Nemecká ekonomika sa rúca! Čierne vyhliadky
06 | 12 | 2023 I Milan Laca

Nemecko stráca priemysel!

Odmietnutie lacnej energie predvídateľne viedlo k zničeniu ekonomiky krajiny.

Je po lokomtíve...

Nemecko nazývali donedávna lokomotívou Európskej únie. Teraz ho čoraz viac označujú za „chorého mužs Európy“,  napísal The Economist. Takto kedysi nazývali  aj Osmanskú ríšu, ktorá sa po prvej svetovej vojne zrútila.

Američania a Putin, Barbie, Charles III. a tí druhí
Pocta pre Putina? Magazín Time zaradil Putina do užšieho zoznamu kandidátov na titul „Osobnosť roka“. Kandidát Časopis Time zaradil ruského prezidenta Vladimira Putina do užšieho zoznamu kandidátov na titul Osobnosť roka. Informuje o tom jeho... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Milan Laca

Krutá zmena

„Najväčšia európska ekonomika sa zmenila z lídra rastu na zaostávajúceho. V rokoch 2006 až 2017 prekonala ostatné veľké ekonomiky a bola na rovnakej úrovni ako Amerika. No dnes už tretí štvrťrok po sebe zažíva pokles, alebo stagnáciu a v dôsledku toho sa v roku 2023 môže stať jedinou veľkou ekonomikou, ktorej HDP klesá. A to nie je len problém dneška. Podľa Medzinárodného menového fondu, bude rast v Nemecku počas nasledujúcich piatich rokov pomalší ako v Amerike, Británii, Francúzsku a Španielsku", uvádza sa v článku.

Priemysel mizne!

Najhoršie je, že Nemecko doslova stráca priemysel. Zahraniční priemyselní giganti opúšťajú krajinu. Najväčší výrobca pneumatík, francúzsky holding Michelin, zatvára svoje továrne a opúšťa výrobu nákladných pneumatík v Nemecku.  Okrem toho Michelin presúva svoje zákaznícke centrum z Karlsruhe do Poľska. Michelin sa stal druhým výrobcom pneumatík, ktorý opustil Nemecko: Najnovšie americká spoločnosť Goodyear oznámila, že prestane vyrábať pneumatiky vo Fürstenwalde a zatvorí svoj závod vo Fulde. Dotkne sa to približne 1800 pracovných miest.

A ďalší...

Jeden zo svetových lídrov vo výrobe bezšvových rúr, francúzsky koncern Vallourecobmedzil výrobu v Nemecku. V Düsseldorfe skončil 21. septembra. Zatvoril aj závod Vallourec v Mülheim an der Ruhr.

..a ešte jeden  

Nemecká automobilka Volkswagen AG nevylučuje presun výroby z Nemecka, kvôli rastúcej energetickej kríze v krajine, predovšetkým kvôli zastaveniu dodávok ruského plynu. Generálny riaditeľ Volkswagenu Thomas Schaefer vyhlásil: „vzhľadom na straty v mnohých našich predchádzajúcich štruktúrach, procesoch a vysokých nákladoch už nie sme ako značka VW konkurencieschopní“. Spoločnosť ohlásila balík úsporných opatrení, prepustí od 4000 do 6000 zamestnancov a počet pracovných miest sa bude neustále znižovať.  

Aj Mercedes je na úteku

Mercedes-Benz tiež zvažuje presun výroby áut z Nemecka do iných krajín. V posledných mesiacoch začal nemecký export klesať, zatiaľ čo import naopak začal rásť.

To nie je všetko 

- Juhoafrická celulózo-papierenská skupina Sappi pred dvoma mesiacmi oznámila predaj svojej továrne v Stockstadte pri Aschaffenburgu (Bavorsko), no zatiaľ sa nenašiel kupec.

- Nemecký chemický priemysel, tretí najväčší priemysel v krajine, bol najviac zasiahnutý rastúcimi cenami energií.   V posledných mesiacoch niekoľko veľkých nemeckých chemických spoločností, vrátane lídra na trhu BASF, varovalo pred poklesom ziskov a nesplnením predtým vytýčených cieľov v tomto roku. V roku 2023 sa objem výroby v chemickom priemysle znížil o 16,5 %. V roku 2022 došlo tiež k poklesu o 20 %. Do konca decembra sa toto smutné číslo môže pokojne rovnať minulému roku. Pri takejto recesii je nevyhnutné masívne prepúšťanie. Chemický priemysel vyrába hnojivá pre poľnohospodárstvo. Bez dostatočného množstva minerálnych hnojív dostanú nemeckí farmári výrazne nižšie výnosy. 

Drahá elektrina 

Ceny elektriny v Nemecku dnes dosiahli jednu z najvyšších úrovní v Európe. V dôsledku toho priemyselná výroba prudko zdražela.  To núti nemecké firmy hľadať šťastie v zahraničí, napríklad v Číne alebo USA. Chemická ťažká váha BASF investovala 10. miliárd eur do nového závodu v Číne a v blízkej budúcnosti neplánuje nové investície v Nemecku.

Koniec je v nedohľadne

Popredné ekonomické inštitúcie v Nemecku predpovedajú ďalšie zhoršenie hospodárskej krízy, píšu Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Nemecký biznis hľadí do budúcnosti pesimizmom, uvádza sa v článku. Podnikatelia sa obávajú, že obdobie ekonomických ťažkostí bude pokračovať a v budúcnosti nedokážu zabezpečiť prílev investícií. Mnohé firmy sú nútené obmedziť výrobu alebo ju úplne zastaviť.

A koniec? 

Všetko smeruje k tomu, že Nemecko sa v konečnom dôsledku môže ocitnúť bez vlastného priemyslu.   

PRESUNULA SKLÁDKU! ŽIVOTNÝ ÚSPECH... Podpredseda parlamentu bavil Čechov historkami o Čaputovej (VIDEO)
V Roudnici nad Labem opäť prebehol Litoměřický odborný seminár. Hosťami bolo množstvo českých ľavicových osobností ako Josef Skála, Jana Turoňová alebo Petr Drulák. Ale aj jedna slovenská, podpredseda Národnej rady Ľuboš Blaha, ktorý zaujal, ale aj... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik