Vláda klepla ÚRSO po prstoch, ten mení rétoriku: Cena elektriny sa NEZMENÍ!
05 | 12 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Regulovaná cena dodávky elektriny pre domácnosti bude stabilizovaná približne na úrovni roka 2023. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) však prerušil cenové konania pre troch veľkých dodávateľov elektriny (ZSE, SSE a VSE), keďže podľa úradu požadujú nárast cien elektriny pre domácnosti nad rámec povinností im udelených v rozhodnutí Ministerstva hospodárstva (MH) SR o všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ). V tlačovej správe to uviedol medzičasom odvolaný predseda úradu Andrej Juris.

Ceny zastropované vládou majú prednosť pred cenami stanovenými úradom

Úrad podľa Jurisa vyzval uvedených dodávateľov, aby upravili svoje cenové návrhy v súlade sa rozhodnutím o VHZ.

V prípade zraniteľných odberateľov mimo domácnosti klesne úradom určená regulovaná cena za dodávku elektriny v roku 2024 na základe doposiaľ vydaných cenových rozhodnutí medziročne v priemere o 71 %.

„V roku 2023 mnohí odberatelia platia v skutočnosti ceny zastropované a kompenzované vládou SR, ktoré majú prednosť pred cenami stanovenými úradom. Preto výsledný dosah na odberateľov elektriny a plynu budú mať prípadné opatrenia vlády SR na rok 2024.

Úrad už od leta 2023 upozorňoval, že bez vládnych opatrení budú domácnosti v prípade plynu a vybraní zraniteľní odberatelia v prípade elektriny a plynu čeliť riziku vysokých cenových nárastov. Preto sme opakovane odporúčali vláde SR zaviesť opatrenia na zmiernenie dosahov pre tieto skupiny odberateľov,“ uviedol Juris.

Maximálna cena

„Úrad zároveň upozorňuje, že dodávateľom elektriny alebo plynu nestanovuje pevnú cenu, ale maximálnu cenu, ktorú dodávatelia nemôžu prekročiť. Úrad vyzýva dodávateľov, aby v rámci svojich možností v konkurenčnej súťaži ponúkali svojim odberateľom nižšiu cenu elektriny alebo plynu oproti maximálnej cene určenej úradom,“ dodal ÚRSO.

Vláda na pondelkovom rokovaní predsedu úradu z funkcie odvolala. Podľa vlády konal totiž v rozpore s povinnosťou konať nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb.

PRESUNULA SKLÁDKU! ŽIVOTNÝ ÚSPECH... Podpredseda parlamentu bavil Čechov historkami o Čaputovej (VIDEO)
V Roudnici nad Labem opäť prebehol Litoměřický odborný seminár. Hosťami bolo množstvo českých ľavicových osobností ako Josef Skála, Jana Turoňová alebo Petr Drulák. Ale aj jedna slovenská, podpredseda Národnej rady Ľuboš Blaha, ktorý zaujal, ale aj... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik