Šutaj Eštok z Bruselu o migrácii i vyhrážkach bombou na školách
05 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Slovensko pri riešení migrácie a azylu v EÚ má svoje červené čiary! Slovensko v oblasti migračnej a azylovej politiky EÚ trvá na svojej pozícii. Uviedol to v utorok minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné veci v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

Jasný postoj našej vlády

Španielske predsedníctvo v Rade EÚ informovalo ministrov vnútra o výsledku rokovaní medzi euroinštitúciami o migračnej a azylovej agende. Šutaj Eštok spresnil, že závery k tomu prijaté neboli a za Slovensko pripomenul, že vláda trvá na svojich červených čiarach. To znamená žiadne kvóty a relokácie a ani finančné kompenzácie za odmietnutých azylantov.

"Je tu jasný postoj našej vlády, cez toto nepôjdeme," odkázal minister. Španielske predsedníctvo sa netají zámerom túto citlivú agendu uzavrieť do konca tohto roka, podľa Šutaja Eštoka to ešte budú náročné rokovania.

Ďalšie témy sa týkali schengenského barometra, čo bolo spojené s témou nelegálnej migrácie a návratovej politiky. "Zjednotenú návratovú politiku na Slovensku plne podporujeme a vítame snahu o jednotný európsky postup," vysvetlil.

Slovensko víta snahy Únie o spoluprácu s tretími krajinami

Rada ministrov zanalyzovala aj súčasnú bezpečnostnú situáciu v Európe a vo svete v kontexte migrácie, vojny na Ukrajine a konfliktu na Blízkom východe.

"Naša pozícia je, že nelegálna migrácia sa musí riešiť mimo krajín EÚ. Ak sa rieši až potom, tak už je neskoro," uviedol Šutaj Eštok. Dodal, že Slovensko víta snahy Únie o spoluprácu s tretími krajinami.

Podľa neho Rada ministrov vyjadrila podporu Rumunsku a Bulharsku pre vstup do schengenu, upozornil však, že iný názor majú ďalšie členské krajiny najmä v kontexte ochrany vonkajších schengenských hraníc.

"Dnes to rozhodnutie nebolo prijaté. Verím, že k tomu dôjde čo najskôr. Jasne som vyjadril presvedčenie, že z nášho pohľadu obe krajiny spĺňajú aj technické aj právne podmienky, aby mohli bezodkladne vstúpiť do schengenu," uviedol.

Prezidentka na strane Lipšica: Zrušenie ÚŠP, prípadne ŠTS by bolo krokom späť
Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), prípadne Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) by bolo krokom späť. Akékoľvek zásadné zmeny, najmä v oblasti právneho štátu, by sa mali diať po odbornej diskusii a v riadnom legislatívnom procese.... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Možné teroristické útoky

Pred rokovaniami ministrov vnútra eurokomisárka Ylva Johanssonová upozornila, že po konflikte medzi Izraelom a Hamasom hrozia Európe možné teroristické útoky. Šutaj Eštok skonštatoval, že Únia nikdy za posledných päť rokov nebola v takom zlom bezpečnostnom stave ako teraz. Podľa neho migračná vlna môže viesť k rizikám ohrozenia krajín EÚ.

"Hovorili sme o tom, že sú snahy rôznych teroristických skupín prostredníctvom migračných vĺn prepašovať sem určité spiace bunky, ktoré potom budú predstavovať bezpečnostné riziko pre Európu," povedal. Poukázal na to, že v Európe sú silné antisemitské i protimoslimské nálady a situáciu neuľahčujú ani sociálne médiá, kde dochádza k silnej radikalizácii spoločnosti.

"Slovensko bude preto silno pristupovať k ochrane svojich hraníc pred nelegálnou migráciou, ktorá môže spôsobovať to, že sa na územie krajiny nekontrolovateľne dostanú skupiny ľudí, ktorí môžu predstavovať bezpečnostné riziko," povedal.

AKTUALIZOVANÉ Solák: Vyhrážky školám vyšetrujeme ako TERORISTICKÝ ÚTOK!
Poplach na bratislavskom gymnáziu. Riaditeľka školy zalarmovala policajtov po tom, čo dostala emailom vyhrážku. Podľa informácií televízie Markíza sa útočník vyhrážal, že ak nezaplatia milióny, bude vraždiť a školu odpáli. Závažný zločin... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

BEZPEČNOSŤ DETÍ NA ŠKOLÁCH JE NAJVYŠŠOU PRIORITOU

"Na pracovnej ceste v Bruseli ma zastihla správa o výhražných e-mailoch, ktoré boli doručené do viacerých škôl na Slovensku. Neznámy útočník sa v nich vyhráža útokom a smrťou, ktorý plánuje uskutočniť zajtra, 6. decembra. Podľa znenia listu by mali byť výbušniny umiestnené na bližšie neurčené školy na území Slovenska," napísal vnútra minister z Bruselu na sociálnu sieť.

"Chcem jednoznačne povedať, že situáciu nepodceňujeme a ministerstvo vnútra úzko spolupracuje s Prezídiom Policajného zboru SR a už bolo začaté trestné stíhanie na neznámeho páchateľa."

Na základe komunikácie s policajným prezidentom, pánom Solákom, môže povedať, že v tejto chvíli už boli nasadení pyrotechnici aj psovodi, ktorí prezerajú priestory škôl a ich okolia. Školám, ktorým bol doručený výhražný list bolo odporučené uzavretie školy až do doby pominutia čo i len najmenšieho rizika, ktoré sa vyhodnocuje aj v spolupráci s Protiteroristickou centrálou a Národnou centrálou osobitných druhov kriminality a ďalších bezpečnostných zložiek.

Všetky bezpečnostné zložky pracujú v plnom nasadení, aby bola odhalená totožnosť autora výhražných správ a v tomto smere spolupracujeme aj s organizáciami v zahraničí, ubezpečuje Eštok.

"Zdôrazňujem, že bezpečnosť našich detí je na prvom mieste a boli prijaté všetky bezpečnostné opatrenia, aby sa predišlo možnému ohrozeniu životov a zdravia detí, a personálu," uzavrel minister.

HROZBY BOMBOU viacerým školám! BSK odporúča dištančné vyučovanie
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) odporúča školám vo svojej pôsobnosti zvážiť možnosť dištančného vyučovania počas stredy (6. 12.). Dôvodom je výhražný e-mail, ktorý dostali na daný deň tri z nich, z toho dve v Bratislave a jedna v Senci. Na... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik