Mimoriadna schôdza k Expo Dubaj: ZAPLATÍ SULÍK Z VLASTNÉHO VRECKA?
05 | 12 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Poslanci vyzvali Sulíka! Poslanci Národnej rady (NR) vyzvali predsedu opozičnej SaS a bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil škodu, ktorú v súvislosti so slovenskou účasťou na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 konštatoval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok na záver mimoriadnej schôdze parlamentu k tejto téme odhlasovali poslanci.

Poslanci Národnej rady (NR) vyzvali predsedu opozičnej SaS a bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil škodu, ktorú v súvislosti so slovenskou účasťou na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 konštatoval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok na záver mimoriadnej schôdze parlamentu k tejto téme odhlasovali poslanci.

V schválenom uznesení NR SR vyzvala poslanca Richarda Sulíka zaplatiť Ministerstvu hospodárstva (MH) SR sumu 634.500 eur, ktorú NKÚ identifikovalo ako nehospodárne vynakladanie verejných zdrojov, z toho 164.200 eur ako umožnenie bezdôvodného obohatenia. Zároveň parlament požiadal ministerstvo hospodárstva, aby odmietlo návrh Sulíka na mimosúdne vyrovnanie medzi MH a fyzickými osobami, ktorým podľa zistení NKÚ umožnil bezdôvodné obohatenie.

Poslanci pri hlasovaní nepodporili uznesenie, ktoré predložil opozičný zákonodarca Gábor Grendel. Ním mala NR SR zobrať na vedomie správu o výsledku kontroly NKÚ a vyjadriť znepokojenie nad každým nehospodárnym nakladaním s verejnými prostriedkami. Zároveň mala požiadať vládu o vyjadrenie podpory návrhu poslaneckej novely zákona o hmotnej zodpovednosti politikov, o ktorom má parlament rokovať na nadchádzajúcej decembrovej schôdzi.

Sulík počas mimoriadnej schôdze v reakcii na kritiku vyhlásil, že namiesto 8,7 milióna eur stála Slovensko výstava Expo Dubaj iba 7,7 milióna eur. Oproti rozpočtu tak ušetril jeden milión eur. Zároveň prebral politickú zodpovednosť za zmätok v evidencii.

Soročinová z Dubaja o Sulíkových prešľapoch: EXISTUJÚ DÔKAZY a budú mať PRÁVNU DOHRU! (VIDEO)
Monika Sofiya Soročinová pozdravila z klimatickej konferencie OSN COP 28, ktorej sa zúčastnili lídri z celého sveta. Jednou z krajín, ktorá má zastúpenie na tejto konferencii je aj Slovensko. Členka strany Smer – SSD si neodpustila pár ironických... Čítať ďalej
02 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Od exministra chcú nahradiť vzniknutú škodu

Zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) o pochybeniach okolo účasti Slovenska na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 sú exemplárnym príklad toho, prečo má Slovensko po troch rokoch predchádzajúcej vlády „totálne rozbité“ verejné financie a je druhou najchudobnejšou krajinou v Európskej únii (EÚ). Uviedol to Erik Kaliňák (Smer-SSD) pri predkladaní návrhu uznesenia na začiatku utorkovej mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Rokovanie parlamentu zvolali koaliční poslanci. Chceli na ňom požiadať lídra opozičnej SaS a exministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil vzniknutú škodu, ktorú v súvislosti s výstavou konštatoval NKÚ.

Zmluvy na Expo v Dubaji, ak vôbec boli podpísané, boli extrémne všeobecné, bez vecného popisu plnenia, termínu dodania či vymedzenia výsledkov.

Na snímke poslanec parlamentu Erik Kaliňák (Smer-SD) počas 5. schôdze Národnej rady SR k hospodáreniu na Expo Dubaj v Bratislave 5. decembra 2023. FOTO TASR - Jaroslav Novák

„Richard Sulík postavil celú svoju politickú kariéru na tvrdení, že štát je zlý hospodár a hoci s ním ako sociálny demokrat ideologicky nesúhlasím, v prípade tohto Expa v Dubaji a jeho ministrovania mu musím dať za pravdu. Štát v rukách Richarda Sulíka je naozaj zlý hospodár,“ vyhlásil Erik Kaliňák na margo šéfa liberálov. Pri svojej kritike sa odvolal na správu NKÚ, podľa ktorej ministerstvo hospodárstva pod Sulíkovým vedením nezabezpečilo v súvislosti s výstavou dostatočne funkčný a účinný systém základného finančného riadenia, čím porušilo zákon o finančnej kontrole a audite.

Správa NKÚ prezradila vážne pochybenia

„Preložené do slovenčiny, keď sa NKÚ rozhodol skontrolovať, či Richard Sulík minul takmer 8 miliónov eur z peňazí daňových poplatníkov hospodárne zistil, že nie je veľmi čo kontrolovať. Naša výstava nemala žiaden cieľ a merateľné ukazovatele. Zmluvy, ak vôbec boli podpísané, boli extrémne všeobecné, bez vecného popisu plnenia, termínu dodania či vymedzenia výsledkov,“ opísal Erik Kaliňák „paseku“, ktorú po sebe Richard Sulík zanechal. Neexistoval podľa neho ani systém výberu fyzických osôb, ktoré sa zúčastnili výstavy. Za účelom výberu podnikateľských subjektov zriadil minister odbornú komisiu, ktorú však ani raz nevyužil.

Sulík môže predať ranč v Austrálii a zaplatiť Slovensku to, čo prepil!
Predseda vlády Robert Fico (Smer-SSD) chápe, že relácia, ktorú komerčná TV vrátila na obrazovky, nedosiahla očakávaný úspech. Nešlo len o propagandistickú účasť politika. Ľudia podľa predsedu Smeru „prekukli“ tvorcov, že im nejde o pomoc, ale o... Čítať ďalej
30 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Ministerstvo hospodárstva tiež neurčilo zamestnancov zodpovedných za vykonávanie základnej finančnej kontroly počas výstavy. Z tohto dôvodu sa finančná kontrola v mieste konania výstavy nevykonávala vôbec, prípadne bola vykonávaná zamestnancami, ktorí sa nenachádzali na mieste. „Líder strany, ktorá tu viac ako 10 rokov dookola mudruje o transparentnom a efektívnom narábaní s verejnými financiami, si zobral z rozpočtu 8 miliónov eur a išiel taký voľný štýl, že dnes už ani boh nevie spätne zistiť, čo bolo, resp. nebolo hospodárne minuté,“ zhodnotil Erik Kaliňák.

Matovič: Venujme sa každej správe NKÚ, nielen tej o Expo Dubaj

Aj keď Richard Sulík (SaS) ako minister hospodárstva v súvislosti s výstavou pochybil, je to iba zlomok “zlodejín” strán súčasnej vládnej koalície, vyhlásil počas rozpravy Igor Matovič.

“Pripadá mi to nefér z vašej strany. Keď chcete byť féroví, nech sa páči, aj všetky správy NKÚ, kde hovoria o vašich zlodejinách, by sa tu mali rovnako prerokovať a rovnako by sa mala pýtať zodpovednosť od ľudí, ktorí to spáchali,” konštatoval vo svojom vystúpení.

FOTO TASR - Martin Baumann | Matovič - Sulík

Takisto je podľa neho správne povedať, čo touto schôdzou vládna koalícia sleduje práve v čase, keď plánuje zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. “Idete zobrať ten základný výdobytok, že sme si pred zákonom rovní. A idete si sami sebe de facto nadeliť amnestie. Touto schôdzou chcete len prekryť zločin voči spravodlivosti, ktorý idete spáchať,” vyhlásil Matovič.

Domnieva sa, že Sulík by mal v slovenskej politike skončiť, ale sú na to podľa neho oveľa závažnejšie dôvody, ako zistenia okolo svetovej výstavy. Vymenoval viaceré zlyhania, ktoré vnímal počas spoločného vládnutia v predchádzajúcom volebnom období.

“Sulík si myslí, že je Boh na zemi, zjedol všetku múdrosť sveta, pomaly riaditeľ zemegule. Ale skutočné výsledky pre tento štát je povalenie troch demokratických vlád a dvakrát červený koberec pre mafiu, ktorá nám vládne,” dodal Matovič.

Koalícia chce, aby Sulík nahradil škodu z Dubaja! PS a KDH tie stovky miliónov v lufte nevadia
Opozičné Progresívne Slovensko (PS) vopred avizovalo, že sa nezúčastní utorkovej mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k pochybnostiam okolo výstavy Expo Dubaj 2020. Schôdzu zvolali koaliční poslanci. Chcú na nej požiadať lídra opozičnej SaS a... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik