Ďalší náš slovenský UNIKÁT môže SKONČIŤ! Exkluzívne vyjadrenie konateľa, lebo mainstream ho IGNORUJE!
06 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Nedávno sme vás informovali o vážnom ohrození pestovania a výroby Žitavskej papriky, ktorá ako prvá na Slovensku získala ochrannú známku Európskej únie ako výrobok s chráneným označením pôvodu. Prinášame exkluzívne vyjadrenie konateľa spoločnosti, ktorý dáva veci na pravú mieru a zo situácie viní štát. Konateľ spoločnosti pán Ing. Pavol Krnáč, sa so svojim vyjadrením obrátil aj na mainstremové denníky, tie ho samozrejme ignorovali.

Kráľovná slovenských korenín a nositeľka chráneného označenia pôvodu, Žitavská paprika, svojej výnimočnej chuti vďačí práve oblasti, v ktorej sa pestuje. Aj keď je vytláčaná lacnejšími dovozovými paprikami, tradičný výrobný postup si s menšími úpravami zachováva dodnes. Žitavská paprika je prvým slovenským výrobkom oceneným značkou kvality EÚ ”Chránené označenie pôvodu”. Viac ako 100-ročná tradícia pestovania a spracovania koreninovej papriky v Podunajskej nížine zaručuje tomuto produktu výnimočnosť a vysokú kvalitu.

Už minulý rok jej bolo iba 30 ton a tento rok je číslo ešte menšie. Podľa informácií rtvs.sk je hlavným dôvodom nedostatok sezónnych brigádnikov. Túto unikátnu papriku preto už takmer nik nepestuje. „Koreninová paprika dopestovaná na Podunajskej nížine po zomletí získava typickú oranžovočervenú farbu. Len takýto produkt môže byť podľa ochrannej známky žitavskou paprikou. S mletím a plnením papriky tento rok pre jej nedostatok začali o čosi neskôr,“ informujoval portál.  V roku 2006 pomleli a zabalili až 500 ton žitavskej papriky. Tento rok to bude iba desať. Keď to pôjde týmto smerom, tak dôjde k zániku pestovania koreninovej papriky na Slovensku.

„Je potrebné v tejto súvislosti riešiť hlavne problematiku daňového a odvodového zaťaženia sezónnych pracovníkov s ministerstvom práce,“ reagoval na problém  hovorca rezortu pôdohospodárstva Andrej Wallner.

Vyjadrenie

Vážená redakcia Hlavného denníka,

Ako konateľ obchodnej spoločnosti, ktorá sa zaoberá nasledovnou činnosťou:

  • výskum a vývoj v oblasti prírodných a technických vied – šľachtenie a udržiavacie šľachtenie odrôd zeleniny, výroba osív z uznaných odrôd zeleniny.
  • špeciálna rastlinná výroba
  • konzervovanie ovocia a zeleniny sterilizáciou

by som Vás chcel oboznámiť s nasledovnými skutočnosťami:

Zber papriky(celkove úrody) je tá záverečná pestovateľská operácia, na počiatku stojí úloha zabezpečiť dostatok osiva, v tomto prípade papriky koreninovej odroda „Žitavská“.  Hrozí vážne riziko že uvedená odroda tejto papriky prestane existovať, tak ako prestalo existovať našich 9 odrôd zeleniny  z celkového množstva 17 registrovaných v Štátnej odrodovej knihe, vyšľachtených našou firmou v rámci výskumu.

Ďalšie dve odrody určené pre cieľových odberateľov(česká osivárska firma a slovenský obchodný reťazec), boli v roku 2022 zničené po sedem ročnom šľachtení pred podaním prihlášky na ÚKSUP.

Obchodná spoločnosť Mäspoma odkúpila od šľachtiteľky odrodu koreninovej papriky „Žitavská“.

Pretože Mäspoma nemá oprávnenie na výrobu osiva, uzavrela s našou obchodnou spoločnosťou zmluvu na jeho výrobu  a udržiavacie šľachtenie odrody.  

Naša obchodná spoločnosť na základe zmluvy mala v pláne v roku 2023 vyrobiť osivo papriky koreninovej,

Ďalej sme mali  v pláne vyrobiť v roku 2023 elitu osiva v množstve potrebnom pre udržiavacie šľachtenie pre  výrobu štandardného osiva v niektorej nasledujúcej pestovateľskej sezóne počas doby zachovania klíčivosti.

