TK Smeru o Sulíkovi: Neoliberálna pravica v praxi - papalášske výlety, rodinkárstvo a nakoniec vypiť Dubaj! (VIDEO)
05 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Dnes sa v parlamente konala mimoriadna schôdza Národnej rady SR (NR SR) na návrh skupiny poslancov, a to na prijatie uznesenia k Správe NKÚ o výsledku kontroly 2023 s názvom: Hospodárenie s verejnými prostriedkami vynaloženými na EXPO Dubaj.

SULÍK VYPIL DUBAJ A TERAZ SA VYHOVÁRA AKO UGO FANTOZZI 

Na tlačovej besede sa podpredseda NR SR a podpredseda strany SMER – SSD a Ľuboš Blaha vyjadril, že poslanec SaS Richard Sulík by mal niesť zodpovednosť za to, ako šafáril s majetkom štátu, keď v Dubaji prehajdákal 634 tisíc eur, čo Najvyšší kontrolný úrad (NKŮ) vyhodnotil ako bezdôvodné obohatenie. No Richard Sulík sa tvári, že ide iba o účtovné chybičky. „My vyzývame pána Sulíka, aby vrátil štátu a daňovým poplatníkom všetky tieto peniaze, ktoré prešafáril spôsobom, ktorý považujeme za škandalózny,“ uvádza.

Kauza „vypitia baru“

Kauza „vypitia baru“ sa dostala do štádia, kedy NKÚ prišiel so správou a zdokumentoval, že Sulík ako minister hospodárstva nesie zodpovednosť za to, že Slováci prišli o státisíce eur. Konali sa tam papalášske výlety Sulíkovej rodiny a boli pozvaní aj napríklad Geissenovci. SMER sa pýta, keď strana SaS sa roky hrá na najlepších hospodárov na Slovensku, že všetko najlepšie vedia a najnovšie moralizujú, že v rozpočte treba viac šetriť. No a R. Sulík by mal toto všetko zaplatiť z vlastného vrecka.  Navyše sa R. Sulíka na schôdzi nikto nezastal, čo je jasný politický signál.

FOTO TASR - Pavol Zachar | Podpredseda strany Smer - sociálna demokracia Ľuboš Blaha

Erik Kaliňák, ako predkladateľ návrhu tohto uznesenia povedal, že cieľom bolo verejnosti ukázať, čo je Sulík za človeka. Ten bude samozrejme na schôdzi rozprávať, čo on robí dobre a aký je SMER zlý. Závery NKÚ hovoria o tom, že tu akákoľvek kontrola míňania peňazí v Dubaji absentovala. Všetko bolo bez zmlúv, bez dohôd, následne pro forma dopísané. „Najexemplárnejším príkladom, ktorý Richard Sulík absolútne odignoroval vo svojej obhajobe bolo, že si vybral svojho kamaráta, aby tam mal reštauráciu. Posielal mu státisíce bez akejkoľvek zmluvy. Ten kamarát tam prevádzkoval reštauráciu bez zmluvy a keď sa následne tie zmluvy podpísali, bavíme sa v horizonte tri mesiace a neskôr, tak ich neplnil ten kamarát, neplatil nájomné, neoplatil cenu za energie a na konci dňa tu máme tento výsledok, že 264 tisíc eur musí vymáhať štát od Sulíkovho kamaráta, ktorý tam prevádzkoval reštauráciu nepriamo,“ približuje E. Kaliňák.

Mimoriadna schôdza k Expo Dubaj: ZAPLATÍ SULÍK Z VLASTNÉHO VRECKA?
Poslanci vyzvali Sulíka! Poslanci Národnej rady (NR) vyzvali predsedu opozičnej SaS a bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil škodu, ktorú v súvislosti so slovenskou účasťou na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 konštatoval... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Kuchár čelí žalobe

Ďalej kuchár, ktorý išiel reprezentovať Slovensko na Expo v Dubaji s najlepším úmyslom variť čo najlepšie špeciality a bolo mu povedané, kde sa má ubytovať, no výsledok bol, že kuchár, ktorý sa ničím neprevinil, v dobrej viere chcel spolupracovať so štátom, dnes čelí žalobe a platobnému príkazu 40 tisíc eur za ubytovanie, ktoré mu bolo Sulíkom pridelené. „Riešenie Richarda Sulíka? Však to zaplaťte smeráci z daní ľudí a vôbec mimosúdne, ani to neriešme. Len dajte tie peniaze a zabudnime na to,“ hovorí E. Kaliňák.

Na snímke poslanec parlamentu Erik Kaliňák (Smer-SD) počas 5. schôdze Národnej rady SR k hospodáreniu na Expo Dubaj v Bratislave 5. decembra 2023. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Politická zodpovednosť Sulíkovi nič nehovorí

Tibor Gašpar ešte dodal, že Sulík dnes potvrdil, že nerozumie výrazu politická zodpovednosť. Je to odraz jeho správania, nie je schopný prijať voči sebe žiadne opatrenie. No vyhol sa aj pojmu trestnoprávna zodpovednosť. „Pán Sulík, vy ste sa snažili trestnoprávnu zodpovednosť potlačiť niekde do úzadia, pretože je vám to nepríjemné a je to ďaleko horšie ako nejaká náhrada škody. Zo správy o zisteniach Najvyššieho kontrolného úradu vyplýva, že tá škoda môže byť v trestnom konaní ešte vyššia, pretože tam sa bude musieť analyzovať množstvo vzájomných vzťahov, ktoré pán Sulík opomenul dnes vysvetľovať,“ uviedol.

Za posledné tri roky tu boli politické kauzy, kde invazívnym spôsobom NAKA zasahovala pod vedením špeciálnych prokurátorov a to za výrazne menšie „škody“, respektíve sumy v trestnom konaní, boli tu domové prehliadky, zaisťovania v prípade darovaných televízorov napríklad, no tu máme škodu, ktorá dosahuje cez 600 tisíc eur a nič sa nedeje. T. Gašpar očakával, že pri informácií o hospodárení v Dubaji, že v podobnom duchu, ako R. Sulík ospevoval v čase káuz voči nominantom SMERu zločineckú skupinu NAKA, tak že sa zvolí rovnaký postup voči R. Sulíkovi alebo jeho podriadeným, ktorí sú zodpovední za škodu v Dubaji.

Tibor Gašpar, foto: FB/Nie progresívne

Voči Sulíkovi bol zvolený iný postup, ktorý ho zaradil medzi ľudí, ktorí od čurillovcov požívajú zvláštny prístup a imunitu. „Dnes vieme, že vo veci koná Krajské riaditeľstvo Policajného zboru. Mňa bude zaujímať, v akom stave je dané konanie v súlade s Trestným poriadkom a budem žiadať informáciu o tomto konaní a budem sa opýtať, prečo to tak dlho trvá,“ uzavrel Tibor Gašpar.

AKTUALIZOVANÉ Solák: Vyhrážky školám vyšetrujeme ako TERORISTICKÝ ÚTOK!
Poplach na bratislavskom gymnáziu. Riaditeľka školy zalarmovala policajtov po tom, čo dostala emailom vyhrážku. Podľa informácií televízie Markíza sa útočník vyhrážal, že ak nezaplatia milióny, bude vraždiť a školu odpáli. Závažný zločin... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik