Prezidentka na strane Lipšica: Zrušenie ÚŠP, prípadne ŠTS by bolo krokom späť
05 | 12 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), prípadne Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) by bolo krokom späť. Akékoľvek zásadné zmeny, najmä v oblasti právneho štátu, by sa mali diať po odbornej diskusii a v riadnom legislatívnom procese. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová.

"Takýto krok by som považovala za veľmi nešťastný až nebezpečný zásah do personálneho fungovania prokuratúry zo strany politickej moci," poznamenala hlava štátu.

Dalo sa podľa nej očakávať, že vládna koalícia bude prijímať zmeny v oblasti justície, keďže tak robila doposiaľ každá vláda. "Avšak avizované zmeny sa majú udiať v skrátenom legislatívnom konaní, a teda bez riadneho pripomienkovania a odbornej diskusie," poukázala Čaputová.

Z vyjadrení koaličných predstaviteľov je podľa nej zrejmé, že základný motív tohto kroku sú personálne zmeny na špeciálnej prokuratúre. Nie je ním nedostatočnosť či nevýkonnosť inštitúcie.

"ÚŠP a ŠTS preukázali svoje opodstatnenie v boji s organizovaným zločinom a korupciou. Obe inštitúcie nie sú konečnými inštanciami a ich výstupy podliehajú kontrole a prípadnej revízii súdov," podotkla prezidentka.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) cez víkend vyhlásil, že urobí všetky potrebné kroky, aby špeciálny prokurátor Daniel Lipšic odišiel z Úradu špeciálnej prokuratúry. Nevyjadril sa, či zostane fungovať Špecializovaný trestný súd.

PRIŠLO NA PLATENIE ÚČTU! Skončí Lipšic do konca roka?
Ako za Matoviča. Inak sa nedá nazvať rýchlosť rušenia špeciálnej prokuratúry. Takto znie titulok ku komentáru publicistu Igora Daniša pre denník Pravda. Daniš pripomenul, že zrod špeciálnej prokuratúry presadil pred dvadsiatimi rokmi vtedajší... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik