Europoslanec Radačovský: Prichádza smernica týkajúca sa šestiny európskej populácie
07 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Europoslanec Miroslav Radačovský tentokrát hovorí o menej diskutovanej téme, ktorá sa však týka viac, ako pätnástich percent európskej populácie. Informuje o preukaze EÚ pre osoby so zdravotným postihnutím a európsky parkovací preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím. Napriek tomu, že ide o relatívne veľkú skupinu ľudí, adekvátna pozornosť sa jej v médiách podľa neho nevenuje. Vo výboroch EP sa však rokuje aj o nich.

Radačovský na Facebooku informuje, že V utorok v rámci schôdze Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) sa uskutočnilo hlasovanie o Návrhu smernice EP, ktorou sa zavádza európsky preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím a európsky parkovací preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím. Cieľom tohto dokladu má byť komfortný a voľný pohyb v rámci celej EÚ.

ZA SLUŠNÉ SLOVENSKO, diel druhý: V hlavných úlohách Šeliga a Nvotová (VIDEO)
Ľudia sa nemôžu tešiť na Vianoce, ak je Fico pri moci! Pán Šeliga asi pobudol príliš dlho na zasnežených pláňach a skrsla mu spásonosná myšlienka o zorganizovaní druhého dielu malej modrej revolúcie „Za slušné Slovensko.“ Podporila ho aj tiež... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Dušan Janek

„Držiteľom týchto preukazov sa zabezpečuje rovnaký prístup k osobitným podmienkam a preferenčnému zaobchádzaniu kdekoľvek v EÚ. Osobitné podmienky alebo preferenčné zaobchádzanie sa bude uplatňovať v rámci verejnej a súkromnej dopravy, parkovacích miest, kultúrnych podujatí, centier voľného času a ďalších služieb a cestovného ruchu. Bude spočívať v bezplatnom vstupe, v zľavách na tarifách, platbách alebo užívateľských poplatkoch za spoplatnené cesty, mosty, tunely, v prednostnom vstupe, v osobnej asistencii, prístup k materiálom v braillovom písme. Osobní asistenti alebo iné osoby, sprevádzajúce osoby so zdravotným postihnutím, môžu cestovať bezplatne a pod.,“ vysvetľuje europoslanec. Radačovský spresňuje, že národné preukazy budú naďalej udeľované na základe vlastných kritérií, európsky preukaz ich bude len dopĺňať a zavedené budú musieť byť do 30 mesiacov odo dňa účinnosti schválenej smernice.

Facebook / Miroslav Radačovský • predseda strany Slovenský Patriot a europoslanec

Radačovský pripomína, že oba preukazy sú dobrovoľné a vydávať sa budú na základe záujmu žiadateľa. Za toto rozhodnutie hlasoval, pretože podľa jeho úsudku je v prospech ľudí so zdravotným postihnutím.

„Samozrejme, že sa prejednávali aj iné dôležité dokumenty, ako napr. boj proti oneskoreným platbám v obchodných transakciách, ktorý sa týka predovšetkým malých a stredných podnikateľov, príp. subdodávateľov, ktorým platby za vykonané práce často meškajú a čo je niekedy pre nich aj likvidačné,“ dopĺňa europoslanec svoju informáciu.

Okolo 80 miliónov osôb v EÚ, teda jedna šestina populácie, má nejaké zdravotné postihnutie. V plnom spoločenskom a ekonomickom uplatnení im často bránia prekážky súvisiace s postojmi a prostredím.

Rozmrazoval elektromobil hriankovačom: ZHORELO AUTO AJ DOM!
Požiar elektrického auta i domu začal po tom, čo sa majiteľ pokúsil predhriať batériu... pomocou hriankovača! Hriankovač, ktorý jeho majiteľ umiestnil pod elektrické vozidlo, aby zohrial jeho batériu, pravdepodobne spôsobil požiar, ktorý zničil... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Navyše je počet osôb žijúcich v chudobe medzi zdravotne postihnutými ľuďmi o 70 % vyšší než priemer. Viac než 30 % osôb starších ako 75 rokov je nejakým spôsobom obmedzených a viac než 20 % je obmedzených závažným spôsobom. Tak ako obyvateľstvo EÚ starne, podiel osôb so zdravotným postihnutím bude narastať.

Vážení naši čitatelia,

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj finančne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!