S ľútosťou musíme oznámiť že zmluvný záväzok sme nemohli splniť, lebo štát neakceptoval žiadosť vlastníka pôdy a nezabezpečil vypratanie NELEGÁLNEJ skládky odpadu z parcely plánovanej na výsadbu papriky, túto sme potom vysadili na náhradnej parcele. Po vysadení priesad ju obhrýzli srny do tej miery že sme museli ukončiť jej pestovanie a parcelu už neobrábať.

Za uvedený stav môže štát

Od roku 2014 žiadame aby zjednal nápravu, (naposledy v roku 2023). 

Žiadali sme Okresný úrad (OLANO) aby zabezpečil likvidáciu skládky odpadu na užívanom poli- bez úspechu. Pri údajnej kontrole bez našej prítomnosti žiadnu skládku odpadu  nevideli.

Žiadali sme Okresné riaditeľstvo polície (OLANO) aby zabránila parkovaniu vozidiel na poli – bez úspechu. Na žiadosť na číslo 158, bolo pole uvoľnené na hodinu. Obec naviac tvrdí že žiadne autá tam nestoja, teda konateľ je zrejme  klamár.

Žiadali sme Slovenskú inšpekciu životného prostredia (OLANO) aby zasiahla

- pre porušovanie zákonov v oblasti NELEGÁLNEJ skládky odpadu na poli,

- v oblasti zámerne poškodeného potrubia kanalizácie- prienik splaškových vôd do porastov zeleniny znehodnotená zelenina -rozbory  o nadlimitných množstvách škodlivých látok v zelenine

-  výskyt  invazívnej buriny kvôli vozidlám stojacim na poli – napriek tomu že sme zabezpečili likvidáciu v zákonom stanovenom termíne(pred kvitnutím a vysemenením) sme dostali pokutu 2000 eur čo je pre našu firmu likvidačné.

Pre našu obchodnú spoločnosť to znamená že končí so šľachtením výrobou osív a pestovaním zeleniny.

Na odporučenie inšpektoriek SIŽP vykonávajúcich kontrolu v roku 2022,  že máme pestovať papriku INDE(pred pestovateľom čo platí dane za pôdu, má prednosť policajt čo na vytvorenie nelegálnej skládky odpadu, ukradne pôdu invalidnému dôchodcovi, podnikatelia s parkujúcimi autami, alebo iný  policajt čo poruší kanalizáciu),  sme ju vysadili v  inej časti poľa kde ju zdecimovali srnky – teda bez nároku na odškodnenie (keby to bol medveď alebo kormorány tak máme nárok)  rovnako  bez nároku na priamu  podporu z PPA(OLANO)

Záver:

         To čo nám neznehodnotia miestni  teroristi s podporou štátu a obce, to nám zničí poľná zver.

         Pre právnické kancelárie vzniknutá škoda cca  100 000 eur, nie je adekvátna predpokladanému úsiliu v spore so štátom.        

         Opakovane sme žiadali o pomoc príslušné parlamentné výbory, SPPK, relevantné politické strany - bez akejkoľvek reakcie, bez záujmu

         Obrátili sme sa na denník Pravda a RTVS- bez výsledne, asi vládne tvrdá cenzúra

Poznámka na záver k vyjadreniu spracovateľa k zberu papriky:

Ak odznelo, že nie je pracovná sila na zber.  Máme ideové riešenie na aktiváciu pracovnej sily.

Ak je dosť aktívnych zberateľov pre samo zber ovocia a podobné komodity, našlo by sa s pomocou štátu dosť pracovníkov aj na zber iných komodít. 

Koľko sa ušetrí ak sa nedovezú potraviny za 2 mld, ale sa využije na časť  domáca produkcia?  

(Naša firma doviezla z cudziny pre konzervárenskú činnosť  80% zeleniny  LEN cca za 40 000 eur)

Vzhľadom na svoj vek 70 rokov som skeptický, že sa dočkám spravodlivosti a už vôbec odškodnenia.   

Ing. Pavol Krnáč

konateľ

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik