Svet sa začína meniť. Bude Texas samostatný?
06 | 12 | 2023 I Milan Laca

Americký Texas urobil ďalší krok k nezávislosti od USA.

Zdalo by sa, že „utopická myšlienka“ odtrhnutia Texasu od Spojených štátov dostala praktický štart do života. Texaské nacionalistické hnutie (TNM) oznámilo, že zozbieralo dostatok podpisov pod petíciu, aby sa v nadchádzajúcich primárkach Republikánskej strany v marci 2024 zaradilo k snahe o odtrhnutie, informoval magazín Newsweek.

Chceme preč

„Texit“ – ako prívrženci rozvodu s Washingtonom nazývajú svoj plán na referendum o tejto otázke – dostal, aj keď iluzórne, šance na zopakovanie britského „brexitu“. Ústava Spojených štátov amerických nepočíta s odtrhnutím jednotlivých amerických regiónov od krajiny. V americkom systéme federalizmu na to neexistujú procedurálne mechanizmy, ani precedensy. Existuje len rozhodnutie Najvyššieho súdu USA z roku 1869, ktoré prísne zakazuje jednostranné vyhlásenie nezávislosti ktorýmkoľvek štátom.  

ŽALOBA NA PFIZER: KLAMALI o vakcíne proti covidu!
Firma Pfizer klamala o vakcíne proti covidu, tvrdí štát Texas a spoločnosť žaluje! Pfizer podľa texaského ministra spravodlivosti Kena Paxtona "skreslil informácie o účinnosti vakcíny a snažil sa umlčať osoby, ktoré chceli o prípravku pravdivo... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Zvláštnosti Texasu 
Štát osamelej hviezdy, ako Texas často nazývajú pre jeho vlajku, je jedinečný a odlišuje sa od zvyšku Ameriky svojou históriou.

V dôsledku toho sa otázka "Mal by Texas obnoviť svoj štatút nezávislej krajiny?" pravdepodobne objaví na primárnom hlasovaní v štáte v marci budúceho roka. Viacerí miestni republikánski kandidáti už vedú kampaň pod heslami „Take Texas back“ a „Texas First“. V skutočnosti je to kópia podobných Trumpových populistických hesiel „Take America Back“ a „America First“.  

Nádej zostáva

Ťažko povedať, akú podporu z právneho hľadiska nezáväzná iniciatíva odtrhnutia Texasu od Spojených štátov nakoniec získa medzi 29 miliónmi obyvateľov tohto štátu. Texaskí separatisti však nepochybujú o konečnom víťazstve. "Ľudia chcú, aby ich hlasy boli vypočuté. Toto je historický moment a len začiatok Texitu," povedal prezident TNM Daniel Miller. Poslaním širokého hnutia, ktoré vedie, je podľa neho, "zabezpečiť politickú, kultúrnu a ekonomickú nezávislosť texaského národa, obnoviť a chrániť ústavnú republiku a pôvodné práva ľudí v Texase."

Ide"len" o peniaze

Hlavný argument separatistov v prospech odpútania sa od federálneho centra je ekonomický. Texas je druhým najväčším štátom v Amerike, jeho územie je energetickou zásobárňou Spojených štátov a jeho HDP presahuje 1,7 bilióna dolárov. To všetko, v prípade nezávislosti, zaradí Texas medzi desať najväčších ekonomík sveta. Z toho vyplýva pevná viera priaznivcov TNM, že federálna vláda od nich na daniach berie mnohonásobne viac, ako dáva štátu. Treba pripomenúť, že vojna za nezávislosť amerických kolónií od Británie na konci 18. storočia sa začala práve preto.

BIELY DOM NA ROVINU: Kyjev si musí poradiť bez USA! Zdroje vyschli
Biely dom v pondelok varoval, že americké fondy pre Ukrajinu do konca roka vyschnú. A bez okolkov vyhlásil, že ak Kongres neschváli novú podporu, Kyjev si bude musieť poradiť bez podpory USA, informuje americký portál Breitbart. Najpriamejšie... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik