpory Ukrajine je absolútnym šialenstvom. To je proti záujmom USA. Proste je to zle", povedal Biden. 

Minister pritakáva

Súhlasí s ním aj minister zahraničia Antony Blinken. Zdôraznil, že ak Senát USA neschváli pridelenie nového balíka pomoci Ukrajine, otvorí sa tým „Pandorina skrinka agresie na celom svete“.

USA možno nemajú peniaze na Ukrajinu

V novembri hovoril minister John Kirby  o kritickom momente vo finančnej podpore pre Ukrajinu. Podľa neho, teraz americké vedenie nemá rovnakú flexibilitu pri financovaní Kyjeva. Ministerka financií Janet Yellenová označila finančnú situáciu na Ukrajine za hroznú. Zdôraznila, že Washington bude zodpovedný za porážku Ukrajiny v konflikte, ak sa zákonodarcovia nedohodnú na novom balíku pomoci.

Iný názor

Líder republikánov v Senáte Mitch McConnell  zasa vyzval členov strany, aby hlasovali proti pomoci Ukrajine, ktorú požadovala americká prezidentská administratíva. Republikáni v Senáte trvajú na tom, že rozpočtové prostriedky by sa mali použiť na vyriešenie situácie na južnej hranici Spojených štátov. Stanovili si to ako podmienku na diskusiu o pridelení ďalších peňazí Kyjevu.

Lídri G7 budú rokovať o podpore Ukrajiny, pripojil sa k nim Zelenskyj
Americký prezident Joe Biden a ďalší lídri skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7 budú dnes na diaľku diskutovať o podpore Ukrajiny a vývoji bojov na Blízkom východe. K ich videokonferencii sa pripojí aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.... Čítať ďalej
06 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik