PRESUNULA SKLÁDKU! ŽIVOTNÝ ÚSPECH... Podpredseda parlamentu bavil Čechov historkami o Čaputovej (VIDEO)
05 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

V Roudnici nad Labem opäť prebehol Litoměřický odborný seminár. Hosťami bolo množstvo českých ľavicových osobností ako Josef Skála, Jana Turoňová alebo Petr Drulák. Ale aj jedna slovenská, podpredseda Národnej rady Ľuboš Blaha, ktorý zaujal, ale aj bavil publikum. Jednak sa zameral na to, že ľavicová politika musí byť pre ľudí, nie pre intelektuálov, pokiaľ má uspieť. Prišiel aj rýpanec do Čaputovej, že jej životný úspech bol presun skládky z bodu A do bodu B a za to bola z USA ocenená. Ale došlo aj na Ukrajinu, informujú české Parlamentní Listy (PL).

Blaha sa počas uplynulého víkendu zúčastnil ľavicovej konferencie v Roudnici v Česku. Aj tu priamo prezentoval svoj postoj k rusko-slovenským vzťahom - Slovákov nikto nikdy nedonúti nenávidieť Rusko. Hovoril však aj tom, v čom vidí základ ľavicovej politiky – byť medzi bežnými ľuďmi. Informoval o tom svojich priaznivcov na Telegrame.

Blaha netají radosť z atmosféry na konferencii a z priateľského prijatia jeho názorov na posielanie zbraní na Ukrajinu, ale aj zo slovanskej vzájomnosti, na ktorú sám vyzýva. Vo svojom vystúpení sa venoval aj kroku Martiny Šimkovičovej, ktorý nedávno ocenil aj poslanec Smeru Marián Kéry. Podľa Blahu sú v českých ľavicových kruhoch nadšení z toho, čo sa podarilo na Slovensku.

Rozdiel medzi slovenskou sociálnou demokraciou a tou v Bruseli

Blaha vyhlásil, že ich spája jednak snaha o sociálnu spravodlivosť, ale aj vlastenectvo. „To je ten dramatický rozdiel medzi nami a tým, čo dnes cítime z Bruselu. Kde takzvaná bruselská ľavica hovorí o homosexuálnych parnerstvách, transsexuálnych záchodoch a podobných nezmysloch, namiesto toho, aby riešila, čo riešiť musíme, pracovníkov, seniorov, sociálny štát, spoločenské istoty,“ vymedzil rozdiel medzi slovenskou sociálnou demokraciou a tou v Bruseli. Podotkol, že to bol aj dôvod, prečo na Slovensku zvíťazili, teda že riešili klasické témy, ktoré zaujímajú „ľudí práce“, píšu PL.

Úspech na Slovensku prirovnal ku Gándhího postupnosti, teda že sú súperi režimov najskôr ignorovaní, potom zosmiešňovaní, potom prenasledovaní, až sú nakoniec víťazní. Čo sa podľa Blahy stalo, napriek „liberálnemu teroru“.

S ľuďmi treba hovoriť ich rečou

Dodal, že aj ostatné ľavicové strany môžu povstať z popola, ako fénix. „Je potrebné mať vieru, nádej a treba bojovať. Nie je potrebné byť príliš akademický, to poviem rovno. Sám som síce ľavicový intelektuál, ale treba vnímať potreby ľudí dole, než intelektuálov v knižniciach. To je základné pravidlo politiky. My musíme byť medzi ľuďmi, medzi pracujúcimi ľuďmi, seniorov, o tom je ľavicová politika. Nemôže byť príliš intelektuálne, inak vám potom ľudia nerozumejú. Ja som napísal asi desať kníh, ale nechodím s nimi po Slovensku, nerozdávam ich v krčmách, pretože by to asi nemalo zmysel. Musíte s tými ľuďmi hovoriť ľudskou rečou,“ varoval pred prílišnou zložitosťou.

ŠIMKOVIČOVÚ NEVYTOČIA! Smerák sa denníku N dokonca poďakoval (FOTO+VIDEO)
Obscénne, oplzlé a dúhové – také je podľa podpredsedu NR SR Ľuboša Blahu (Smer-SSD) Progresívne Slovensko. A budete sa čudovať, poslanec ďakuje Denníku N. Celému Slovensku v priamom prenose ukázal, čo je PS zač. „Pozrite sa na to. Takéto... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Súdruhovia z KDH, ďakujem pekne

„Niekedy možno trošku expresívne, niekedy možno aj trošku bláznivo,“ doplnil a spomenul, ako si do kancelárie zavesil obrázok Che Guevarry. Miesto obrázku Zuzany Čaputovej. Jeho slová však sedia aj na ďalší incident, keď o prezidentke skandoval "americká krva". Poďakoval všetkým opozičným poslancom za to, že mu napriek odvolávaniu sa za obrázok Che Guevarry urobili takú reklamu. „Súdruhovia z KDH, ďakujem pekne,“ vysmial sa „marketingovým mágom“, ktorí ho preslávili.

Jednalo sa vraj tiež o dôležitý symbol pre obyčajných ľudí, keď odniesol zo svojej kancelárie vlajku Európskej únie a priniesol tú slovenskú. „To nebolo gesto, že nenávidíme EÚ. To bolo gesto, že Slovensko musí byť na prvom mieste,“ spomenul a dodal, že to je časté omyl, že ten, kto je v Bruseli, musí bojovať za Brusel.

Liberálne médiá - intelektuálny planktón

Ale došlo aj na české a slovenské médiá, ktoré Blaha nazval intelektuálnym planktónom a demonštroval to na hystérii, ktorú spustil jeho výrok, že vojna prichádza zo Západu a mier z Východu. Poslanec podotkol, že nepovedal nič, čo by nebola pravda, pretože prvú aj druhú svetovú vojnu začali štáty na západ od nás. Aj napoleonské vojny prišli zo západu. A dodal, že oslobodenie Česka aj Slovenska Červenou armádou je fakt. V českých médiách si potom vraj prečítal, že hovoril, že všetko zlé prichádza zo Západu. Hoci nič také netvrdil. „Ale zrejme v českých médiách vedia viac ako my,“ rýpol si.

FOTO TASR - Pavol Zachar | Podpredseda strany Smer - sociálna demokracia Ľuboš Blaha

Spomenul, ako Robert Fico označil Ukrajinu za najskorumpovanejšiu krajinu Európy. A tiež vyhlásil, že ukrajinská protiofenzíva nikam nevedie, iba plytvá ľudskými životmi. „Potom za ním prišli európski lídri a hovorili mu: Pán Fico, to bolo tak politicky nekorektné. My, samozrejme, vieme, že protiofenzíva nikam nevedie, ale to nemôžete hovoriť nahlas. My samozrejme vieme, že Ukrajina je skorumpovaná. Ale to nemôžete povedať nahlas,“ uviedol. A pokračoval: „No my Slováci to nahlas hovoriť budeme.“ Podľa Blahy je práve to dôvod, prečo sú tak ohováraní „sorosovskými neziskovkami“ a médiami.

Vyhlásil, že Slovákov sa nikdy nepodarí presvedčiť, aby nenávideli Rusko. „Len pripomeniem, čo páchali banderovci na východnom Slovensku, to si dobre pamätáme. Dobre si pamätáme, čo páchali nacisti z haličských ukrajinských divízií. Vyvražďovali ľudí na slovenskom území,“ povedal s tým, že keď ich niekto chce presvedčiť, že Ukrajina je absolútne dobro a Rusko absolútne zlo, tak to nesedí a je to lož. Spomenul na udalosti z roku 2014, teda upálenie Rusov v dome odborov v Odese, povstanie v Donecku a iné. A tiež na to, ako sú nacisti na Ukrajine uctievaní. Pokiaľ má byť mier, Ukrajina nesmie byť v NATO a podľa Blahy bude slovenská vláda akúkoľvek takú snahu vetovať.

Juris mal šťastie: ODVOLALI HO! Nestihol som ho ZAHRDÚSIŤ (VIDEO)
Predsedu úradu pre reguláciu pána Jurisa sme v pondelok odvolali. Nemal som tak možnosť ho zahrdúsiť vlastnými rukami za to, aké sociálne teroristické rozhodnutie o zvýšení ceny plynu pre domácnosti jeho úrad prijal. Toto uviedol premiér na... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Magor Matovič. A Čaputová? 

Poslanec sa vyjadril, že českú politickú scénu komentovať nemieni. Tak sa sústredil na tú slovenskú. O Matovičovi vyhlásil, že je „magor“, ktorý je v celej strednej Európe synonymom pre šaška. A Čaputová? Blaha spomenul na jej „zásluhy“, teda ako spísala dve brožúrky za „Sorosove peniaze“, tj zo sponzoringu Open Society. A v „sorosovskej neziskovke“ bojovala za to, aby skládka bola premiestnená z bodu A do bodu B. „Za to dostala dokonca cenu z Ameriky. Pretože v bode A to smrdelo, v bode B to už nesmrdí. Takýmto spôsobom zachránila planétu naša pani Čaputová,“ popisoval Blaha, k nemalému pobaveniu vedľa sediaceho Petra Druláka.

S cenou bola zrejme spojená aj odmena 180-tisíc dolárov, čo Blaha prezidentke nezazlieva, len sa pýta, či nesleduje americké záujmy. „Súd mi samozrejme zakázal hovoriť o pani Čaputovej, že je americká agentka, takže som to nepovedal, jasné?“ povedal a sála aj ostatní hostia sa smiali a tlieskali. Ale Čaputová je vraj symbol toho, ako sa neziskovky rozliezajú po spoločnosti a získavajú moc. Preto chválil rozhodnutie ministerky kultúry zrušiť fond na boj proti dezinformáciám, pretože to znamená odstrihnutie neziskoviek od financií. Okrem toho chce slovenská vláda podporovať alternatívne médiá na úkor tých mainstreamových, uzavreli Parlamentní Listy.

Konferencia plná stretnutí

„Milí priatelia, strávil som víkend v Českej republike na známej ľavicovej konferencii v Roudnici - ďakujem českým bratom za nádhernú atmosféru. Keď som povedal, že Slováci nebudú posielať zbrane na Ukrajinu, prerušil ma mohutný potlesk. Rovnako ako keď som odkázal, že my nestrácame historickú pamäť a vážime si obetu ruského národa v druhej svetovej vojne,“ rekapituluje Blaha svoju účasť na konferencii, na ktorej diskutoval aj s profesorom Petrom Drulákom, Josefom Skálom, či kolegami a kamarátmi z KSČM.

Vyvážená diskusia

Aj Kéry súhlasí s tým, že s dezinformáciami treba bojovať a hovorí aj o tom, že nám treba celospoločenskú diskusiu o médiách, mediálnej výchove a hodnotení informácie, no je potrebné, aby sa to dialo férovo a v diskusii musia byť aj oponenti.

„Hľadaním pravdy, nech je to cesta akokoľvek dlhá a tŕnistá. Inej cesty niet. Pretože ak sa tu za spravodlivých, ktorí jediní budú môcť povedať, kto je konšpirátor a kto nie, bohorovne vymenuje len jedna strana, tá liberálna, potom je to učebnicový príklad možno aj dobrého úmyslu, avšak majúceho podobu vydláždenej cesty do pekla,“ doplnil Kéry s tým, že diskusie môžu prebehnúť aj bez finančnej podpory, no strecha na národnej kultúrnej pamiatke sa bez nej neobnoví.

Slávi slovanskú vzájomnosť

„Po premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu teda zhodou okolností aj moja prvá zahraničná návšteva smerovala do Českej republiky - medzi vlastencov a ľavičiarov.  Českí priatelia nám držia palce a sú nadšení z toho, čo sa nám na Slovensku podarilo. Slovensko je vzorom a inšpiráciou. A to je krásny pocit. Aj my držíme palce, bratia, nech žije slovanská vzájomnosť,“ uzatvára telegramový príspevok Blaha.

Kéry o jedinej progresívnej pravde: VYDLÁŽDENÁ CESTA DO PEKLA!
Niektoré z červených denníkov sú „na nohách“. Tentokrát, zase raz, na to môže ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Tá si dovolila nepodporiť boj proti hoaxom, leží jej na srdci strecha Slovenskej filharmónie (SF) a knižníc.... Čítať ďalej
02 | 12 | 2023 | Eka Balašková
?session=true

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik